Blogi

Inspiraatiota henkiseen kasvuun, sisäisen valosi löytämiseen ja oman voimasi valjastamiseen.

Lataa tästä istellesi maksuton 5 askeleen Uuden alku ja kasvu -ohjelma

Tämä ohjelma sisältää täyspitkän kokemuksellisen 360-teknologialla toteutetun Uuden alku ja kasvu -meditaatioäänitteen sekä oivalluttavan 5 askeleen tehtäväpaketin joka vie sinut irtipäästämisen sekä uusien alkujen äärelle. Lataa omasi tästä. 

Kyllästyttääkö tunteiden ailahtelu? Näin saat matkasta tasaisempaa

Kyllästyttääkö tunteiden ailahtelu? Näin saat matkasta tasaisempaa

Onko sinulle käynyt elämässäsi joskus näin (ja kyllästyttääkö tunteiden ailahtelu sinuakin)? Vielä juuri äsken sinusta tuntui, että kaikki rullasi kuin itsestään ja elämässäsi paistoi aurinko kaiken ollessa hyvin. Huomasit, miten tällä voittajan asenteella vedit puoleesi hyviä asioita ja tapahtumia, sait paljon aikaan, kaikki tuntui ihmeen kevyeltä ja tunsit itsesi merkitykselliseksi sekä olit ehkä myös ylpeä itsestäsi ja saavutuksistasi....

lue lisää
Kokeile tätä voimaannuttavaa harjoitusta stressinhallintaan

Kokeile tätä voimaannuttavaa harjoitusta stressinhallintaan

Onko sinulla tunne, että koet ylikuormitusta arjessasi ehkä jopa lähes jatkuvasti? Koetko että ulkopuolelta tulevat odotukset ovat liian vaativia, tai oletko itse ankara itsellesi? Ehkä sinusta tuntuu, että suoritat elämää ja jokapäiväisen oravanpyörän pyörittäminen alkaa viedä voimiasi? Tai kehosi alkaa jo viestiä, että on aika hidastaa tahtia? Jos tunnet, että on aika päästää irti liiasta stressin tunteesta, kokeile tätä voimaannuttavaa...

lue lisää
Miten olla rohkea vaikka pelottaa? 4 askelta kohti rohkeampaa elämää

Miten olla rohkea vaikka pelottaa? 4 askelta kohti rohkeampaa elämää

Tein kyselyn seuraajilleni sosiaalisessa mediassa siitä, mikä on suurin este haluamasi muutoksen tiellä. Suurin osa mainitsi vastauksessaan rohkeuden puutteen ja pelon. Siksi päätin tarttua aiheeseen ja tehdä siitä aiheesta blogitekstin sekä kuunneltavan äänitallenteen. Miten olla rohkea vaikka pelottaa? Siinäpä todella mielenkiintoinen ikiaihe, jota ihmiset pohtii ja ovat pohtineet kautta aikojen. Wikipedian mukaan Rohkeus on uskallusta...

lue lisää
5 erilaista tapaa tehdä läsnäoloharjoituksia -löydä omasi

5 erilaista tapaa tehdä läsnäoloharjoituksia -löydä omasi

Mitä jos antaisit itsesi nyt luvan hengähtää? Meditoimisella ja erilaisilla läsnäoloharjoituksilla on selkeästi todettuja hyviä vaikutuksia mielen hyvinvointiin. Ne laskevat sykettäsi, rauhoittavat kierroksilla käyvää hermostoa, parantavat tarkkavaisuuttasi ja voivat helpottaa myös ahdistuksen tunteita. Tässä vain muutamia vaikutuksia, joita säännöllinen meditointi voi aikaansaada. Tässä artikkelissa tulen jakamaan sinulle 5 erilaista tapaa...

lue lisää
Läsnäolo: 3 vinkkiä läsnäolon lisäämiseksi

Läsnäolo: 3 vinkkiä läsnäolon lisäämiseksi

Ihan ensiksi, olen tehnyt sinulle maksuttoman 5 askeleen ohjelman Uuden alun ja kasvun äärelle. Ohjelma sisältää kokemuksellisen 360-teknologialla toteutetun Uuden kasvu ja alku -meditaatioäänitteen sekä 5 askeleen tehtäväpaketin. Voit käydä lataamassa tämän ohjelman itsellesi TÄÄLTÄ. Tuntuuko sinusta välillä, että tietotulvaa on liikaa, tekemistä on liikaa ja ajateltavaa, muistettavaa on ihan liikaa? Koetko kuormittuvasi nykyisestä arjestasi...

lue lisää
Kyllästyttääkö tunteiden ailahtelu? Näin saat matkasta tasaisempaa
Kyllästyttääkö tunteiden ailahtelu? Näin saat matkasta tasaisempaa

Onko sinulle käynyt elämässäsi joskus näin (ja kyllästyttääkö tunteiden ailahtelu sinuakin)? Vielä juuri äsken sinusta tuntui, että kaikki rullasi kuin itsestään ja elämässäsi paistoi aurinko kaiken ollessa hyvin. Huomasit, miten tällä voittajan asenteella vedit puoleesi hyviä asioita ja tapahtumia, sait paljon aikaan, kaikki tuntui ihmeen kevyeltä ja tunsit itsesi merkitykselliseksi sekä olit ehkä myös ylpeä itsestäsi ja saavutuksistasi. Kunnes…

Tulikin jotain, tulikin elämä, joka suisti sinut niin hienosti alkaneelta matkaltasi väärälle raiteelle. Tuli vastoinkäymisten sarja, jokin ulkopuoleltasi tuli syömään energiasi ja nyt sinusta tuntuu että onnellisuutesi varastettiin sinulta. Mielessäsi voi pyöriä nämä sanat: ”Miksi aina minulle käy näin? Miksi elämä kohtelee minua näin epäoikeudenmukaisestI?” Kyllästyttääkö sinua tunteiden ailahtelu?

Tämä tilanne on tuttu minullekin. Olen huomannut, miten elämän ulkoiset olosuhteet voivat lyhyessäkin ajassa muuttua täysin ja aina en pysty vaikuttamaan niihin. Olen noussut ja edennyt elämässä kohti unelmiani tuntien itseni voimakkaaksi, rohkeaksi ja voittamattomaksi menestyjäksi. Olen tippunut kuiluun, toivonut, että kaikki olisi vain pahaa unta ja tuntenut että en osaa nousta ylös ja kokenut epäonnistuneeni täysin.

Tunteiden ailahtelu ja jojoilu voi olla rankka kokemus ja vastoinkäymisten kohtaaminen romahduttavaa. Mitä kun kaikki ei aina menekään niin kuin on suunnitellut ja jotain täysin yllättävää tulee matkan varrelle? Mikä oli suurin oivallus jonka itse olen saanut kieputeltuani tässä tunteiden ailahtelun vuoristoradassa ja oivallettuani sen, miten matka tässä vuoristoradassa voisi sujua paljon kevyemminkin ymmärtämällä muutama elämän perussääntöä?

Kyllästyttääkö tunteiden ailahtelu? Miten sinä suhtaudut haasteisiin?

