Blogi

Inspiraatiota henkiseen kasvuun, tunnetyöskentelyyn, itsetuntemuksen kehittämiseen ja oman tuntuisen elämän elämiseen. 

Lataa tästä itsellesi maksuton 5 askeleen Uuden alku ja kasvu -ohjelma

Tämä ohjelma sisältää täyspitkän kokemuksellisen 360-teknologialla toteutetun Uuden alku ja kasvu -meditaatioäänitteen sekä oivalluttavan 5 askeleen tehtäväpaketin joka vie sinut irtipäästämisen sekä uusien alkujen äärelle. Lataa omasi tästä. 

Manifestointi – Näin vahvistat luomisvoimaasi

Manifestointi – Näin vahvistat luomisvoimaasi

Olet melko varmasti kuullut tai lukenut aikaisemmin siitä, mitä on manifestointi ja se on voinut vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta. Olet ehkä lukenut kirjoja manifestoinnista, innostunut ja kokeillut manifestoida unelmiasi. Hetken kuluttua olet huomannut, että palaat takaisin uskomukseen, että ei se voi olla mahdollista. Aivan kuin sinun ja unelman tiellä olisi muuri. Tai koet suurta kärsimättömyyttä liittyen siihen, että suuri unelmasi...

lue lisää
Stressin oireet, tunnistaminen ja tasapainottaminen

Stressin oireet, tunnistaminen ja tasapainottaminen

Kun päädyit lukemaan tätä tekstiä, voi olla, että tunnet kokevasi stressiä ja mietit, millaisia stressin oireet yleisesti ovat. Lyhytaikainen stressi on osa elämää, mutta se tarvitsee vastapainoksi myös palautumista ja lepoa. Voi olla, että sinullakin stressi tuntuu olevan jatkuvaa sekä pitkittynyttä, jolloin se on haitallista omalle hyvinvoinnillesi ja terveydellesi. Tämä tekstini; stressin oireet, tunnistaminen ja tasapainottaminen, kertoo...

lue lisää
Kolme tapaa lisätä onnellisuutta

Kolme tapaa lisätä onnellisuutta

Moni ihminen etsii elämässä onnellisuutta, ehkä jonkinlaista täyttymystä. Liian usein ajatellaan, että onnellisuus on jossain tuolla tulevassa ja se helposti ehdollistetaan. Tämän pitää tapahtua, jotta voin olla onnellinen. Se ehdollistetaan hyvin usein niin, että onnellisuus on kiinni jossain ulkoisessa ja monesti myös sellaisissa asioissa, joihin emme pysty täysin vaikuttamaan. Emmehän pysty vaikuttamaan elämään, se on aina jollain tasolla...

lue lisää
Mitä on tunnetyöskentely ja miksi sitä tarvitaan?

Mitä on tunnetyöskentely ja miksi sitä tarvitaan?

Kuormitus, stressi, ahdistus, jännitys, pelko. Jokin tunne jota ei ole kiva kokea alkaa nousta kehoon jonkin tapahtuman seurauksena. Tunne nousee ensin kuristavaksi vanteeksi kurkkuun ja tuntuu kuin hengitys ei enää kulkisi luonnollisesti. Lihakset jännittyvät ja asento kuin supistuisi. Syke nousee ja tulee tunne että haluaisi paeta tai piiloutua. Mieleen nousee ajatus; en halua kokea tätä. Tämä ajatus johtaa usein entistä ahdistavampaan oloon....

lue lisää
Onnistu muutoksessa – avaimet muutokseen ovat sisälläsi

Onnistu muutoksessa – avaimet muutokseen ovat sisälläsi

Muutos kuuluu elämään tavalla tai toisella, Muutos onkin yhtä kuin kehittyminen, se on luonnollinen tila ja ihminen sekä ympäristö muuttuu läpi elämän. Silti hyvin usein henkilökohtainen muutos voi olla vaikeaa, koska sitä pidetään vaikeana ja sitoutuminen sekä kärsivällisyys, jota muutos vaatii, puuttuvat. 90-98% ihmisistä ei pidä kiinni uudenvuodenlupauksistaan ja 5% painoaan pudottaneista kykenee pudottamaan painoaan ja säilyttämään painonsa...

lue lisää
Manifestointi – Näin vahvistat luomisvoimaasi
Manifestointi – Näin vahvistat luomisvoimaasi

Olet melko varmasti kuullut tai lukenut aikaisemmin siitä, mitä on manifestointi ja se on voinut vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta. Olet ehkä lukenut kirjoja manifestoinnista, innostunut ja kokeillut manifestoida unelmiasi. Hetken kuluttua olet huomannut, että palaat takaisin uskomukseen, että ei se voi olla mahdollista. Aivan kuin sinun ja unelman tiellä olisi muuri. Tai koet suurta kärsimättömyyttä liittyen siihen, että suuri unelmasi ei vieläkään ole toteutunut ja sinulla voi olla tunne, että kuljet vastoinkäymisestä vastoinkäymiseen.

Tämän tekstin luettuasi ymmärrät, mitkä asiat on syytä ottaa huomioon ja mitä asioita on tärkeää työstää, jotta manifestointi toimisi korkeimmaksi parhaaksesi. Ymmärrät myös sen, miten tämän hetkinen elämäsi on manifestoinnin tulosta ja ilmentymää ja miten jatkuvasti luomme omaa elämäämme ja tulevaisuuttamme. Tekstin luettuasi sisällesi voi nousta varmuus siitä, että manifestointi eli luominen on täysin luonnollista ja mahdollista myös sinulle. Ja mitä tärkeintä; jätät myös tilaa ihmeille.

Lue lisää verkossa järjestettävästä kokemuksellisesta miniretriitistä klikkaamalla kuvaa.

Mitä jos manifestointi ei tunnu toimivan?

Manifestointi on ilmentämistä. Se on voimakkaiden mielikuvien, ajatusten, uskomusten ja tunteiden ilmentämisestä sisäisestä maailmasta ulkoiseen maailmaan. Voit nyt pysähtyä oman elämäsi äärelle ja tarkastella sitä. Nimittäin tämän hetkinen elämäsi on suurilta osin sisäisen maailman ilmentymää. Sen, mitä olet ajatellut ja tuntenut itsestäsi ja elämästäsi, on muuttunut todellisuudeksesi. Se mitä on sisällä, se ilmentyy ulkopuolelle.

Joskus on myös niin, että elämä tuo eteemme vaikeita haasteita, sairauksia ja luopumisen hetkiä. Nämä taas ovat osa elämän kiertokulkua, syklisyyttä. Kaikkeen emme siis pysty vaikuttamaan, eikä elämä ole kontrollissamme. Tämä on tärkeää ymmärtää osana manifestointia. Elämään kuuluu ilo ja suru. Vastaanottaminen ja antaminen. Syntymä ja kuolema. Elämään kuuluu myös kaikki ne haasteet joita kohtaamme matkalla.

Usein ihminen on niin tottunut nykyiseen todellisuuteensa, eikä meinaa uskoa sitä, että asiat voisi muuttua. Omasta elämästä on tullut oma henkilökohtainen todellisuus, joka voi myös rajata omia mahdollisuuksia ja luoda niille lasikattoja. Tuo ensin huomio asioihin jotka ovat elämässäsi ja joita et siihen toivo. Tai asioihin joiden haluaisit olevan eri tavalla. Joskus on hyvä tarkastella sitä, mitä ei halua elämäänsä, koska se auttaa oivaltamaan sen, mitä oikeasti haluaa elämäänsä. Se, että tietää tarkalleen sen, mitä tarvitsee ja haluaa, on manifestoinnin pohja.

