Muutos kuuluu elämään tavalla tai toisella, Muutos onkin yhtä kuin kehittyminen, se on luonnollinen tila ja ihminen sekä ympäristö muuttuu läpi elämän. Silti hyvin usein henkilökohtainen muutos voi olla vaikeaa, koska sitä pidetään vaikeana ja sitoutuminen sekä kärsivällisyys, jota muutos vaatii, puuttuvat. 90-98% ihmisistä ei pidä kiinni uudenvuodenlupauksistaan ja 5% painoaan pudottaneista kykenee pudottamaan painoaan ja säilyttämään painonsa yli vuoden ajan. Tässä artikkelissa jaan sinulle ajatuksia teemaan; onnistu muutoksessa ja ymmärrät että avaimet muutoksen toteuttamiseen ovat sisälläsi.

Oletko sinä herännyt siihen, että jokin asia elämässä ei nyt ole kohdillaan ja tuntuu siltä kuin istuisi naulan päällä? Se asia sattuu ja samalla muutos kuiskaa korvaan ja pyytää lähtemään liikkeelle kanssaan? Muutos voi tuntua epämiellyttävältä, tuntemattomalta ja samalla ahdistaa. Mielessä pyörii ajatukset; ”mitä jos epäonnistun”, ”se on liian vaikeaa ja vaivalloista”, ”mitä jos lähden tästä työstä tai parisuhteesta, enkä enää löydä uutta työtä tai parisuhdetta jossa viihdyn?”

Elina Väänänen
Paina ylläolevaa kuvaa ja pääset lataamaan

Onnistu muutoksessa: Mitä rajoittavaa tarinaa olet kertonut itsellesi tähän saakka?

Muutoksen vaikeus liittyy usein itseä rajoittaviin ja estäviin tarinoihin itsestä, jotka pitävät vankinaan. Yleensä muutoksessa ei ole kyse tiedon tai informaation määrästä, vaan on enemmänkin kyse siitä, että omaa toimintaa aletaan muuttamaan teorian sijasta konkretiassa.

Pysyvä muutos ei kovin usein lähde siitä, että totellaan ulkopuolista gurua tai valmentajaa ja tehdään kaikki niin kuin ohjeissa neuvotaan. Me ihmiset olemme moniulotteisimpia; meissä on erilaisia uskomuksia ja tunnelatauksia, jotka tulee huomioida tehdessä muutosta, erityisesti sen alussa. Nimittäin jos näitä ei huomioida, voidaan hetken kuluttua huomata, että juuri nämä tiedostamattomat uskomukset alitajunnassa ovat niin suuria blokkeja, että muutosta on vaikeaa saattaa loppuun tai ylläpitää.

Sen sijaan pysyvä muutos lähtee sisältä ja sisäisestä työskentelystä itsen kanssa. Kun alat muuttamaan ajatusmalleja ja sisäistä puhetta, asennettasi ja uskomuksiasi, olet ottanut ensimmäisen askeleesi. Voit tulla ensin tietoiseksi siitä, millaisia rajoittavia ajatuksia ja tarinoita olet itsestäsi sepittänyt [itsellesi ja myös muille]. Kuten; ”olen liian vanha vaihtamaan työpaikkaa” tai ”minut on tuomittu rakastumaan renttuihin” tai ”olen syntynyt heikoksi” tai ”erityisherkkyyteni estää minua menestymästä” tai ”geenini tekevät minusta sairaalloisen ylipainoisen, enkä voi sille mitään”, tai ”en voi epäonnistua, koska olen silloin huono, joten en edes yritä”.

Ole itsellesi rehellinen. Radikaalin rehellinen ja katso itseäsi peiliin. Mitä rajoittavia tarinoita olet toistanut itsellesi tähän saakka? Kirjoita ne halutessasi ylös.

Mistä näistä ajattelumalleista, uskomuksista ja tarinoista haluat nyt päästää irti? Voit kuvitella käteesi terävän, upean miekan, jonka avulla katkot sidokset näihin asioihin.

Miten olet antanut tunteiden rajoittaa sinua?

Seuraavaksi lähdetään tutustumaan tunteiden maailmaan ja siihen, miten olet antanut tunteiden rajoittaa muutosta ja sen etenemistä. Ihminen tavoittelee mielihyvää ja välttää epämiellyttäviä tunteita lyhyellä aikavälillä, joka usein voi sotkea matkaa kohti tavoitteita. Usein muutoksessa kohdataan epämiellyttäviä tunteita, koska onhan muutoksessa kyse tuntemattomaan astumisesta, eli sellaisesta mikä ei ole itselle tuttua. On hyvä huomioida, että myös se ”naulan päällä kituvasti istuminen” on myös tuttua, kun siihen on totuttu. Eli myös kipu voi olla tuttua ja siitä voi olla vaikeaa päästää irti, koska ihminen luonnollisesti kaihtaa muutoksia.

Silloin kun muutoksessa tulee vastaan ensimmäiset vastoinkäymiset, haasteet ja noh, elämä…Silloin todella testataan sitä haluatko tätä todella. Kun epämiellyttäviä tunteita alkaa nousta, elämä kysyy; oletko valmis sitoutumaan muutokseen, kohtaamaan nämä epämiellyttävät tunteet ja näkemään, mitä viestejä näiden epämiellyttävien tunteiden takana on? Mitä jos et enää antaisikaan näiden tunteiden; kuten epävarmuuden, pelon tai kärsimättömyyden pysäyttää sinua, vaan istuisit niiden kanssa alas, kiittäisit heitä suojelusta ja päästäisit irti? Näkisitkin nämä epämiellyttävät tunteet luonnollisena osana kasvua ja samalla ymmärrät, että kasvatat kapasiteettia kohdata niitä ja antaa niiden virrata lävitsesi?

Onnistu muutoksessa: Mitä haluat luoda tilalle?

Nyt kun olet kohdannut omat ajatuksesi, asenteesi uskomuksesi sekä tunteesi, on tullut aika luoda jotain raikasta ja uutta vanhan ja irrotetun tilalle. Mitä ovat ne ajattelumallit, uskomukset itsestäsi sekä ne tarinat, joita haluat nyt luoda vanhojen tilalle?

Olen riittävä.
Olen pystyvä ja kykenevä.
Olen upea ja rakkauden arvoinen.
Olen viisas.
Olen merkittävä.
Olen arvokas.
Minussa on kaikki se tarvittava.

Voit kuvitella, miten jokaisella sisäänhengityksellä alat täyttä näillä ajatuksilla, tunteilla. Kun alat toistamaan näitä uusia ajatusmalleja, tunteita ja tarinoita itsellesi, jotka kannustavat ja nostavat sinua…Alkaa tapahtua ihmeitä.

Näin sisäisestä muutoksesta sisäisessä maailmassasi alkaa tulla myös ulkoista. Se vaatii sinulta sitoutumista, rehellisyyttä ja peiliin katsomista. Mutta se on sen kaiken arvoista.

Kutsuuko muutos? Oletko valmis astumaan ensimmäisen askeleesi? Kaipaatko muutokseen rinnallakulkijaa? Varaa maksuton kartoituspuhelu Henkiseen kasvuvalmennukseen ja jutellaan aiheesta lisää. Voit varata puhelun joko YHTEYDENOTTOLOMAKKEEN kautta tai laittamalla minulle sähköpostia: info@elinavaananen.fi