Ihminen on ajatteleva, tunteva ja toimiva olio. Silloin kun kaikki elämässä sujuu hyvin, hän muuttuu vetovoimaiseksi sille, että kaikki vaan rullaa. Hän ajattelee olevansa kykeneväinen, tuntee olonsa itsevarmaksi ja toimii sen mukaisesti. Toiminnan ja onnistumisten myötä hän ajattelee itsestään positiivisesti, tuntee positiivisia tunteita itsestään ja ympäristöstään sekä vetää puoleensa niitä asioita ja tapahtumia, joihin hän keskittyy täältä positiivisuuden kehästä käsin.

Kunnes ennemmin tai myöhemmin se kohta tulee (se tulee siis aina, eikä sitä pysty välttämään), että jokin tapahtuma ulkopuolelta tai sisältä luo eteen esteen. Este voi olla pieni tai suurempi. Jokin asia ei menekään niin kuin oli suunniteltu tai eteen tupsahtaa yllätys, joka vaatii huomiota tai mitä tahansa se onkaan. Tämä este tai haaste tuo mukanaan epämiellyttäviä ajatuksia, jotka lisäävät epämiellyttäviä tunteita, jotka taas osaltaan alkavat ohjailla ihmisen toimintaa ja käyttäytymistä. 

Osa ihmisistä alkaa kokea vihaa ja katkeruutta, osa uhriutuu tai lamaantuu eikä tiedä mitä tehdä seuraavaksi, osa suorittaa ja osa puristaa kovempaa kokien, että puristaminen vain vaikeuttaa etenemistä. 

Sitten, on olemassa myös joukko ihmisiä, jotka sukeltavat haasteen läpi ja löytävät näistä vaikeuksista jotain sellaista, joka kasvattaa heidän voimaansa entisestään. Tämä joukko on valinnut suhtautua haasteisiin ja vastoinkäymisiin tavalla, joka palvelee heitä pidemmällä aikavälillä. Tämä joukko on ymmärtänyt jotain, joka voi mullistaa myös sinun elämäsi. 

Kyse ei ole mistään monimutkaisesta tai yliluonnollisesta asiasta vaan tekniikasta, joka on kaikkien opittavissa. Pohjustan sinulle seuraavaksi, mistä on kysymys.

Kyllästyttääkö tunteiden ailahtelu? Miksi toimit itseäsi vastaan?

Ajattelet päivässä noin 60 000 ajatusta, jotka ovat sekä tiedostettuja että tiedostamattomia. Eli et kykene muistamaan tai edes tiedostamaan näitä kaikkia ajattelemiasi asioita. Nämä ajatukset ohjaavat sinua tuntemaan päivän aikana erilaisia tunteita, jotka taas ohjaavat toimintaasi.

Ajatuksista noin 80% ovat usein negatiivisia sekä samojen mallien toistamista. Suurin osa ajatuksista on peräisin kokemuksistasi ja muistoistasi. Ajatukset ovat sisäistä puhetta ja sisäisiä ”videopätkiä” eli mielikuvia.

Kerron sinulle esimerkin. Jos ajattelet itsestäsi tiedostamattomalla tasolla, että et ole jonkin asian arvoinen, johtaa tämä erillisyyden kokemuksen tunteeseen. Pohjalla voi olla esimerkiksi kokemuksesi lapsena kohtaamastasi tilanteesta, joka aiheutti sinulle tämän ja joka ei ole oikeasti edes tänä päivänä totta.

Erillisyyden kokemus johtaa siihen, että toiminnallasi ruokit erillisyyden tunnetta entisestään tiedostamatta. Se taas johtaa siihen, että ajatuksesi muovautuvat tukemaan kehää niin, että ajatukset vahvistuvat sinun kokiessa olevasi yhtä kuin ajatuksesi Sen myötä tunteesi edelleenkin vahvistuvat ja toiminta muokkautuu tämän mukaiseksi. Jos et koskaan pääse tiedostamaan tätä kehää, elämääsi tulee ristiriita. Tietoisesti et halua kokea erillisyyttä muista ja tiedostamatta lisäät erillisyyttä elämässäsi. 

Ensimmäinen askel: tiedosta ja kohtaa tunteiden vuoristorata

Entä jos pääsisit tiedostamaan tällaisen tiedostamattoman eli alitajunnallisen negatiivisten ajatusten kehän, joka ei palvele sinua? Tuossa kohtaa olet ottanut merkittävän askeleen kohti sitä, että voit alkaa muokata alitajuntaasi palvelemaan omaa onnellisuuttasi ja hyvinvointiasi.  

On olemassa keino, jonka avulla sinäkin voit päästä luomaan itsellesi kehää, joka pysyy elämässäsi niin hyvinä kuin niinä vaikeinakin jaksoina. Koska elämä ei läheskään aina ole mitään vaaleanpunaista, keijupölymäistä pilvenhattaraa, vaan siihen kuuluu jaksot kun riepotellaan ja kieputellaan ihan kunnolla, niin tavoitteena on se, että sinä et hätkähdä näistä vaikeista hetkistä yhtä voimakkaasti kuin aikaisemmin. 

Tämä prosessi voi olla yksi merkittävimmistä, joita tulet elämäsi aikana itsellesi tekemään. 

Pääset kiinni tiedostamattomiin ajatusmalleihisi kohtaamalla itsesi; päässäsi pyörivät ajatusketjut, tunteet sinussa ja toimintasi. Kohtaamalla toiminnat, joita teet, tunteet, joita tunnet ja sitä kautta alat nostaa tietoisuuteesi hiljalleen myös ajatuksia, joista koko kehä syntyy. Tämä vaihe tarvitsee pysähtymistä, läsnäoloa sekä myötätuntoa. Tämä vaihe tarvitsee lohdutusta ja anteeksiantoa, joita sinä itse pystyt antamaan itsellesi.

Et pääse tiedostamattomiin ajatusmalleihisi kiinni juoksemalla niitä karkuun, huutamalla niille, hiljentämällä niitä tai lukitsemalla niitä kaappiin. Pääset käsiksi niihin vasta silloin, kun annat niille aikaa ja tilaa nousta, etkä tuomitse niitä tuntemuksia, joita niiden tietoisuuteen nouseminen voi sinussa herättää.

Toinen askel: muokkaa tunteiden vuoristoradan kehää

Kun olet mahdollisesti löytänyt juurisyyn ajatuksillesi, tunteillesi ja käyttäytymisellesi, pystyt alkaa muokata tätä kehää niin, että alat hiljalleen vapauttaa itseäsi ajatuksen luomista kahleista (tässä esimerkissä siitä, että et olisi jonkin asian arvoinen). Pääset työskentelemään tämän ajatuksen kanssa ja sen myötä muokkaamaan ajatuksiasi niin, että alat ajatella olevasi arvokas. Juurisyyn löytäminen voi viedä aikaa, mutta on sen arvoista. Jos et löydä juurisyytä, mikä on mahdollista juurisyyn ollessa lapsuudessa, pystyt silti vaikuttamaan omiin ajatuksiisi, tunteisiisi ja toimintaasi. 

Kun olet sisäistänyt hiljalleen ajatuksen siitä, että olet arvokas, alat myös tuntea olevasi rakastettu ja yhteydessä elämääsi aivan uudella tavalla.Tämä alkaa palvella toimintaasi niin, että lisäät yhteyttä ja rakkauden kokemusta toimintasi avulla. Siitä syntyy kehä, joka palvelee sitä, mitä sinä haluat lisää elämääsi. 