Saatko itsesi kuitenkin usein kiinni siitä, että ajattelet sitä mitä et halua elämääsi tai siihen että minulla ei ole sitä (niukkuusajattelu)? Joku voi ajatella ”en halua tätä työtä” tai ”aina rahani ovat loppu”. Tai huomaatko, että sisälläsi on jokin niin todellisen oloinen rajoittava tunne? Kuten pelko hylätyksi tai torjutuksi tulemisesta tai arvottomuudesta? Se tunne tuntuu ja vaikuttaa niin vahvasti, että se luo todellisuuden, jossa ne rajoittaa elämästä täyttä elämää. Voi olla, että onnellisuutesi ja vapautesi on sidottu unelmaasi. Esimerkkeinä; ”silloin kun minulla on rahaa, voin tehdä mitä haluan ja olla onnellinen.” Tai ”sitten kun rinnallani on unelmieni mies, voin kokea olevani rakastettu.” Tämä onnellisuuden metsästäminen tulee jatkumaan loputtomiin, jos se sidotaan sitten kun -ajatteluun.

Tunnelukkojen ja purkamattomien tunnelatausten vaikutus manifestointi prosessiin

Silloin kun manifestointi ei tunnu toimivan, vaikka kuinka visualisoi ja nostattaa tunteita, on usein syy tunnelukoissa ja kehon solumuistissa olevissa tunnelatauksissa. Eli voisi kuvailla, että sisäiset asetukset ei tue manifestointia. Unelma voi olla jokin todella itselle tärkeä, jonka haluaisi NIIN voimakkaasti saada jo itselleen…Silti mitään ei tunnu tapahtuvan ja siihen on vaikea uskoa todella.

Tämä johtuu siitä, että usein manifestointia pyritään tekemään pelkällä mielen tasolla ja liian kiiltokuvamaisesti. Tuolloin jätetään huomioimatta ja hoivaamatta kehon solumuisti, jossa on tieto kaikesta siitä, mitä elämässä on aikaisemmin tapahtunut. Itse uskon vahvasti myös oikeaan ajoitukseen. Eli henkilö ei ole välttämättä vielä valmis vastaanottamaan unelmaansa ja hänen tulee kasvaa ja oppia jotain tärkeää ennen sitä.

Jos henkilö syvällä sisimmässään kokee, että ei ole paremman arvoinen, vaikuttaa tämä alitajunnainen lukko manifestointiprosessiin. Se voi näkyä elämässä haasteina ja tiettyinä kaavoina uralla, raha-asioissa tai ihmissuhteissa. Henkilön kokiessa syvällä alitajunnassaan häpeää tai hylätyksi tulemisen pelkoa, voi se vaikuttaa siihen, että on vaikeaa luottaa ja ottaa konkreettisia askeleita kohti unelmaansa tai hän lamaantuu helposti.

Jos näitä tunnelatauksia ja lukkoja ei kohdata elämässä, vaan niitä pakoillaan, vaikuttaa tämä hyvin herkästi manifestointiprosessiin. Voi olla, että henkilöllä on tunne, että onnellisuus on jossain tulevaisuudessa, eikä sitä voi kokea ennen kun oma unelma on toteutunut. En tarkoita tällä sitä, että vasta silloin voisi manifestoida, kun kaikki lukot ja tunteet on purettu. Ei, vaan enemmänkin sitä, että on niin tärkeää tulla niistä tietoiseksi ja ymmärtää niiden olemassaolo. Hyväksyä ja rakastaa niitä, sen sijaan että ne kieltäisi ja niitä pitäisi jotenkin pahana tai vääränä.

Tuo huomio siihen kaikkeen hyvään mitä sinulla jo on ja luo sisällesi turvaa

Manifestointi ei toimi puuteajattelusta käsin. Jos keskittyy vain siihen mitä ei ole ja kokee sisällä suurta tarvetta, vaikuttaa se tietoisuuteen supistavasti. Tuolloin ollaan jatkuvassa pelkotilassa. Pelkotila on supistavaa ja silloin katsekentän kaventuessa ei näe elämän kaikenaikaa tarjoamia mahdollisuuksia. Avain puutteajattelusta ja pelosta kohti runsaus-, ja mahdollisuusajattelua on pelon kohtaaminen ja sisäinen turvan luominen ja kiitollisuus.

Ihmisen perustarve on tuntea turvaa. Jos turvaa ei ole, se herättää ihmisessä alkukantaisen pelon tunteen, joka voi joko ylivirittää hermostoa tai lamaannuttaa. Taistele, pakene tai lamaannu -reaktio tapahtuu silloin kun ihminen kokee alitajunnaista pelkoa. Tuolloin kaikki huomio menee selviytymiseen, eikä selviytymismoodissa ole tilaa unelmoida kovinkaan usein. Turvaa on tärkeää luoda kehollisesti; syvään hengittämällä, kosketuksella, halauksella, EFT-taputtelulla, hyräilyllä…Tähän löytyy eri tapoja, jokaiselle sopivin. Itselläni myös syvimmän pelon kohtaaminen on ollut vaikuttava ja käänteentekevä omassa luomisprosessissani.

Kiitollisuuteen keskittyminen on tärkeä osa uuden luomista. Kiitollisuudella en tarkoita pelkkää kiitos- sanaa, vaan kokonaisvaltaista, jopa kyyneleet silmiin nostattavaa tunnetta siitä, miten paljon hyvää elämässä on jo nyt. Kiitollisuutta itsestäänselvinä pitämistämme asioista, kuten katosta pään päällä, ilmasta jota hengittää, ravinnosta ja vedestä tai omasta kehosta. Olen joskus viettänyt aikaa puhuen omalle keholleni kiittäen häntä siitä, mitä hän vuokseni on tehnyt ja miten upea se on. Manifestoinnin pohja on kiitollisuuden kokeminen, pienistäkin asioista elämässä. Ja tiedän, vaikeina hetkinä kiitollisuuden kokeminen on haastavinta, mutta se on mahdollista. Pienikin valon kide on toivon kipinä.

Manifestointi – tärkeä osa on luoda tilaa uudelle

Jos huone on täynnä tavaraa, ja tunkkainen ei sinne mahdu enää uusia, raikkaita asioita. Tämä on luonnon laki ja pätee myös tässä suhteessa. Nimittäin jos keho on täynnä tunnelatauksia, uskomuksia ja elämä näin muutoinkin on täynnä kaikkea, ei siellä ole tilaa uudelle. Jos taas alitajuntaisesti uskot, ettet voi saada sitä, on paljon epätodennäköisempää, että saisit sen.

Tärkeä vaihe manifestoinnissa onkin vanhoista asioista, tunteista ja uskomuksista sekä tottumuksista irti päästäminen ja tilan luominen uudelle. Nämä vanhat tunteet tai tottumukset rajoittavat ja jarruttavat sekä voivat usein vaikuttaa manifestointiprosessissa. Tunnelataukset ja vahvat uskomukset vaille jäämisestä liittyvät hyvin usein sisäiseen lapseen, joka asuu sisällämme. Siksi sisäisen lapsen näkeminen, kuuleminen ja hoivaaminen on todella merkittävä osa manifestointiprosessia.

