Koetko, että et ole vielä tarpeeksi vakuuttunut niistä syistä, miksi sitoutuisit säännölliseen meditoimiseen ja kehon sekä mielen rauhoittamiseen? Tämän blogitekstin luettuasi tiedät tutkitut meditaation hyödyt hyvinvoinnille ja motivoidut ottamaan meditoimisen säännölliseksi osaksi arkirutiinejasi. Nimittäin, sen ei tarvitse olla monimutkaista ja kerron sinulle, miten pääset alkuun.
Itse olen meditoinut vuosia ja se on muodostunut tärkeimmäksi rutiinikseni elämässä. Rakastan meditoida. Rakastan sitä olotilaa joka minulla on meditoidessa ja sen jälkeen. Haluan todellakin olla osaltani meditoimisen puolestapuhuja ja inspiroida ihmisiä; miehiä, naisia, lapsia, nuoria, aikuisia, kypsiä, urheilijoita, kotiäitejä-, ja isiä sekä kiireisiä työelämässä olevia… kokeilemaan meditoimista.
Kiireen, kuormituksen, pitkittyneen stressin ja informaatiotulvan vaikutukset ihmiseen
Nykyelämän kuormitus, paineet ja informaatioähky uhkaa hyvinvointiamme ja alkaa olla yhä enemmän puheenaiheena mediassa. Tämä huolenaihe ei ole mikään pieni ongelma, vaan siitä voi kehkeytyä ja on kehkeytynytkin uusi ”kansansairaus”. Keskittymiskyky harhailee ja tarkkavaisuus laskee ja moni epäilee itsellään ADHD:tä tai jotain muuta diagnoosia, joka liittyy keskittymisvaikeuksiin ja mielen ja kehon jatkuvaan ylivireystilaan ja jonka takana taas on stressi ja ylikuormitustila.
Nykypäivän henkinen kuormitus (joka on myös kehollista) on jo usealla meistä vaikuttanut aivojen rakenteisiin todistetusti. Jos stressi kroonistuu se alkaa noin vuoden jälkeen näkymään aivokudoksen rakenteellisina ja toiminnallisina muutoksina. Tämän lisäksi stressi vaikuttaa aivojen hermosolujen välittäjäaineiden toimintaan.
Erityisesti stressi vaikuttaa aivojen etuosalohkoon joka osaltaan vastaa keskittymiskyvystä, toiminnan ohjaamisesta sekä tarkkavaisuudesta. Limbisen hermoston ollessa epätasapainossa oppiminen vaikeutuu ja muisti katkeilee. Myös mantelitumake reagoi stressiin niin, että stressinsietokyvyn kynnys laskee stressiä kokiessa ja ihminen alkaa tuntea stressiä ja kuormittuu yhä pienemmistä asioista sekä saa kiukkupuuskia.
On tärkeää ymmärtää, että stressin jatkuessa vuosia, se muuttaa ihmiskehon luonnollisia järjestelmiä niin, että ne eivät toimi enää optimaalisesti. Tilanne on otettava vakavasti, eikä stressi ja oman hyvinvoinnin laiminlyöminen ole todellakaan leikin asia. Sanonta ”levätä voi sitten haudassa” ei naurata enää tässä kohtaa.
Meditaation hyödyt hyvinvoinnille
Onneksi aivot muokkaantuvat ja keho voi palautua pitkästäkin stressiputkesta, ainakin suurimmaksi osaksi. Kun alat tasapainottamaan arjen kuormitusta ja varaat aikaa olemiselle ja rauhoittumiselle, alkaa tapahtua. Yksi, joissakin tapauksissa jopa ylivoimainen keino saada yllättävän nopeita rakennemuutoksia aivoissa on meditoiminen. Meditaation hyödyt hyvinvoinnolle ovat kiistattomat ja tutkimusten valossa jo 5-60 päivän säännöllisillä meditaatiohetkillä saadaan näytettyjä tuloksia aivojen rakenteissa.
Meditaation aikana aktivoimme itsessämme kehon rauhoittavaa osaa esiin. Teemme jotain päinvastaista kuin stressireaktio ja kiihtymisen sijaan rauhoitamme, laskemme sykettä ja verenpainetta sekä pinnallisen hengityksen sijaan rauhoitamme hengitystä ja aktivoimme parasympaattista hermostoa. Kehon eri toiminnot optimoituvat kun pyydämme viisaan kehomme eri järjestelmiä tukemaan tasapainoa ja selkeyttä itsessämme, työntämällä tietoisesti meistä pois päin kiireen tuntua, kuormitusta ja erityisesti ärsykkeiden tulvaa.
Tämän lisäksi meditoiminen lisää yhteydentunnetta. Erillisyys on tunne, joka aiheuttaa ihmisessä ulkopuolisuudentunteita, yksinäisyyttä ja pelkoa. Meditaation aikana aivoissa aktivoituu osaset, jotka kertovat että meditation aikana luodaan näkymättömiä yhteyksiä elävään maailmaan.