Tietoinen läsnäolo

Kyllästyttääkö tunteiden ailahtelu? Valjasta meditointi avuksesi

Meditoiminen on yksi parhaimmista työkaluista omien ajatusmallien, tunteiden ja toiminnan kehän ymmärtämisessä, kohtaamisessa, purkamisessa ja tämän kehän uudelleenohjelmoinnissa. 

Meditoimisen avulla pääset hiljentämään ympärilläsi pauhaavan informaatiotulvan, tarkkailemaan mielesi maailmaa sekä sukeltamaan alitajuntasi syövereihin. Meditoidessa sinun on mahdollista päästä kohtaamaan ajatuksiasi, tunteitasi ja syitä sellaiselle toiminnalle, jotka tuottavat ei-toivottuja lopputuloksia, sekä purkamaan sinulle haitallisia kehiä ja malleja. 

Ohjatussa meditaatiossa tehtävänäsi on antautua prosessille ja sitoutua tekemään sitä säännöllisesti. Usein haasteena onkin se, että meditoiminen koetaan vaikeana ja siihen sitoutuminen on sen vuoksi matalaa. Kehittämämme ValonKide-meditaatiomatkan avulla kokemuksesi meditoimisesta muuttuu ja voit yllättyä siitä, miten nautinnollisia meditaatiohetket voikaan sinulle olla. 

Koska meditaatiokokemus on niin kokonaisvaltainen, haluat palata siihen yhä uudestaan ja uudestaan. Edetessä äänitteiden parissa pääset käsittelemään tärkeitä henkisiä teemoja, joiden kohtaamisen myötä elämääsi alkaa virrata uudenlaista rauhan tunnetta, luottamusta ja tasapainoa. 

Sitoutuminen tuo tuloksia

Kun sitoudut harjoitteluun, alat huomata miten sinä itse pystyt tiedostamaan ajattelu-tunne-toiminta -kehää ja sinä itse pystyt muokkaamaan niitä. Tämä on avain siihen, että meno elämän vuoristoradassa olisi vähän rauhallisempaa ja avain elämään, jossa koet täyttymystä, onnellisuutta ja tyytyväisyyttä niinäkin hetkinä kun tielle osuu haasteita ja vaikeita ajanjaksoja. 

Voi olla, että sinusta koko prosessi tuntuu alkuun sekavalta ja epäkonkreettiselta. Kuitenkin, kun lähdet avoimesti ottamaan askelia, alat huomata, että asiat tapahtuvat ja aukeavat omalla painollaan. Tässä prosessissa autan sinua mielelläni Voit aloittaa lataamalla itsellesi maksuttoman >>Uuden alku ja kasvu -ohjelman, jonka avulla pääset tekemään tehtäviä sekäkuuntelemaan 17 minuutin äänitteen. Mitä tapahtuu kun annat uudelle ja tuntemattomalle mahdollisuuden elämässäsi. Voit luottaa prosessiin ja siihen, että elämä kannattelee sinua. 💖

Kiitos kun luit tämän tekstin. Toivon, että se herätteli sinua pohtimaan oman tunteiden vuoristorataa ja sitä, miten sinä pystyt tarvittaessa tyynnyttämään sen menoa ja miten sinä pystyt vaikuttamaan tähän kehään, joka luo elämääsi.

❤ Elina

Lue lisää henkilökohtaisesta valmennuksesta ja retriiteistäni.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä aiemmin ilmestyneet tekstit:

Kokeile tätä voimaannuttavaa harjoitusta stressinhallintaan

Miten olla rohkea vaikka pelottaa? 4 askelta kohti rohkeampaa elämää

5 erilaista tapaa tehdä läsnäoloharjoituksia -löydä omasi

Läsnäolo: 3 vinkkiä läsnäolon lisäämiseksi

Kokeile tätä voimaannuttavaa harjoitusta stressinhallintaan
Kokeile tätä voimaannuttavaa harjoitusta stressinhallintaan

Onko sinulla tunne, että koet ylikuormitusta arjessasi ehkä jopa lähes jatkuvasti? Koetko että ulkopuolelta tulevat odotukset ovat liian vaativia, tai oletko itse ankara itsellesi? Ehkä sinusta tuntuu, että suoritat elämää ja jokapäiväisen oravanpyörän pyörittäminen alkaa viedä voimiasi? Tai kehosi alkaa jo viestiä, että on aika hidastaa tahtia? Jos tunnet, että on aika päästää irti liiasta stressin tunteesta, kokeile tätä voimaannuttavaa harjoitusta stressinhallintaan.

Olen itse kova murehtija ja stressaaja, mikä on näkynyt niin psyykkisinä ongelmina kuin kehollisestikin. Psyykkisesti tämä on näkynyt mielen ylikierroksina, univaikeuksina, painajaisina, unohteluna, sekavuutena, väsymyksenä ja ahdistuksena sekä riittämättömyyden tunteina.

Keholliset ongelmat taas ovat näkyneet esimerkiksi ruoansulatustoiminnan ongelmina ja erilaisina lantion- ja alaselänalueen jännitystiloina ja kipuina.

Aloin ymmärtää, miten todella kokonaisvaltainen negatiivinen vaikutus stressillä on ihmisiin ja siksi halusin alkaa syventyä asiaan enemmän ja oppimaan lisää stressinhallinnasta.

Sana hallinta toki kuullostaa ehkä hieman kovalta tässä yhteydessä, mutta käytetään nyt sitä kuvailemaan tätä tärkeää prosessia, joka voi ehkäistä jopa monia sairauksia ja asioita, jotka huonontaisivat elämänlaatua.

Olen oppinut paljon lempeästä stressinhallinnasta kuluneina vuosina ja alkanut ymmärtää sen syy- ja seuraussuhteita yhä paremmin, jonka myötä myös käsitän, miten eri tavoin kroonistunut stressi voi ilmetä niin psyykkisesti kuin kehollisestikin.

Olen myös alkanut oivaltamaan yhä selkeämmin, miten tärkeä merkitys on sillä, että otan itse henkilökohtaisen vastuun siitä, että teen jotain stressille ja teen elämässäni valintoja, jotka tukee sitä, että arjessani ei ole liikaa stressikuormaa.

Tässä tekstissä kerron sinulle hieman stressin erilaisista ilmenemismuodoista (jotkut voivat yllättää sinut) ja jaan sinulle voimaannuttavan harjoituksen, joka vie sinut stressin juurisyihin ja auttaa sinua löytämään omat keinosi stressinhallintaan.

Liike ja meditaatio yhdistettynä kokonaisuudeksi voi olla avain kokonaisvaltaisempaan ylikierrosten rauhoittamiseen. Kokeile ja huomaa vaikutukset.

Olen luonut sinulle maksuttoman Uuden alku ja kasvu -ohelman, joka sisältää 360-teknologiaa hyödyntävän täyspitkän kokemuksellisen meditaation sekä 5 askeleen tehtäväpaketin. Käy lataamassa ohjelma itsellesi maksutta TÄÄLTÄ.

Miten stressi voi ilmetä?

Lyhytaikainen stressi on joskus tekemistä boostaava ja Kun odotukset ovat suuremmat, mihin juuri nyt riittäisi voimavaroja, mielen valtaa turhautuneisuus ja olo voi olla levoton sekä ylikuormittunut. Olotila voi tuntua kaaokselta ja tekeminen väkisin puskemiselta ja aikaansaaminen on lähes mahdotonta.