Nyt on aika pysähtyä kehon ja sisäisen lapsen äärelle. Mitä keho ja sisäinen lapsi haluaa kertoa? Missä tuntuu kireyksiä ja tukoksia? Mitä tunteita sieltä löytyy? Mitä muistoja siellä on? Nosta se kaikki käsiteltäväksesi hyväksyen ja rakastaen. Jos sieltä nousee lapsuusmuistoja, kohtaa ne rakkaudella ja täytä niitä tarpeita, joita hän koki, ettei täytetty. Sinä voit tehdä sen ja saada sen pienen lapsen kokemaan olonsa turvatuksi, hyväksytyksi ja rakastetuksi. Hyvinkin usein lukot ovat peräisin lapsuuden kokemuksista. Tämän vuoksi sisäisen lapsen kohtaaminen ja tarpeiden täyttäminen on avainasemassa kun manifestoidaan, koska manifestointi tarvitsee ensisijaisesti luottamusta.

Mistä omaa itseäsi rajoittavista uskomuksista ja tunteista on nyt aika päästää irti? Mitkä ei palvele omaa korkeinta parastasi? Mitä lapsi sisälläsi kaipaa?

Manifestoi sitä mitä TODELLA haluat. Luo yhteys itseesi

Hyvin usein manifestoimisessa törmää siihen, että henkilö haluaisi saada kerralla kaiken. On vaikeaa päättää, mitä todella haluaa, eikä haluaisi jäädä mistään paitsi. On niin paljon vaihtoehtoja ja kun haluaa kaikkea, voikin huomata hetken päästä, että lopulta ei ole saanut niistä mitään, tai vain puolittaisesti ja elämä on liian täynnä. Tämä on vain kärjistetty esimerkki.

Mistä siis tietää, mitä oikeasti haluaa, mikä on korkeimmaksi parhaaksi itselle? Luo yhteys omaan sisimpääsi, ennen kuin luot intention. Kuuntele, mitä omalla sisimmälläsi on sanottavana. Jos koet, että on vaikeaa päättää, pyydä sisimmältäsi vastaus merkkien tai sanojen, unien muodossa. Luota, että vastaus tulee. Yleensä vastaus tulee niin, että koet ihanan rauhan ja hyvän olon kun se nousee. Toki, jos kyseessä on jotain itselle isoa ja merkittävää, voi se tuntua myös ihanan jännittävänä ja kihelmöivänä. Luota siihen, että sisimpäsi tietää syvemmin kuin mielesi. Joskus mieli voi haluta jotain ja sydän & sisin taas jotain ihan muuta. Sisin haluaa sitä, mikä OIKEASTI on sinulle parasta.

Tunteiden voima manifestointiprosessissa

Manifestoinnissa kehotetaan luomaan hyvin selkeä ja tarkka visio/ intentio mielikuvissa siitä, mitä haluaa manifestoida todellisuuteensa. Itse rakastan jättää myös tilaa ihmeille ja sille, että luottaa elämään. Tämä on tärkeä osa manifestointia. Elää se mielikuvituksessa, eli sisäisessä maailmassasi todeksi. Nähdä ja kokea itsensä jo kokemassa sen kaiken. Tämä on ihana vaihe, erityisesti silloin kun olet työstänyt kehon ja sisäisen lapsen vaille jäämisen tunteita ja annat itsesi lentää hurjimpiinkin unelmiisi.

Näe se kaikki, mitä tapahtuu ja mitä on. Näe itsesi sen keskellä, näe että se on jo sinun. Kuule, mitä kuulet ympärilläsi. Haista miltä siellä tuoksuu…Mitä maistat? Tunne maa jalkojesi alla, se, miten hengität ja liikut. Tärkeää on tuntea se mitä tunnet; nostata ne kaikki tunteet ja huomioi mitä tunnet. Nimittäin tunne on kaikista voimakkain tässä prosessissa. Tunnet ehkä iloa, täyttymystä, merkitystä, rakkautta tai yhteyttä… Mitä todella tunnet kun unelmasi on tässä?

Tunteet ja niiden nostattaminen on voimakkain työkalu manifestoimisessa. Kirjoita itselle ylös ne tunteet joita koet kun unelma on toteutunut ja missä kohtaa kehoa ne tuntuvat. Pyri nostattamaan näitä tunteita sekä kiitollisuuden tunnetta itsessäsi päivittäin eri keinoin. Kun tunnet jo sitä, mitä tunnet kun unelmasi on totta, linjaudut unelmasi kanssa ja luot sen sisäiseen maailmaasi todeksi askel askeleelta. Lopulta ihminen hakee aina tunnekokemusta, jonka voi luoda mielikuvissa ja kehoon jopa välittömästi. Sinussa on se voima sisälläsi.

Jätä tilaa ihmeille ja sen jälkeen: LUOTA

Seuraavaksi astu luottamuksen tilaan ja luo tilaa sille, että elämä voi luoda ihmeitä, jotka ovat korkeammaksi parhaaksesi. Luota siihen, että elämä tietää mikä on parhaaksesi, paremmin kuin sinä itse. Luota siihen, että se mitä todella haluat ja kaipaat, tulee sinulle oikeaan aikaan, juuri oikeassa ajoituksessa. Ole kärsivällinen. Mitä ikinä käytkään nyt läpi. Uskalla päästää irti ja astua itse sivuun, ollen kuitenkin valmis toimimaan ja ottamaan askelia, joita sinua johdatetaan ottamaan.

Tilaa ihmeille -retriitti

Retriitti järjestetään verkossa, joten voit osallistua mukaan mistä tahansa. 

Aloita vuosi siivoamalla mielestä ja kehosta sen, mikä on estänyt onnellisuutta ja ihmeitä virtaamasta luonnollisesti elämääsi. Retriitillä luomme tilan jossa on turvallista kohdata rajoittavia tunnelatauksia ja muistoja sekä päästää irti menneistä.

Selkeytät itsellesi syväluotaavasti se, mitä todella haluat, tarvitset ja kaipaat elämääsi. Astut runsauden ja ihmeiden vyöhykkeelle, jossa kaikki on jo olemassa. Lue lisää Retriitistä ja ilmoittaudu mukaan TÄÄLTÄ.

-Elina

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä tekstit:

Kolme tapaa lisätä onnellisuutta

Stressin oireet, tunnistaminen ja tasapainottaminen

Onnistu muutoksessa – avaimet muutokseen ovat sisälläsi

Tunnelukot osa 1/2 miten ne rajoittavat onnellisuuttasi?

Näin Joharin ikkuna auttaa kehittämään itsetuntemustasi

Stressin oireet, tunnistaminen ja tasapainottaminen
Stressin oireet, tunnistaminen ja tasapainottaminen

Kun päädyit lukemaan tätä tekstiä, voi olla, että tunnet kokevasi stressiä ja mietit, millaisia stressin oireet yleisesti ovat. Lyhytaikainen stressi on osa elämää, mutta se tarvitsee vastapainoksi myös palautumista ja lepoa. Voi olla, että sinullakin stressi tuntuu olevan jatkuvaa sekä pitkittynyttä, jolloin se on haitallista omalle hyvinvoinnillesi ja terveydellesi. Tämä tekstini; stressin oireet, tunnistaminen ja tasapainottaminen, kertoo sinulle millaisia ovat kroonistuneet stressin oireet, miten tunnistat ne keholliset sekä mielen reaktiot sekä tasapainotat pitkittynyttä stressiä. On tärkeää tunnistaa stressi kehossa ja ottaa käyttöön työkaluja, joiden avulla voit tasapainottaa kokemaasi kuormitusta.

Huomasithan jo, että olen luonut sinulle maksuttoman rentouttavan meditaatioäänitteen sekä tehtäväkirjan, jotka johdattelevat sinut pohtimaan onnellisuuttasi ja elämääsi? Voit käydä lataamassa tämän ylistystä saaneen meditaatioäänitteen ja tehtäväkirjan itsellesi tästä linkistä.