Kokeile meditaatiota ennen keskittymistä tai luovuutta vaativaa tehtävää ja huomaa hyödyt!
Optimaalinen luovuuden ja keskittymisen tila on tila jossa olet rauhallinen ja rento. Sen sijaan, että lähtisit liikenteeseen vain aktivoiden mieltäsi, kokeile lyhyttä meditaatiohetkeä ennen tehtävään tarttumista. Voit huomata, miten meditaatio kuin puhdistaisi aivot ja pystyt tämän jälkeen ajatella kirkkaammin. Usein meditaation aikana voit myös huomata, miten ideat pulppuavat ja aivan kuin lataudut tämän pienen hetken ennen tehtävää. Jos mielessäsi on ratkaisemattomia kysymyksiä, voit ennen meditaatiota asettaa intention, jossa pyydät vastausta tai ratkaisua tähän asiaan. Annat sen alitajuntasi prosessoitavaksi.
Meditaation hyödyt hyvinvoinnille: aloita aamusi ja päätä päivä lyhyellä meditaatiohetkellä
Itselleni tärkeät ajankohdat päivissä ovat päivän aloittaminen ja hetki ennen nukkumaanmenoa. Tuolloin haluan omistaa pienen hetken itselleni. Suosittelen myös sinua kokeilemaan aamu-, ja iltameditaatiota. Voit aloittaa ensin lyhyellä, muutaman minuutin mittaisella aamumeditaatiolla ja kun se sujuu ja on osa arkeasi, ottaa mukaan myös iltaisen hiljentymisen tai jonkun rauhoittavan hengitysharjoituksen. Meditaatio voi olla vain muutaman minuutin mittainen hetki itsesi kanssa.
Tämän lisäksi voit ottaa pieniä palautumishetkiä osaksi päiviäsi. Muutama syvähengitys ennen kun vaihdat tehtävää tai pieni energiannostatus ennen lounasta tai sen jälkeen. Voit tehdä läsnäoloharjoituksia missä tahansa.
Tässä 3 hyvin helppoa tapaa meditoida:
- Mahdollisuuksien mukaan sulje silmät ja tarkkaile mitä sinussa tapahtuu. Voit tarkkailla hengitystä, kehoa, olotilaa. Analysoimatta. Jatka minuutista 10 minuuttiin, mikä tuntuukaan sopivalta
- Mahdollisuuksien mukaan sulje silmät ja tuo huomiosi hengitykseen. Huomioi, miten se kulkee juuri nyt. Lähde nyt tietoisesti syventämään hengitystä ja sen avulla pehmentämään kehoa ja rauhoittamaan mieltä. Voit hengittää esimerkiksi sisään laskien 4, pidättää hetken ja hengittää ulos laskien 8 ja pidättää hetken. Toista 1-10 minuuttia.
- Kuuntele ohjattu meditaatio. YouTube on pullollaan erilaisia ohjattuja meditaatiota ja myös minä olen luonut maksuttoman Uuden alku -meditaation joka on saanut paljon hyvää palautetta ja kiitosta. Ohjatut meditaatiot ovat helppo tapa aloittaa; sinun tarvitsee vain kuunnella ja rentoutua ohjauksessani.
Saadaksesi hyötyjä meditoimisesta, tarvitsee se sitoutumista. Alkuun meditoiminen voi tuntua hassulta ja jopa epämukavalta, jos olet tottunut virikkeisiin ja jatkuvaan tekemiseen sekä ajatteluun. Kun pysyt kärsivällisenä, alat huomata miten rauhoittuminen muuttuu helpommaksi kerta kerralta ja miten ajan myötä meditaation hyödyt hyvinvoinnille alkaa tuntua ja näkyä. Voi olla että myös ihmiset ympärilläsi tulevat kysymään sinulta; ”Mitä sinulle on tapahtunut?” ja sinä saat kertoa heille, miten meditaatio on muuttanut hyvinvointisi ja ehkä jopa…elämäsi. 🤍
Toivon, että pidit tästä tekstistä ja motivoiduit antamaan meditoimiselle mahdollisuuden.
Elina
Tasapainon retriitillä 10.-12.6. meditoimme ja teemme mielikuvamatkoja, jotka ovat todella vaikuttavia. Lue lisää TÄÄLTÄ
Haluatko tutustua Voimaa läsnäolosta -verkkokurssiin jossa on jopa 6 upeaa meditaatiota ja jossa pääset luomaan itsellesi hyvinvointiasi boostaavia rutiineita arkeesi? Lue lisää TÄÄLTÄ.
Sinua voisi kiinnostaa myös nämä tekstini:
Tunnelukot osa 1/2 miten ne rajoittavat onnellisuuttasi?