Uniongelmat ovat yleisiä psyykkisesti stressiin reagoivilla joko katkonaisina unina, painajaisina, unettomuutena tai niin, että mikään uni ei meinaa riittää.

Stressaantuneena myös muisti voi pätkiä ja sen voi nähdä sovittujen asioiden unohteluna, tavaroiden hukkaamisena ja joillakin tämä muistamattomuus tuo mieleen sekasortoa ja päätyy alitajunnan käsiteltäväksi uniin. Stressaantuneena myös huolestuneisuus kasvaa ja on vaikeaa tehdä mitään päätöksiä (välillä pieniäkään).

Stressi vaikuttaa usein myös fyysisesti, koska keho vaan ei osaa valehdella ja kertoo usein (karunkin) todellisuuden. Koska stressi on yhtä kuin taistele tai pakene -reaktio kehossa, vie se kehon hälytystilaan.

Tämä hälytystila voi näkyä ”stressivatsana” kun ruoansulatus ei pääse toimimaan normaalisti stressihormonien ansiosta, tai se voi näkyä hartioiden jännitystilana ja esimerkiksi päänsärkynä. Kehon lihakset menevät stressistä jännitystilaan, koska stressi on myös hyvin kehollinen olotila.

Tämä kehollinen jännitystila voi näkyä pitkän ajan jälkeen tuki -ja liikuntaelinten kipuna tai esimerkiksi erilaisina sairauksina. Usein kipuja voidaan hoitaa ainoastaan fyysisenä vaivana, eikä osata nähdä sen taustalla olevaa syytä (eli stressiä). Tämä aihealue kiinnostaa itseäni valtavan paljon ja näemme tässä, miten ihminen todella on psyko-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus.

Kokeile tätä voimaannuttavaa harjoitusta stressinhallintaan

Se, että otat käyttöösi stressinhallinnan keinoja, antaa ne sinulle arkeesi helpottavia työkaluja ja tunteen siitä, että pystyt hellittämään otetta jo ennen sitä hetkeä, kun kaikki tuntuu muuttuvan sekasorroksi. Toki, et pysty kontrolloimaan mitään, etkä lopulta hallitsemaankaan, vaan kaikki on hyvin hienovaraista. Stressinhallintaa voisi kuvailla päätökseksi ja oman hyvinvoinnin priorisoimiseksi.

Nyt mennään itse harjoitukseen.

Kokeile tätä voimaannuttavaa harjoitusta stressinhallintaan: Kirjoittaminen ja kysymysten esittäminen

Kirjoittaminen on erittäin tehokas tapa purkaa ajatuksia ulos päästä pyörimästä. Keinoa käytetäänkin monissa terapiamenetelmissä, eikä mikään ihme, koska niin toimiva ja yksinkertainen keino se on.

Voit joskus pysähtyä vartiksi kirjoittamaan vain ajatuksiasi virtana ylös. Se, että pääset kirjoittamaan sisälläsi olevia tuntemuksiasi, on usein hyvin voimaannuttavaa ja selkeyttävää. Voit saada myös aivan uudenlaisia oivalluksia. Tärkeintä on kuitenkin se, että pääset purkamaan päässä helposti kerälle meneviä ajatustenjuoksuja.

Ajatustenvirran kirjoittamisen lisäksi voit esittää itsellesi kysymyksiä ja vastata niihin. Ei haittaa, vaikka et heti löytäisi sisältäsi vastausta alla oleviin kysymyksiin. Se voi jo riittää, että esität kysymyksen itsellesi ja jätät sen hautumaan. Vastauksen voit saada myöhemminkin.

Voimakkaat kysymykset:

 • Mitä pelkäät (ahdistuneisuus, epävarmuus ja huolestuneisuus kumpuavat pelosta)?
 • Mikä saa sinut tuntemaan surusta nousevaa voimattomuutta tai riittämättömyyden tunnetta?

Anna tulla, ajatuksen virtaa. Sinun ei tarvitse näyttää vastauksia kenellekään, joten nyt, anna tulla, sensuroimatta kaikki mitä tulee.

Tämän jälkeen seuraavat kysymykset, jotka voit esittää itsellesi ja kirjoittaa ne uudelle paperille:

Stressin takana olevat tunteet, kuten pelko, riittämättömyyden tunne, ahdistus ja negatiiviset tuntemukset kumpuavat aina tarpeesta jota ei ole tyydytetty. Kysy nyt lempeästi itseltäsi, mitä tarvitset? Mitä nämä tunteet ovat tulleet kertomaan sinulle?

Ota nyt uusi paperi ja seuraavaksi lähde pohtimaan, miten voisit täyttää näitä tarpeita. Muista, että olet itsellesi armollinen ja mietit näitä asioita;

 • miten voisit vaikka ihan hieman, askel askeleelta lähteä täyttämään tätä tarvetta?
 • Tarvitsetko siihen tukea tai apua muilta?

Uskalla pyytää apua tarvittaessa. Uskalla asettaa itsesi välillä etusijalle ja pitää huolta omasta jaksamisestasi ja hyvinvoinnistasi.

Kirjoita itsellesi ylös 1-3 seuraavaa askelta, jotka voit ottaa hyvin helpostikin sitä kohti, että nämä tarpeesi tulisivat tyydytetyksi. Nyt sinulla on tiedossasi askeleet, jotka tulet pian toteuttamaan.

On tärkeää, että sitoudut näihin askeleisiin. Parhaimman motivaation löydät siitä, että muistutat itseäsi säännöllisin väliajoin siitä, millaista elämäsi on ilman tätä stressikuormaa. Miten kuvailet elämääsi kun olet vapaa painavasta stressin tunteesta? Miten näet itsesi, miten muut näkevät sinut? Miltä näytät, miten elehdit? Millaista arkesi on? Miten suhtaudut asioihin? Voit kuvailla itseäsi eri adjektiiveilla ja tuntea, miten jo tässä kohtaa hyvä olo alkaa vallata kehoasi.

Kun olet valmis, voit hengitellä hetken ja sen jälkeen repiä ensimmäisen paperin tai polttaa sen (turvallisesti).

Lopuksi:

Toivon, että tämä harjoitus sai sinussa aikaiseksi uuden oivaltamista ja erityisesti toivon sitä, että viet oppimaasi käytäntöön ja alat nähdä vaikutuksia elämässäsi. Jaathan oivalluksiasi kommenttiosiossa tai voit laittaa minulle viestiä Instagramissa tai yhteydenottolomakkeen kautta. Olisi ihanaa kuulla sinusta! ❤

Lue lisää henkilökohtaisesta valmennuksesta TÄÄLTÄ

-Elina

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä blogitekstit (myös kuunneltavana versiona):

Tietoinen läsnäolo – se muutti elämäni

Läsnäolo: 3 vinkkiä läsnäolon lisäämiseksi

5 erilaista tapaa tehdä läsnäoloharjoituksia -löydä omasi

Miten olla rohkea vaikka pelottaa? 4 askelta kohti rohkeampaa elämää

Miten olla rohkea vaikka pelottaa? 4 askelta kohti rohkeampaa elämää
Miten olla rohkea vaikka pelottaa? 4 askelta kohti rohkeampaa elämää

Tein kyselyn seuraajilleni sosiaalisessa mediassa siitä, mikä on suurin este haluamasi muutoksen tiellä. Suurin osa mainitsi vastauksessaan rohkeuden puutteen ja pelon.