Stressin oireet – Mitä stressi on ja mikä sitä aiheuttaa?

Stressi on psyykeen kokema tunne, joka tuntuu erilaisina kehollisina reaktioina. Lyhytaikainen stressi on reaktio, joka yleensä tärkeän tehtävän tai suorituksen äärellä parantaa suorituskykyä ja auttaa tsemppaamaan ja keskittymään tekemään parhaansa. Tämä on niinsanotusti positiivista, eteenpäin työntävää stressiä, jolloin keho erittää stressihormoni kortisolia kehoon. Huomioitavaa on, että ihmiskeho ja mieli tarvitsee tämän lyhytaikaisen stressireaktion jälkeen lepoa ja palautumista. Jos palautumista ei tule riittävästi, aiheuttaa tämä usein stressin pitkittymistä.

Silloin kun ihminen kokee, että vaatimukset, muutokset tai jotkin muut tekijät ovat niin valtavia, että ne vievät kaikki käytössä olevat voimavarat ja ylittävät ne niin, että niiden alle meinaa jäädä, puhutaan pitkittyneestä stressistä. Ihmiselle voi tulla se tunne, että hän ei selviä tai paineet ovat liian kovat. On vaan niin paljon asioita, joita pitäisi pystyä hallita tai hoitaa ja ihminen ei koe enää kykenevänsä siihen.

Pitkittyneessä stressissä usein osatekijöitä on monia; voi olla että henkilöllä on liikaa kaikkea ja kiire kokoajan, tai hän tekee arvojensa kanssa ristiiriidassa olevaa työtä, tai hän voi olla työtön joka kokee stressiä työnhausta ja siitä, että sopivaa työtä ei vain meinaa löytyä ja kynnys työelämään siirtymisestä voi tuntua todella ylitsepääsemättömältä. Johtavassa asemassa oleva tai yrittäjä voi tuntea stressiä siitä, että on vain niin liikaa kaikkea ja ohjat eivät enää meinaa pysyä käsissä, kun kuorma tuntuu liian suurelta kantaa yksin. Stressiä voi aiheuttaa työn lisäksi myös esimerkiksi taloudellinen tilanne, maailman katastrofit ja kriisit, ihmissuhteet tai jokin äkkinäinen tapahtuma. Myös kehollinen stressi kannattaa huomioida kokonaiskuormitusta arvioidessa, nimittäin kovatehoinen tai pitkäkestoinen treeni aiheuttaa myös stressiä keholle.

Stressin oireet ja tunnistaminen

Ihmisten hermostot, vastustus ja sietokyvyt, näkökulmat sekä jopa asenteet vaikuttavat stressin kokemukseen ja näin reagoiminen stressiin ja stressin oireet vaihtelevat, eikä niitä voi verrata eri ihmisten kohdilla. Stressin oireet ovat moninaisia ja pitkittyessään ne voivat olla terveydelle haitallisia tai jopa vaarallisia. On siis tärkeää oppia erottamaan lyhytaikainen stressi ja kroonistunut stressi.

Pitkittynyt stressi on kehollisesti yhtä kuin hälytystila, jolloin kehon keskittyminen menee tämän hälytystilan tasapainottamiseenja kehon hormonitasapaino muuttuu niin, että ne pitävät yllä kiihtynyttä olotilaa. Tämän lisäksi kehon vastustuskyky heikkenee ja kehoon voi alkaa muodostua hiljaista tulehdusta, jolloin henkilö voi sairastua useammin ja stressi voi puhkaista autoimmuunisairauden. Pitkäkestoinen stressi vaikuttaa myös ruoansulatukseen ja aineevaihduntaan negatiivisesti ja on yhteydessä tyypin 2 diabetekseen.

Stressin oireta psyykkisesti:

 • Keskittymiskyvyn ja toimintakyvyn heikkeneminen, levottomuus
 • Ärtyneisyys ja hermostuneisuus
 • Mielialaongelmat kuten ahdistuneisuus, uupumus tai masentuneisuus
 • Ajattelun vaikeutuminen
 • Uniongelmat
 • Väsymys ja voimattomuus
 • Paniikkihäiriöt
 • Ala- tai ylävireys
 • Itsetunnon lasku
 • Tunteiden ja tunnereaktioiden säätely häiriintyy
 • Seksuaalisten halujen väheneminen
 • Avuttomuuden tunne
 • Hallintakyvyn tunteen menettäminen
 • Päätösten teon vaikeutuminen

Stressin mahdolliset fyysiset oireet

 • Päänsärky sekä niska-hartiaseudun jumitilat
 • Ruoansulatuksen ongelmat kuten ripuli, ummetus ja vatsan turvotus
 • Toistuvat funssat
 • Iho-ongelmat
 • Sydämen sykkeen ja/taihengityksen kiihtyminen ja hengityksen muuttuminen pinnalliseksi
 • Verenpaineen nouseminen
 • Painon nousu tai laihtuminen
 • Hikoilun lisääntyminen
 • Leukaperien jännittyminen tai hampaiden narskutus
 • Huimaus
 • Tuki- ja liikuntaelinten kipu
 • Hormonitoiminnan häiriöt
Stressin oireet

Miten tasapainottaa stressiä?

Ihan ensimmäiseksi pitkittyneestä stressitilasta on tultava tietoiseksi ja se on tärkeää hyväksyä, sen sijaan, että sitä pakenee, sen kieltää tai sitä vähättelee. Tämän jälkeen lähdetään tutkailemaan kehon ja mielen jatkuvasti lähettämiä viestejä ja oivaltamaan, mistä stressi on peräisin ja katkaisemaan stressikierrettä askel kerrallaan.

10 vinkkiä stressin tasapainottamiseen

1. Opettele kuuntelemaan kehon antamia viestejä.

Hiljenny päivän mittaan kuulemaan, mitä keholla on kerrottavaa. Yksi loistava tapa päästä selville oman kehon ja mielen tilasta, on huomion tuominen hengitykseen. Jos hengitys tuntuu ahtaalta, kiihtyneeltä ja pinnalliselta, on se usein merkki siitä, että kehon tila on kiihtynyt.

2. Mikrotauottaminen: pidä huoli, että palautumishetkiä on pitkin päivää

Myös keskellä työ/opiskelupäivää. Anna mielelle lupa levätä ja olla ajattelematta mitään. Anna itsellesi hengähdystaukoja, jolloin voit esimerkiksi hengittää syvään sisään ja hitaasti ulos kymmenen kertaa, meditoida, katsella ikkunasta ulos, juoda kupin teetä ja olla vain itsesi kanssa, ulkoilla hieman tai venytellä. Lyhyiden nokosten ottaminen on myös loistava tapa palautua keskellä päivää.

Itse suosittelen työpäivän tauottamista sloteissa niin, että esimerkiksi teet 45-50 minuuttia töitä keskittyen ja pidät 10-15 minuutin tauon kun vain olet tai ulkoilet/liikut. Huomaat, miten nämä tauot antavat lisää virtaa ja saavat ajatukset taas liikkeelle. Alat arvostaa yhä enemmän mielen ja kehon lepuuttamista, koska näet, miten se vaikuttaa tuottavuuteen, luovuuteen ja tekee olon tasapainoisemmaksi.