Siksi päätin tarttua aiheeseen ja tehdä siitä aiheesta blogitekstin sekä kuunneltavan äänitallenteen. Miten olla rohkea vaikka pelottaa? Siinäpä todella mielenkiintoinen ikiaihe, jota ihmiset pohtii ja ovat pohtineet kautta aikojen.

Wikipedian mukaan Rohkeus on uskallusta tehdä asioita välittämättä pelosta, kivusta, vaarasta, epävarmuudesta tai uhkailusta. ”Fyysinen rohkeus” on rohkeutta kohdata fyysistä kipua, kärsimystä tai kuoleman uhkaa, kun taas ”moraalinen rohkeus” on kyky toimia oikein välittämättä vastustuksesta, häpeästä, skandaalista tai vähättelystä. Rohkeus on subjektiivinen kokemus, sitä mikä yhdelle on rohkeaa on toiselle tavanomaista.

Tässä lainauksessa kävi ilmi se, että rohkeus on kohdata pelkonsa. Eli sehän tarkoittaa sitä, että rohkeaa ihmistäkin pelottaa. Jokin hänessä vain on niin vahvaa, että hän päättää tehdä, vaikka pelottaa, tai olla välittämättä muiden mielipiteistä tai vastustuksesta.

Rohkeus on myös hyvin subjektiivinen kokemus ja sinä ja minä voimme kokea rohkeuden määreen täysin eri tavoin. Siksi onkin tärkeää pysähtyä oman itsensä äärelle ja kysyä itseltä; mikä minulle on rohkeutta?

On vaikeaa olla rohkea, jos ei tiedä mitä haluaa ja mitä kohti on menossa. Itse näen, että rohkeus on oman itsensä rakastamista ja arvostamista sekä oman sydämen äänen kuuntelua.

Rohkeus kuvastaa minulle elämästä vastuunottamista ja päätösten tekemistä, myös välillä tuntemattomaan hyppäämistä.

Mitä rohkeus on sinulle?

Miten olla rohkea vaikka pelottaa? Miten lisätä rohkeutta omaan elämään?

Olen itse ollut monessa asiassa hyvin arka. Olen ollut arka tekemään päätöksiä, arka muutoksien edessä ja arka ylittämään itseäni ja olemaan aidosti oma itseni. Olenkin harjoitellut rohkeutta elämäni varrella ja kohdannut tilanteita joissa rohkeuttani on mitattu.

Olen ikikiitollinen itselleni siitä, että olen harjoitellut rohkeutta ja kohdannut pelkojani. Rohkeus on siis opeteltavissa ja oppiminen on elämänmittainen matka.

Haluan kerrata tähän ihmismielen toimintaa ja sitä kautta saada sinut oivaltamaan, miten pystyt vaikuttamaan omaan mieleesi ja käyttäytymiseesi.

Se, mitä ajattelet, vaikuttaa siihen mitä tunnet. Tunteet taas vaikuttavat suoraan toimintaan, mitä teet jne. Tämä on kehämäinen prosessi ja muodostaa elämääsi. Ajatus – tunne -toiminta.

Ajattelen itsestäni vähättelevästi, että en TODELLAKAAN pysty tehdä tuota asiaa, en osaa, en kykene, en minä. Se on liikaa minulle…Valheelliset uskomukset itsestäni alkaa nousta pintaan.

➡ Mieleeni nousee vanhoja muistoja, kun tunsin itseni kömpelöksi ja kun epäonnistuin tehdessäni jotain asiaa. Kehon valtaa ahdistunut ja ärsyyntynyt tunne.

➡ En halua toimia, koska tuntuu kuin olisin jumiintunut ja lamaantunut kaiken edessä. Jätän asian sikseen.

➡ Koska jätän asian sikseen, ajattelen että olen epäonnistunut, enkä voi koskaan saavuttaa unelmiani.

Tunne epäonnistumisesta vahvistuu ja siihen sekoittuu häpeän ja jopa vihan tunteita.

➡ Alan vältellä toimeen tarttumista ja teen mielummin jotain muuta.Tästä syntyy negatiivisten ja latistavien ajatusten kehä. Lamaantumisen kehä.

On niin surullista ajatella, miten moni unelma jää toteuttamatta tämän takia. Kun ei haluttu edes yrittää, koska nähtiin ainoana vaihtoehtona epäonnistuminen.

Miten olla rohkea vaikka pelottaa?

Miten olla rohkea vaikka pelottaa? Mitä jos voisitkin onnistua?

Lamaantumisen kierteen pystyy pysäyttämään monellakin eri keinolla. Tärkeintä onkin pysäyttää se jotenkin. Elämäsi nimittäin on arvokas ja ansaitset elää elämää josta nautit, sinun ehdoillasi.

Sinä voit tehdä päätöksen; miten haluat ja aiot suhtautua elämääsi? Aiotko elää selviytyen pelosta käsin, vai avaudutko mahdollisuuksille? Sinä olet elämäsi luoja ja luot itsellesi tulevaisuuttasi ajatuksilla, uskomuksillasi ja tekemiselläsi.

Mitä sinä haluat?

Mitä elämäsi voisi sinulle tarjota, jos et pelkäisi niin paljoa? Jos et tekisi päätöksiäsi ja valintojasi pelosta käsin? Mitä jos valitsisit rohkeuden? Anna mennä ja lennä, anna haaveiden lentää ja kuvittele, mikä kaikki sinulle voisi olla mahdollista. Jos MIKÄÄN ei rajoittaisi sinua. Mitä tekisit, missä olisit, keitä olisi ympärilläsi? Mitä tuntisit? Miltä näyttäisit?

Jos haluat olla rohkeampi ja kuunnella enemmän sydämesi ääntä, sinä voit olla sitä. Tässä sinulle hyvin yksinkertaiset mutta toimivat askeleet kohti rohkeampaa elämää.

Muista, rohkeus vaatii harjoittelua, joten ole valmis sitoutumaan. Kannattaa varata itselle kynä ja paperia ja kirjata vastaukset ylös. Näin prosessoit asioita parhaiten.

Ennen tehtävien tekemistä muistutan sinua ilmaisesta voimaannuttavasta harjoituspaketista, jonka olen luonut sinua varten. Löydät paketista oivalluttavat harjoitustehtävät, joiden avulla otat askeleita kohti sinun näköistä ja tuntuista elämää, sekä pääset vahvistamaan uskoa itseesi vahvistuslauseita sisältävän meditaation avulla.

Askel 1: tiedä mitä haluat ja kirkasta se itsellesi

Mitä haluat elämältäsi? Miksi? Mille asioille sytyt? Mitkä ovat arvosi? Tässä muutamia asioita, joiden avulla voit kirkastaa itsellesi sen, mitä haluat.

Tähän hyvänä esimerkkinä; jos ajattelet haluavasi jotain, mutta se onkin ristiriidassa arvojesi kanssa, huomaat että sinulla ei ole kiinnostusta tai energiaa olla rohkea.

Tuolloin voi olla, että saat tiellesi kaikki esteet ja tarvot suossa asian kanssa, nimittäin energiasi ei vastaa yhtään sitä, mitä haluat, koska sisimmissäsi et edes tarvitse sitä. Saitko kiinni?

Joten, ensimmäinen tehtäväsi on kirkastaa itsellesi ja kirjata ylös hyvin selkeästi mitä kohti haluat mennä ja katsoa että se sopii yhteen arvojesi kanssa.

Jos perhe on sinulle tärkein arvo, on vaikeaa olla rohkea uraohjus. Jos taas hyvinvointi on sinulle tärkeää, voi tuntua liian isolta uhraukselta mennä kohti unelmaa, joka ei palvele omaa hyvinvointiasi, vaan vie kaiken olemassa olevan energiasi.

Kun tiedät mitä haluat, olet kirkastanut sen itsellesi ja tiedät tasan tarkkaan sen palvelevan arvojasi, olet jo ottanut merkittävän askeleen kohti rohkeampaa elämää. Nyt sinulla on suunta, koordinaatit minne haluat mennä.

Askel 2: Tiedä miksi haluat ja kirkasta se itsellesi

Seuraava tehtäväsi on kirkastaa itsellesi miksi haluat mennä kohti tätä tavoitetta ja haluat tämän asian elämääsi. Kun sinulla on vahva syy mennä eteenpäin, löydät rohkeuteen aivan uutta boostia.

Kuvittele henkilö jolla on vahva missio ja syy, miksi hän tekee sitä mitä tekee. Hän kokee suurta täyttymystä tehdessään sitä ja hän tuntee tämän omaksi elämäntehtäväkseen.

Tuolloin hän tekee paljon todennäköisemmin rohkeita tekoja, kuin silloin jos hän kokisi oman tekemisensä merkityksettömäksi.

Kirjaa ylös sinun suuri MIKSI. Ota mukaan tunnetta ja tunne koko kehollasi, näe, kun olet tavoitteessasi. Näe miten elämäsi on ehkä muuttunut ja miten sinä loistat.

Askel 3: vaikuta ajatteluusi:

Ajattelusi luo elämääsi. Voit alkaa ymmärtää itseäsi enemmän ja olemaan itsellesi armollisempi ja näin ottaa suuria askelia kohti rohkeutta. Ota koppia haitallisista ajattelumalleista ja kohtaa ne lempeästi mutta jämäkästi.

Tässä kohtaa otat vastuun omasta ajattelukierteestäsi ja olet aivan kuin vanhempi, joka osaa erotella sen, mikä ajatus on sinulle haitallinen ja epätosi ja mikä ajatus taas on sinulle hyväksi.

Aloita tarkkailemalla omaa ajattelunkulkuasi. Alat huomata, millainen levy siellä pyörii päivät pitkät. Alat myös nähdä, että elämäsi on suurilta osin tämän ajattelumallin tulos. Sitä kautta alat ymmärtämään, miten suuri vaikutus tämän hetkisellä ajattelullasi on tulevaisuuteesi.

Kun haitallinen ajatusmalli alkaa pyöriä päässäsi, voit lempeänä aikuisena katkaista sen. Voit sanoa itsellesi, aivan kuin vanhempi lapselleen; ”tämä ei pidä paikkansa, tämä ei ole totta. Sinun ei tarvitse uskoa tätä.”

Seuraavaksi on aika alkaa muokata ajatteluasi, sitä mitä ajattelet itsestäsi ja kyvyistäsi. Tämä prosessi voi kestää ja olla elämäsi mittainen, mutta mitä aikaisemmin sen aloitat, sitä parempi.

Olet oppinut omasta ajattelustasi tarkkailusi myötä ja nähnyt, miten se vaikuttaa nykyisessä elämässäsi. Nyt tehtävänäsi onkin muuttaa ajattelumalleista kannustavia ja positiivisia. Aivan kuin kirjoittaisit ajatuksesi uudestaan.

Esimerkiksi: olet aikaisemmin ajatellut itsestäsi; ”minä en voi menestyä tuossa asiassa”. Nyt korvaatkin sen ajatuksella ja uskomuksella ”minä todellakin voin menestyä tuossa asiassa, jos vain haluan sitä tarpeeksi ja olen valmis tekemään töitä oppimisen eteen.”.

Tai olet aikaisemmin ajatellut ”Haluaisin sitä niin paljon, mutta elämäni on niin kaaosta, eikä minulla ole tarpeeksi keskittymiskykyä siihen.”. Korvaat tämän ajatuksen itsestäsi uudella ajatuksella; ”Vaikka elämässäni on paljon meneillään, voin silti päättä, mihin keskitän huomioni ja selkeyttää sitä, jonka avulla pystyn keskittyä haluamaani asiaan paljon paremmin.”

Jos haluat edetä tässä osiossa nopeasti, hakeudu sellaisten ihmisten joukkoon, jotka ovat rohkeita ja uskovat sinuun. Löydät tällaisia ihmisiä esimerkiksi erilaisista verkkovalmennuksista, ryhmistä, voit hankkia itsellesi mentorin/ valmentajan tai luoda ryhmän, johon keräät ihmisiä, kenellä on myöskin päämääränä elää rohkeampaa ja oman näköistä elämää.

Miten olla rohkea vaikka pelottaa?

Miten olla rohkea vaikka pelottaa? Askel 4: Fake it until you make it

Nyt kun olet tehnyt töitä oman ajattelumaailmasi kanssa, on seuraavaksi toiminnan vuoro. Nyt nosta mieleesi oikea tai kuvitteellinen rohkea henkilö elämässäsi.

Millaisessa asennossa hän kulkee? Millainen hänen ilmeensä on? Entä, millainen hänen elekielensä on? Miten hän kohtelee itseään ja muita? Miten hän suhtautuu haasteisiin joita myös hänen elämässään on, kuten meidän kaikkien?

Tämän tehtävän voit toteuttaa pilke silmäkulmassa, keveyden ja ilon kautta. Miten sinä käyttäytyisit kun olet rohkea ja päättäväinen? Voisitko ottaa vaikutteita tältä oikealta tai kuvitteelliselta esimerkiltä?

 • Millaisessa asennossa olisit (ryhti plösössä vaiko suorana? Katse alaspäin vaiko ylöspäin?)
 • Onko kävelytyylisi millainen? Otatko määrätietoisia askeleita?
 • Katsotko ihmisiä silmiin? Hymyiletkö tuntemattomillekin?
 • Millainen on sinun elekielesi?
 • Miten kohtelet itseäsi?
 • Miten otat vastaan haasteet?
 • Miten pidät kiinni omista rajoistasi? Jos joku meinaa kävellä ylitsesi, mitä teet?
 • Miten kohtelet muita?

Ja viimeisimpänä; mitä teet kun haluat jotain ja seuraava askel pelottaa sinua?

Miten käsittelet asian itsesi kanssa ja teet sen peloista huolimatta? Miten kannustat itseäsi uskaltamaan? Hyödynnätkö vahvistuslauseiden voimaa vai hyppäätkö avantoon? Kuunteletko motivaatiovideoita, haastat itseäsi fyysisesti vaiko lasket viidestä alaspäin ja teet?

Ja sitten…TEE SE. Ota se yksi askel ja toimi. Pienikin askel riittää. Toiminta tapaa pelon, se on niin totta. Kun toimit, alat uskoa itseesi ja rohkeuteesi kohdata jännittäviä asioita. Sä pystyt siihen.