3. Jaa huoliasi jollekin toiselle.

Jakaminen keventää omaa taakkaa ja usein jo se helpottaa oloa. Puhu asiasta sellaiselle henkilölle kehen luotat. Joskus pelkkä puhuminen auttaa ja se, että tulee kuulluksi ja ymmärretyksi. Jos koet tarpeelliseksi, voit pohtia yhdessä toisen kanssa olemassa olevia vaihtoehtoja ja mitä askeleita voisit ottaa seuraavaksi.

4. Tarkista elämäsi energiasyöpöt, mitkä ovat omat rajasi ja opettele pitämään niistä kiinni.

Pohdi, mitkä asiat ovat todella sinulle tärkeitä ja mistä haluat pitää kiinni. Mitkä asiat taas eivät ole sinulle tärkeitä, mitkä ehkä syövät vain energiaasi ja joita voisit vähentää tai jopa luopua niistä? Opettele priorisoimaan itsellesi tärkeimmät asiat ja sanomaan asioille myös ei. Kaikkea ei tarvitse tehdä täydellisesti ja on ok hidastaa tahtia. Uskalla karsia elämästä asioita, jotka vain täyttävät sitä tavalla, joka ei tee sinulle hyvää.

Hyvä idea, jota käytän valmennettavieni kanssa on Ei-listan luominen. Mitä en ainakaan halua elämääni. Luo 50 asian lista ja oivalla jotain tärkeää siitä, mitä voisit vieä käytäntöön, mitä voisit karsia elämässä ja luoda tilaa asioille joita todella haluat.

5. Käy läpi kaikki tällä hetkellä kuormittavat asiat elämässäsi.

Listaa ne ylös ja listauksen jälkeen anna jokaiselle asialle arvosana (1= ei yhtään kuormittava, 10= todella kuormittava) ja pohdi jokaisen asian kanssa, miten voisit saada sitä edes hieman vähemmän kuormittavaksi tai voisitko delegoida tai deletoida sen täysin. Voit myös pyytää tähän tukea joltain toiselta ihmiseltä, joka voi antaa uusia näkökulmia ja tukea prosessiin.

6. Tee päivittäin asioita jotka ovat sinulle merkityksellisiä ja joiden tekemisestä todella nautit.

Sellaisia tekemisen tai olemisen muotoja, joissa ajankulu unohtuu ja joissa ei tarvitse välttämättä olla mitään päämäärää. Luo itsellesi vähintään 10 asian lista näistä asioista ja pyri tuomaan niitä päiviisi. Toki voit luoda montakin eri listaa, koska osa tekemisen muodoista (kuten matkustelu) ovat harvemmin tapahtuvia asioita ja näin fiilistellä kaikkia niitä asioita joita todella rakastat ja joita voit tuoda elämääsi.

7. Uskalla olla tekemättä mitään, rauhoittua, ladata akkuja ja hiljentyä säännöllisesti

Niin usein arki täyttyy monenmoisesta velvollisuudesta. On tärkeää, että luot säännöllisesti mieleen ja kehoon tilaa vain olemalla ja rauhoittumalla. Mieli rakastaa hiljaisuutta, hitautta ja sitä, että ei ole kiire minnekään. Kokeile joskus viettää yksi päivä ilman mitään suunnitelmia, aikatauluja ja pakkoja.

Haahuile ja anna itsellesi täysi lupa vain olla, saamatta aikaan mitään. Meditoi, tee rentoutusharjoituksia tai oleskele luonnossa…Sauno, vietä aikaa läheistesi kanssa tai yksin ilman virikkeitä. Mieleen voi välillä nousta tästä vastustusta. Näidenkin ajatusten ja tunteiden kanssa voit istahtaa alas ja vain olla ja tutkailla niitä.

8. Pidä digipaasto

Anna sen valtavan informaatiotulvan katketa päiväksi tai kahdeksi. Älypuhelin (some, uutiset, viestit) aiheuttaa mielen ylikuormitusta jatkuvalla syötöllä. Valitettavasti älypuhelin on jo ehtinyt lähestulkoon kasvaa monen meistä käteen. Olisiko aika vierottautua? Voit laittaa puhelimen joko lentokonetilaan tai laittaa sovellusäänet äänettömälle ja jonnekin käsien ulottumattomiin. Tee päätös itsesi kanssa, että et tarvitse nyt kännykkää ja keskity kaikkeen muuhun. NIIN vapauttavaa! Tämä on loistava juttu tehdä myös lasten kanssa.

9. Pidä huoli kehon hyvinvoinnista

Pyri mahdollisuuksien mukaan antamaan keholle monipuolisesti liikettä, ravitsevaa ja monipuolista ravintoa ja lepoa. Säännöllinen liikunta lievittää masentuneisuutta, ahdistusta ja auttaa sietämään stressiä. Samalla itsetunto ja elämänhallinnan tunne vahvistuvat. 

On tärkeää huomata, jos keho on stressin vuoksi todella kuormittunut, ettei tuolloin kuormittava liikunta ole paras vaihtoehto. Valitse stressaantuneena jokin hieman lempeämpi muoto, jossa ei tarvitse puskea (kuten kävely, kevyt aerobinen, pilates, jooga, uinti tms.). Kuuntele kehoa ja sen tarpeita.

Monipuolinen, värikäs ja ravitseva ravinto ovat myös tärkeässä roolissa. Stressi aiheuttaa kehossa hiljaista tulehdusta ja tuolloin keho oikein huutaa hyviä ravintoaineita tasapainottamaan tilannetta. Pyri syömään värikkäästi; paljon kasviksia, yrttejä, juureksia, marjoja ja hedelmiä.

Pidäthän huolen myös rasvojen tasapainosta ja pyri syömään laadukkaita rasvoja (kuten oliiviöljyjä, avokadoa, siemeniä, pähkinöitä ja omega3-rasvoja). Tsekkaa että ravinnossa on täysjyvätuotteita ja kuituja sekä sopiva määrä laadukkaita proteiininlähteitä.

Muista myös juoda runsaasti ja tarvittaessa hyödynnä lisäravinteena erityisesti D-vitamiinia, magnesiumia ja omega3-rasvahappoja. Naisena on myös hyvä tarkistuttaa omat ferritiiniarvot sekä kilpirauhasarvot ja tarvittaessa tukea niiden tasapainoa.

10. Uskalla pyytää apua ja tukea sekä ottaa sitä vastaan sekä työstä tunteita jotka ovat stressin takana

Stressin takana on yleensä aina tunnelukkoja tai tukahdutettuja tunteita, jotka kuiskaten tai jopa karjuen haluavat huomiotasi. Ole se rohkea ja lähde tutkimaan stressin juurisyitä ja sitä mistä ne kumpuavat. Voi olla, että vanhempasi olivat sinulle vaativia pienenä ja näin sait itsellesi vaativuuden tunnelukon. Tai voi olla, että sinua on kiusattu lapsena koulussa ja pyrit aina miellyttämään muita ja tekemään kaikkesi että kuuluisit joukkoon. Näin sinulle muodostui mahdollisesti hylätyksi tulemisen tunnelukko sekä hyväksynnän haun tunnelukko. On tärkeää tulla tietoiseksi siitä, mitä kantaa mukanaan tässä päivässä ja kuinka omat uskomukset, lukot ja käyttäytymismallit vaikuttavat juurisyynä myös stressin kokemukseen kokonaisvaltaisesti.

Jos tämä teksti herätti sinut näkemään tämän hetkisen elämäsi ja siihen kaipaamasi muutoksen, olen täällä tukenasi. Varaa kanssani maksuton kartoituspuhelu ja jutellaan lisää sinusta ja siitä, miten voisin olla tukenasi henkilökohtaisen valmennuksen avulla.