OLETKO VALMIS ALOITTAMAAN MATKASI KOHTI SISÄLLÄSI PIILEVÄÄ VALOA JA VOIMAA? LATAA ITSELLESI ILMAINEN HARJOITUSPAKETTI TÄÄLTÄ.

Haluatko inspiroitua lisää? Lue/ kuuntele muita blogiartikkeleitani:

5 erilaista tapaa tehdä läsnäoloharjoituksia -löydä omasi

Läsnäolo: 3 vinkkiä läsnäolon lisäämiseksi

Tarinani: Tietoinen läsnäolo – se muutti elämäni

5 erilaista tapaa tehdä läsnäoloharjoituksia -löydä omasi
5 erilaista tapaa tehdä läsnäoloharjoituksia -löydä omasi

Mitä jos antaisit itsesi nyt luvan hengähtää? Meditoimisella ja erilaisilla läsnäoloharjoituksilla on selkeästi todettuja hyviä vaikutuksia mielen hyvinvointiin.

Ne laskevat sykettäsi, rauhoittavat kierroksilla käyvää hermostoa, parantavat tarkkavaisuuttasi ja voivat helpottaa myös ahdistuksen tunteita.

Tässä vain muutamia vaikutuksia, joita säännöllinen meditointi voi aikaansaada. Tässä artikkelissa tulen jakamaan sinulle 5 erilaista tapaa tehdä läsnäoloharjoituksia.

Oletko jo ladannut maksuttoman 5 askeleen meditaatio-ohjelman? Tämä ohjelma sisältää täyspitkän 360-teknologialla toteutetun Uuden alku ja kasvu -meditaatioäänitteen sekä sen vaikutuksia syventävän tehtäväpaketin. Lataa omasi täältä.

Erilaisista länsäoloharjoituksista on tullut yhä suositumpia, mutta silti moni tuntuu kavahtavan meditaatiota sanana ja liittää sen helposti amm-mantraa toistavaan oranssikaapuiseen munkkiin Tiibetin vuoristossa (tämäkin kuullostaa kyllä ihanalta).

Se, että sinä alkaisit meditoimaan, ei vaadi sinulta askeettisuutta tai sitä, että mielesi tyhjenee kuin taiasta. Läsnäoloharjoitukset ei myöskään katso uskonnollista suuntautumistasi, vaan se on hyvin universaali tapa nykypäivänä hoitaa omaa mielen tasapainoa.

Vaikka itse meditaatio ja useat läsnäoloharjoitukset ovat saaneetkin alkunsa ikivanhoista intilaisissa uskonnoista, hyödynnetään sitä nykypäivänä hyin laajasti, koska ne nähdään niin voimakkaina työkaluina henkisen hyvinvoinnin eheyttämisessä.

Koska ihmisiä on erilaisia, myös tapoja päästä läsnäolon tilaan on lukemattomia. Toinen rakastaa tehdä läsnäoloharjoituksia liikkeessä, toisella taas toimii mantran toistaminen.

Jaan tässä tekstissä 5 erilaista tapaa tehdä läsnäoloharjoituksia ja meditoida, joista voit kokeilla jokaista ja poimia sen mieluisimman pidempiaikaiseen käyttöösi.

Muista; läsnäoloharjoitusten tai meditoimisen ei tarvitse viedä kauaa aikaa ja yksinkertaisimmillaan pystyt tehdä harjoituksia missä tahansa.

5 erilaista tapaa tehdä läsnäoloharjoituksia

Jaan sinulle nyt viisi erilaista tapaa tehdä läsnäoloharjoituksia tai meditaatioita, miksi niitä haluatkaan itse kutsua. Tärkeintä harjoituksissa on se, että ne johdattavat sinut tähän hetkeen ja aikaansaavat niitä lukemattomia positiivisia vaikutuksia hyvinvointiisi.

Muistathan, että harjoituksia on tärkeää toistaa ja niistä olisi hyvä tehdä rutiini arkeesi. Näin pääset näkemään vaikutukset parhaiten.

Alkuun harjoitukset voivat tuntua oudoilta ja vaivalloisilta (koska ylivirittynyt mieli usein jarruttaa rauhoittumista), mutta kun vaan sitkeästi jatkat, saat nauttia tuloksista; seesteisemmästä olosta ja ehkä myös siitä, että et niin samaistu tunteisiisi ja opit tarkkailemaan asioita objektiivisemmin.

Ei muuta kuin lähdetään matkaan.❤

Tapa1: Hengitykseen keskittyminen

Kuljetat hengitystäsi mukanasi, missä menetkään. Huomaatko, miten stressitilanteissa hengityksesi muuttuu pinnalliseksi, ja miten rentoutuessasi hengitys vapautuu ja rentoutuu?

Keskittymällä tietoisesti hengittämiseen, voit vaikuttaa kehoosi ja mieleesi rauhoittavasti. Tämän harjoituksen voit tehdä vaikka kassajonossa tai autossa, milloin tilanne vaatiikaan rauhoittumista.

Voit tehdä harjoituksen silmät suljettuina tai auki (jos tilanne, jossa tällä hetkellä olet vaatii kuitenkin tarkkavaisuuttasi, kuten autolla ajo).

Käännä huomiosi nyt hengitykseesi ja tunnustele miten hengitys virtaa juuri nyt. Ilman sen ihmeempiä analysointeja.

Jos mieleen nousee ärtymystä tai mitä tahansa tunteita, anna niiden nousta ja mennä. Tunne vain miten hengitys liikkuu kehossasi; miltä se tuntuu kun hengität sisään ja ulos.

Seuraavaksi voit lähteä tietoisesti syventämään hengitystäsi niin, että hengität nenän kautta keuhkot täyteen happea. Huomaat miten happi täyttää ensin pallean ja tunnet miten kyljet laajenevat.

Seuraavaksi happi nousee keuhkojen yläosaan ja tunnet miten rinta nousee kevyesti. Hartiat pysyvät rentoina hengitysen ajan.

Kun olet täyttänyt keuhkosi hapella, vapauta happi suun kautta ulos ohuena ilmavirtana, niin että ensin rinta laskee, jonka jälkeen pallea laskee ja päästät keuhkot aivan tyhjäksi hapesta.

Toista sama uudelleen muutaman kerran ja tunne, miten ylikierrokset rauhoittuvat.

Tapa 2: Luontokylpy

Joskus paikallaan meditointi tai läsnäoloharjoitukset ovat ylikierroksilla käyvälle mielelle liikaa ja tarvitaan kehollistamista. Luonnolla on selkeästi vaikutuksia henkiseen ja myös fyysiseen hyvinvointiimme. Luonnossa liikkuminen voikin olla yksi kaunis läsnäoloharjoitus.

Seuraavan kerran kun lähdet luontoon, jätä mobiililaitteet ja kuulokkeet kotiin. Lähde luontoon aistit avoinna, ilman odotuksia.

Kun olet luonnon ympäröimänä, tiedosta miltä siellä tuoksuu, mitä näet, mitä kuulet? Kosketa puunrunkoa, miltä se tuntuu? Kävele hitain askelin, tunnustele kehoasi ja katsele ympärillesi aivan kuin näkisit kaiken sen upeuden ensimmäistä kertaa, nähden pienemmätkin yksityiskohdat. Tunne miten raikasta hengittämäsi ilma on ja miten yhdistyt luontoon, olet osa sitä.

Yksi ihana tapa saada yhteyttä luontoon on puun halaaminen tai koskettaminen. Kokeile ja anna puun voiman hoitaa sinua.

Jos ajatuksesi harhailevat menneeseen, tulevaan, päästä niistä irti ja palauta huomiosi luontoon ja sen tarkkailemiseen. Itse huomaan, että pidemmillä metsäkävelyillä ajatukset lähtevät liikkeelle ja saan palauttaa keskittymiseni hyvin useaan otteeseen takaisin tähän hetkeen.

Tapa 3: Ajatusten tarkkailu

Ajatusten tarkkailu on omasta mielestäni todella loistava tapa harjoitella läsnäoloa ja myöskin ajatusten tarkkailun avulla alkaa oivaltamaan syvästi sitä, miten ajatukset todella tulevat ja menevät ja mikä niiden luonne on.

Olen itse hyvin tunteellinen ja päivän aikana tunteet voivat heitellä laidasta laitaan. Siksi tämä läsnäoloharjoitus on ollut minulle erittäin merkittävä tunteideni ymmärtämisen ja hyväksymisen kannalta.

Ajatusten tarkkailuharjoituksilla pystyt ikäänkuin olemaan se turvallinen aikuinen omalle vilkkaalle mielellesi ja voit löytää sen kautta parhaimmillaan enemmän rauhaa ja luottamusta elämääsi (myös haasteiden keskellä).

Voit tehdä harjoituksen itsellesi mieluisassa asennossa (istuen, maaten, seisten ja onnistuu toki myös liikkeessä, jolloin et tietenkään sulje silmiäsi).

Keskity hetki hengitykseesi ja automaattisesti tämän myötä käännyt sisäänpäin. Tarkkaile kehoasi ja sen tuntemuksia hetken aikaa.

Voit ikäänkuin skannata kehosi eri osat lävitse alue alueelta. Jos jossain on jännityksiä, kohdista hengityksesi siihen kehon osaan ja anna jännityksen vapautua.

Kehon skannauksen jälkeen vie huomiosi lempeästi ajatuksiisi, mitä mielessäsi juuri nyt liikkuu. Huomaa ajatuksesi, keskity huomaamaan ne. Mutta anna niiden silti vain olla.

Voi olla että ajattelet jotakin asiaa, mikä ärsyttää tai asiaa joka on tehtävä mahdollisimman pian. Voi olla että ajattelet jotain kysymystä tai murehdit tulevaa. Voit mielessäsi lempeästi sanoa ajatukselle; ”Minä huomaan sinut, mutta en reagoi sinuun, vaan päästän irti.”

Tiedät, että ajatus poistuu jossain vaiheessa ja uusi ajatus tulee tilalle, joka sekin poistuu jossain vaiheessa, kun et keskity siihen. Tämä ei ole välttämättä alkuun ihan helppoa, mutta helpottuu ajan myötä ja alat nähdä, miten ajatukset vain lipuvat ohitsesi, etkä tartu niihin. Et reagoi niihin.

Tapa 4: huomion kohdentaminen

Huomion kohdentaminen on yksi hyvä tapa saada mieli rauhoittumaan. Alkuun voit asettua mukavaan asentoon ja tarvittaessa sulkea silmäsi ja hengittää muutaman kerran syvään. Voit myös yksinkertaisimmillaan tehdä harjoituksen arkiaskareittesi lomassa.

Voit kohdentaa huomiosi esimerkiksi ”mantraan” eli lauseeseen tai sanaan jota toistat mielessäsi 1-5 minuutin ajan. Sana voi olla jokin sinua vahvistava; kuten ”minä olen valo” tai ”rakkaus on minussa” tai vaikka ”kaikki on hyvin, olen turvassa”. Voit toistaa sanoja tai lauseita hiljaa mielessäsi tai ääneen.

Yhtälailla voit kohdentaa huomiosi maisemaan tai johonkin objektiin, kuten vaikka höyheneen, liekkiin tai kauniiseen kukkaan. Huomaatko, mitä alkaa tapahtua? Alat nähdä tämän objektin uudella tavalla, aivan kuin zoomaisit sitä, kun tarkastelet sitä.

Huomion voi kohdentaa myös monotoniseen tekemiseen tai liikkeeseen. Tekeminen voi olla tiskaamista, pyykkien pesua, soutelua järvellä, rentoa uintia, kävelyä tms. Keskity itse tekemiseen ja ole läsnä juuri tässä hetkessä.

Tapa 5: Hengityksen pidätykset

Tämä keino on erittäin rentouttava ja ainakin itse olen päässyt hengityksenpidätysharjoitusteni aikana aivan ihanan seesteiseen, pilvipatjamaiseen tilaan.

Voisin kutsua tilaa tyhjiöksi. Hengityksen pidätysharjoituksissa on ensisijaisen tärkeää olla tietoinen omasta terveydentilasta ja siitä että sinun on turvallista tehdä näitä harjoituksia. Myöskään liian pitkälle viedyt hengityksenpidätykset eivät ole järkeviä.

Itse hengitän hieman tavallista syvempään ennen pidätystä ja välillä teen myös Wim Hof -metodin mukaisia hengittelyjä. Mennään me nyt tällä perushengittelyllä (Wim Hof -metodista voin kertoa ehkä joskus toiste).

Eli pyri nyt hengittämään muutamia kertoja nenän kautta sisään ja ulos hieman syvempään. Rauhoita mielesi ja kehosi ja kun olet valmis tyhjää keuhkosi aivan tyhjiksi ja …pidätä.

Itse lasken numeroita mielessäni tai pidän kelloa pidätyksen ajan. Kun tunne hengittämisen tarpeelle tulee, yleensä otan nenän kautta rauhallisesti happea sisään ja ulos. En missään vaiheessa tässä hengitysharjoituksessa hengitä suun kautta.

Hengittelen normaalisti noin 30-60 sekuntia ja otan uuden kierroksen. Voit lisätä pidätyksen pituutta kierros kierrokselta. Kierroksia voit tehdä 3-6. Tämän jälkeen olo on ihanan raukea, tykkäänkin tehdä tätä usein iltaisin.

5 erilaista tapaa tehdä läsnäoloharjoituksia

Kuten huomasit, vaihtoehtoja läsnäolo, -ja meditaatioharjoituksille on useita ja tässä oli vain pieni murto-osa. Voit kokeilla jokaista, antaa niille mahdollisuuden vaikkapa viikon ajaksi ja siirtyä seuraavaan. Jätä arkeesi halutessasi se, mikä tuntuu sinulle luonnollisimmalta tai etsi juuri sinulle sopivin yhdistelmä.

Kerrothan kommenttiboxiin, miltä harjoitukset tuntuivat ja mistä tuli suosikkisi? Voit laittaa minulle myös viestiä Somessa, kuten Instagramissa.

❤:lla Elina

Ps. Olen tehnyt sinulle myös ilmaisen 5 askeleen ohjelman, joka sisältää täyspitkän kokemuksellisen 360-meditaatioäänitteen sekä 5 askeleen tehtäväpaketin. Tämä ohjelma vie sinut irtipäästämisen sekä uuden alun ja kasvun äärelle. Lataa omasi TÄÄLTÄ.

Työkalu oman elinvoimasi lisäämiseksi

Lataa ilmainen työkalu itsellesi linkistä.

Elina Väänänen

info@elinavaananen.fi