Jos koet, että tunnetyöskentely vetää sinua eniten puoleesi, voi Kasvumatka olla sinulle sopivin valmennuskokonaisuus. Valmennuksen aikana tulet Luomaan yhteyden itseesi, täyttämään itse sisäisen tyhjiön, kuuntelemaan sisäistä ääntäsi joka kuiskauksillaan johdattelee sinut askel askeleelta kohti sinulle merkityksellistä, elämän makuista elämää. 

Kasvumatka

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä tekstini:

Läsnäolo: 3 vinkkiä läsnäolon lisäämiseksi

Uupumus – mitä se voi opettaa

Kokeile tätä voimaannuttavaa harjoitusta stressinhallintaan

Kolme tapaa lisätä onnellisuutta
Kolme tapaa lisätä onnellisuutta

Moni ihminen etsii elämässä onnellisuutta, ehkä jonkinlaista täyttymystä. Liian usein ajatellaan, että onnellisuus on jossain tuolla tulevassa ja se helposti ehdollistetaan. Tämän pitää tapahtua, jotta voin olla onnellinen. Se ehdollistetaan hyvin usein niin, että onnellisuus on kiinni jossain ulkoisessa ja monesti myös sellaisissa asioissa, joihin emme pysty täysin vaikuttamaan. Emmehän pysty vaikuttamaan elämään, se on aina jollain tasolla arvaamatonta. Tiesithän että voit kokea onnellisuutta tässä hetkessä, ilman mitään ihmeempää syytä? Sinun ei tarvitse odottaa lomamatkaa, eläkkeelle pääsyä tai palkankorotusta. Jaan seuraavaksi kolme erilaista tapaa lisätä onnellisuutta, joista osa voi yllättää sinut yksinkertaisuudellaan.

Elina Väänänen

Sitoudu itseesi

Sitoutuminen sanana voi aiheuttaa alitajunnaisesti kavahtamista ja sitä jopa voi vältellä. Silti, olemme alitajunnaisesti tai tietoisesti jatkuvasti sitoutuneita eri asioihin. Voimme olla sitoutuneita tietynlaiseen käyttätymismalliin, uskomukseen, identiteettiin, ihmiseen, muistoon, tunteeeseen. Joskus asiat, joihin olemme sitoutuneita, ei tee meille hyvää.

Itseensä sitoutuminen on samalla kasvuun ja itselle hyvää tekeviin asioihin sitoutumista. Niin usein elämässä voi huomaamattaan olla sitoutunut muiden miellyttämiseen, omien heikkouksien piilottamiseen, roolien esittämiseen ja siihen, että antaa liikaa valtaa itsensä ulkopuolelle. Hyvin helposti tuolloin on kuin marionette-nukke. Herääminen tapahtuu siinä kohtaa, kun ymmärtää, ettei tälläkään kertaa pelastusta tullut ulkopuolelta. Kun käsittää sen, ettei onnellisuutta saavuteta, vaikka niin kovasti sisällään luuli ja sitä tavoitteli.

Sen sijaan, että sitoutuisit vain ulkopuolellasi oleviin asioihin tai sellaisiin asioihin, jotka eivät tee sinulle hyvää, on tullut aika sitoutua itseesi. Ymmärtää, että sinä olet se timantti, sitä ei ole ulkopuolellasi. Sitoudut hyväksymään ja rakastamaan aitoa itseäsi, nostattamaan itseäsi. Sitoudut näkemään itsesi kokonaisena ja olemaan itsellesi se tärkein.

Itseensä sitoutuminen tarkoittaa turhien, ei palvelevien sidoksien katkaisua. Jotta sen pystyy tehdä, on tultava tietoiseksi niistä asioista, tunteista, uskomuksista, muistoista, ihmissuhteista, identiteeteistä jotka ei palvele. Tämä on pitkä, mutta palkitseva prosessi, jonka voit aloittaa heti.

Sitoudut itseesi niin myötä kuin vastamäessä ja teet lupauksen olla itsellesi aina uskollinen. Sen sijaan että itsetuntosi perustuisi ulkoisiin seikkoihin, alat ammentamaan sitä sisältäsi. Sen sijaan, että arvotat itsesi saavutustesi perusteella, tunnet oman mittamattoman arvosi ilman mitään saavutuksia. Sen sijaan että perustat voimasi siihen mitä omistat tai mitä olet muiden mielestä, tiedät voiman joka on aina ollut sisälläsi, eikä sinulla ole mitään tarvetta todistella sitä muille.

Ymmärrä elämän syklisyys ja myötäile elämän virtaa

Elämä ei aina mene niin kuin olit sitä suunnitellut. Hetket tulee, hetket menee. Elämää voikin verrata kuin virtaavaan jokeen. Elämään kuuluu tunteet ja elämään kuuluu myös yllättävät asiat. Sellaiset joihin emme pysty aina vaikuttamaan. Oletko sinä ehdollistanut onnellisuuttasi siihen, miten sillä hetkellä menee? Minä ainakin olen ja myönnän sen. Huomaatko myös, että hyvin helposti vastustamalla, murehtimalla epämukavuutta tai sen hetkisiä olosuhteita ja se aiheuttaa vain enemmän kärsimystä?

Jos oman onnellisuuden ehdollistaa odotuksiin, siihen, miten elämässä menee, voi huomata, että onnellisuus on huteralla pohjalla. Jos tätä asiaa ei selvitä itsensä kanssa, on elämä vuoristorataa ja luottamusta on vaikeaa kokea. Ihmisellä joka ehdollistaa onnellisuutensa siihen, miten elämä menee ja ulkoisiin asioihin, on vaikeaa kokea syvää luottamusta. Hänellä voi olla kaiken aikaa alitajunnassa kalvava pelko siitä, milloin matto vedetään jalkojen alta.

Kun alat nähdä elämää korkeammasta perspektiivistä, alat ymmärtää, että sama syklisyys, mikä on myös luonnossa, on myös elämässä. Elämässä on kutkuttavia uusia alkuja, kuten kevät. Elämässä on runsautta, iloa ja valoa, kuten kesä. Elämässä on irtipäästämistä ja lakastumista, kuten syksy. Elämään kuuluu myös levon ja vetäytymisen jaksot kuten talvi.

Itse saan itseni kiinni usein kesän jälkeen kärsimyksen tunteesta, kun kesästä on niin vaikeaa päästää irti. Luon sisälläni kärsimystä, koska vastustan elämän syklisyyttä sen sijaan että hyväksyisin sen osana elämää, enkä ehdollista onnellisuuttani kesän ihanaan lämpöön ja runsauteen luonnossa.

Emme pysty täysin hallitsemaan elämää, eikä niin kuulukaan olla. Olemme täällä olemassa ja kokemassa. Olemme täällä myös ilmaisemassa itseämme. Olemme tuntemassa, ajattelemassa, toimimassa sekä tarkkailemassa. Mitä jos lähtisit tutkailemaan oman elämäsi syklisyyttä ja sen eri vaiheita? Missä olet juuri nyt? Yritätkö pakottaa sykliä vaihtumaan tai kiellätkö sen ja pusket sitä vastaan? Vai oletko ymmärtänyt sen, miten elämä on syklistä ja tunnetilat, ajatukset ja tilanteet muuttuu jatkuvasti?

Kolme tapaa lisätä onnellisuutta: Näe kaikki se hyvä mikä on jo tässä

Haastavina hetkinä elämässä voi helposti vajota näkemään vain harmautta ja synkkyyttä. Kehon järjestelmät menevät selviytymistilaan ja tuntuu, että ovia ei vain ole pois tilanteesta. Näissäkin harmaissa hetkissä on valon kiteitä, kun niitä alkaa etsiä. Se tarvitsee vain vähän enemmän vaivaa, kuin tilassa jossa kaikki tuntuu menevän hyvin ja elämä hymyilee.

Kiitollisuuden voima on vahva ja vaikuttaa elämässä. Elämän haastavat tilanteet kutsuvat meitä huomaamaan sen, mihin kiinnitämme huomiomme. Onko vaikeiden tunteiden alla toivon kipinä vai jotain muuta? Haastavat tilanteet kutsuvat myös tekemään valintamme, päätämmekö nähdä vain synkkää vai näemmekö siellä kaiken alla valoa.

Mitä kaikkea hyvää sinulla on jo tässä? Asiat voivat olla niinkin yksinkertaisia kuin katto pään päällä, ruokaa ja puhdasta vettä. Se voi olla vaattet päällä, sänky jossa nukkua, auringonpaiste, raikas ilma jota hengittää. Mistä kaikesta voit tuntea kiitollisuutta juuri nyt tässä hetkessä? Mitä jos onnellisuutta ei tarvitsisikaan jahdata vaan se on jo sinussa?

Voit tuoda kädet rintakehällesi ja hengittää syvään sisään ja ulos. Kuvittele, miten rintakehään syttyy kaunis valon kide, joka on osa sinua. Näe miten valo lähtee laajenemaan ja voimistumaan. Tämä valo kuvatkoon elämän voimaa sisälläsi, sitä todellista, aidointa sinua joka on onnellisuus, rakkaus, kaikki. Kun luot yhteyden tähän osaan sinussa, voit tietää, että onni asuu sinussa. Kukaan ei voi viedä sitä sinulta pois.

Onko tullut aika lisätä omaa onnellisuuttasi ja sitoutua itseesi ja hyvinvointiisi? Lähde kanssani Kasvumatkalle, jonka aikana alat luottaa itseesi enemmän ja alat vapautua taakoista, joita olet huomaamattasi kantanut mukanasi läpi elämäsi ja jotka eivät enää palvele sinua. Lue lisää TÄÄLTÄ ja varaa kanssani maksuton kartoituspuhelu.

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä tekstit:

Onnistu muutoksessa – avaimet muutokseen ovat sisälläsi

Kenet valitset elämäsi päähenkilöksi?

Meditaation hyödyt hyvinvoinnille

Mitkä ovat merkityksellisen elämän avaimet?

Innoittajana tekstiini: SoturiJumalatar – Naiseuden voima [Heatherash Amara]

Mitä on tunnetyöskentely ja miksi sitä tarvitaan?
Mitä on tunnetyöskentely ja miksi sitä tarvitaan?

Kuormitus, stressi, ahdistus, jännitys, pelko. Jokin tunne jota ei ole kiva kokea alkaa nousta kehoon jonkin tapahtuman seurauksena. Tunne nousee ensin kuristavaksi vanteeksi kurkkuun ja tuntuu kuin hengitys ei enää kulkisi luonnollisesti. Lihakset jännittyvät ja asento kuin supistuisi. Syke nousee ja tulee tunne että haluaisi paeta tai piiloutua. Mieleen nousee ajatus; en halua kokea tätä. Tämä ajatus johtaa usein entistä ahdistavampaan oloon. Liian usein tunne nielaistaan sisälle, eikä sitä uskalleta nostaa täysin esiin koettavaksi. Näin tunne varastoituu kehon solumuistiin ja kertoo kyllä olemassaolostaan väliajoin epämääräisenä ahdistuksena, kipuna, jännityksinä, jopa sairauksina, niin pitkään kunnes se nostetaan esille, koetaan ja puretaan. Tämä artikkeli kertoo sinulle vastauksen kysymykseen; mitä on tunnetyöskentely, miksi sitä tarvitaan ja miten sen avulla voi löytää todellisen vapauden sisältään.

Elina Väänänen
Pääset lataamaan painamalla ylläolevaa kuvaa

Mitä on tunnetyöskentely: tunteiden taustaa: lapsuus

Tunteet toimivat viestintuojina. Hyvin usein näihin viesteihin kuitenkin sekoittuu menneisyyden kokemukset, joiden kautta luomme tunteille merkityksiä ja tarinoita. Lapsi luo pohjan tunteiden ilmaisulle ja niihin suhtautumiseen ensimmäisten seitsemän ikävuotensa aikana, joilla on usein kauaskantoiset vaikutukset henkilön elämään myös aikuisena. Suuri vaikutus lapsen tunnekäyttäytymiseen on sillä, minkä mallin hän saa kotoaan. Huomioidaanko lapsen eri tunteet, puhutaanko kotona tunteista avoimesti ja ilmaistaanko niitä rakentavalla tavalla, vai saako lapsi mallin että tunteista vaietaan, eikä niitä ole suvaittavaa ilmaista?

Lapsuuden kokemukset luovat pohjan lapsen tunteiden kokemiseen, ilmaisuun ja säätelyyn. Lapsi tekee läheisten aikuisten käyttäytymisen perusteella päätelmiä esimerkiksi siitä, onko maailma turvallinen vai vaarallinen paikka, voiko itseen ja muihin ihmisiin luottaa ja onko hän hyväksytty ja tärkeä. Myös sillä on tärkeä rooli perheessä, että aikuiset näyttävät tunteitaan rakentavasti. Se, että aikuiset välttelevät vaikeista tunteista puhumista ja tukahduttavat niitä lasten läsnäollessa, ei ole hyvä ajatus lapsen tunnetaitojen kehittymiselle. Sen sijaan olisi tärkeää, että tunteita ilmaistaisiin perheen sisällä rakentavasti, olemalla avoin ja sanoittamalla tunnetta jota juuri nyt kokee, ilman syyttelyä.

Lapsi aistii ympärillään olevia tunteita vahvasti ja erityisesti tämä käy ilmi silloin, kun lapsen aistima tunne on eri, mitä aikuinen näyttää ulospäin. Aikuinen voi esimerkiksi nieleksiä kyyneleitään ja peittää surua jota hän kokee, tarkoituksenaan suojella lasta, vaikka lapsi usein aistii ristiriidan. Kun aikuinen taas näyttää tunteensa, sanoittaa sen lapselle ja kertoo, että tämä on täysin ok ja on turvallista tuntea tällaistakin tunnetta, käsitellä se, ratkaista se ja että se menee ohi, oppii lapsikin mallin tunteiden ilmaisuun ja käsittelyyn. Hänelle syntyy malli siitä, että on turvallista kokea ja ilmaista vaikeitakin tunteita ja ettei niissä ole mitään väärää, hävettävää tai piilotettavaa.

Mitä on tunnetyöskentely

Mitä on tunnetyöskentely:miten tukahdutetut tunteet heijastuvat aikuisuuteen?

Jos henkilö on saanut mallin tunteiden tukahduttamisesta tai epärakentavasta ilmaisusta, heijastuu tämä usein hänen elämäänsä melko laaja-alaisesti aikuisena. Tunteiden tukahduttaminen ja patoaminen voi aiheuttaa aikuisena esimerkiksi agressiivista ja itseäänkin yllättävää äkkipikaista käyttäytymistä, kipuja kehossa tai esimerkiksi tiettyjä kaavoja parisuhteessa. Tukahdutetut tunteet voivat tuoda vaikeuksia työhön ja siinä etenemiseen tai ne voivat altistaa henkilön uupumukselle. Tukahdutetut tunteet voivat saada henkilön riippuvaiseksi alkoholiin, työhön, ruokaan, rahapeleihin tai liikkumaan pakkomielteisesti. Tukahdutetut tunteet voivat saada ihmisen pakonomaisesti kontrolloimaan omaa elämäänsä ja luomaan sitä kautta keinotekoista turvallisuudentunnetta, joka ei kuitenkaan ole pysyvää.

Tunteen takana on hyvin usein uskomuksia, jotka johtavat menneisyyden kokemuksista. Nämä alitajunnassa olevat uskomukset luovat merkityksiä, kuin filttereitä elämän eri tilanteisiin, koska ihminen katsoo tilannetta menneisyyden kautta. Kun ihminen ymmärtää sen, hän ei enää syytä ketään ja hänen havainto tilanteesta kokee merkittävän muutoksen. Uskomuksia, jotka vaikuttavat ihmisessä, voivat olla esimerkiksi:

 • En ansaitse tätä
 • En voi luottaa
 • En ole arvokas, saati tärkeä
 • En ole riittävä
 • Elämä on raskasta ja yhtä kamppailua
 • Olen ulkopuolinen ja yksin
 • Minun täytyy miellyttää jokaista, että minut hyväksytään ja ettei minua hylätä

Miten uskomukset vaikuttaa aikuisena?

Nämä uskomukset voivat vaikuttaa niin, että ne ovat kuin tiedostamaton tausta-ajatus ja tunne ihmisen käyttäytymisessä. Voi olla, että hän tiedostamattaan on kieltänyt itseltään kaiken hyvän elämässään tai hän ei ole pystynyt luottamaan ihmisiin ja sen vuoksi mikään parisuhde ei ole onnistunut, tai hän hakee arvostusta ylisuorittamalla itsensä uuvuksiin työssä tai hän välttää toteuttamasta haaveitaan, koska pitää matkaa sinne ylitsepääsemättömän raskaana. Hän voi tiedostamattaan vain lisätä omaa ulkopuolisuudentunnetta, jättäytymällä ulkopuolella ja eristäytymällä muista.

Tärkeintä aikuisena on ottaa vastuu omista tunteista; opetella kokemaan ne sen sijaan, että niitä patoaisi, välttelisi tai tuurruttaisi. Tunteisiin olisi hyvä harjoitella neutraalia otetta; mikään tunne ei ole toistaan huonompi tai parempi. Kun vaikeat tunteet kohtaa ja kokee, luo se tilaa kaivatuille tunteille, kuten rauhalle ja ilolle. On tärkeää ymmärtää tunteiden virtaava olomuoto ja se, että jos tunne jää jumiin, eikä sitä koeta, varastoituu se alitajuntaan ja kehoon vaikuttaen terveyteen heikentävästi. Kun taas koet tunteen, se saa tulla ja mennä, virrata vapaana.

Mitä on tunnetyöskentely?

Tunnetyöskentely on yksinkertaisesti tunteen kokemista hyväksyvästi. Usein toki, ihmisellä on taipumus mennä kohti mielihyvää, jonka vuoksi halutaan pois epämukavasta tunteesta, jotta pääsisi taas kokemaan mukavaa tunnetta. Tämä taas ei ole hyväksymistä. Hyväksyminen tarvitsee läsnäoloa, jossa ollaan tässä hetkessä, eikä menneiden muistoissa tai tulevaisuuden kuvissa. On myös tärkeää, että ymmärtää tunteen ja ajatuksien olevan erillinen itsestä, eli et ole sama kuin tunteesi. Tunne ei ole sinä.

Yleisin haaste tunnetta kokiessa on se, että koemme tunnetta ja tarinaa joka loi tunteen yhtäaikaa, eikä siitä päästetä irti. Tämä saa jumittumaan tunteeseen ja tekee siitä helposti loopin. Se jää kiertämään sisällä. Esimerkkinä voin nostaa henkilön joka on tullut lapsuudessaan kohdelluksi kaltoin ja tämä kokemus on kulkenut hänen mukanaan aikuisuuteen. Hän on luonut tiedostamattaan tästä tapahtumasta itselleen identiteetin, tarinan, jota hän toistaa itselleen ja jota hän kokee olevansa. Tarinaminä on kaltoinkohdeltu ja tuntee mahdollisesti katkeruutta siitä miten häntä joskus on kohdeltu. Tunnetyöskentelyssä menneisyyden tilanteet voidaan kohdata. Tunnetyöskentelyssä tehdään myös anteeksiantoa ja irtipäästämistä sellaisista menneisyyden asioista, jotka ovat kulkeneet taakkana tähän saakka mukana. Kun tarinasta on päästetty irti, on pelkän tunteen kokeminen mahdollista.

Askeleet tunnetyöskentelyyn

Ensimmäiseksi tunnetyöskentelyssä luodaan itselle turvallinen tila kokea tunnetta, oli se mikä tahansa tunne. Turvallisuuden tunnetta voi luoda esimerkiksi ankkuroitumalla syvään hengitykseen, koskemalla jotain joka rauhoittaa (kuten silittämällä lemmikkiä tai sivelemällä omia käsivarsia) tai vaikka luomalla itselleen paikan, jossa kokee itsensä olevan turvassa (kuten jokin ihana mielikuvituksen luoma tai ihan oikea turvapaikka tai kietomalla peiton ympärille).

Seuraavaksi tullaan läsnäolon tilassa tarkkailevan tietoiseksi tunteesta ja siihen liittyvistä ajatuksista, ilman analysointia, tarinoita ja arvostelua. Usein tunteen nimeäminen helpotta tunnetyöskentelyä. Tässä kohdassa ihminen alkaa ymmärtää, että ei ole itse se tunne, vaan on ainoastaan tietoinen tästä kaverista. Tunne ikäänkuin toivotetaan tervetulleeksi; ”terve ahdistuksen tunne, tule vain kylään” ja tunne hyväksytään. Sen sijaan, että ilmaisee tunteen sanomalla ”minä olen vihainen”, voikin kuvata sen sanoin ”Minä koen nyt vihan tunnetta” tai ”olen tietoinen nyt siitä, että kehossani ilmenee vihan tunnetta”. Tämä auttaa oivaltamaan sen, että tämän hetkinen koettu tunnetila on kuin ohimenevä sääilmiö. Sen kuuluu tulla, pyyhkäistä läpi ja mennä. Se ei ole lopullista.

Tunteen voi myös paikantaa kehossa. Tunne on aina kehollinen ja se tuntuu jossain jollain tavalla. Aina kehollista tuntemusta ei huomaa heti ja sekin on täysin ok. Missä kohtaa tunne tuntuu? Miltä se tuntuu? Miltä se näyttää? Minkä värinen se on? Miten se liikkuu vai onko se paikallaan? Tunteesta voi haluteessaan luoda hahmon mielikuvissa, jos niin haluaa.

Tunteiden kuorimisvaihe, pudottautuminen

Seuraavaksi tulee tunteiden ”kuorimisvaihe”. Tai toisinsanoen pudottautumisvaihe. Usein tunteen takana on monia eri kerroksia. Sen tunteen takana on jokin toinen tunnekerros, jota koet juuri nyt. Esimerkiksi jo tunnet raivoa ja koet sen ohjauksessa, jonka jälkeen kysyn sinulta mitä on tämän alla, voit huomata pudottautuvasi sen alla olevaan tunteeseen, joka onkin katkeruus. Kun koet katkeruuden tunteen, voit huomata pudottautuvasi sen alla olevaan pettymyksen tunteeseen. Kun koet katkeruutta, voit huomata pian pudottautuvasi seuraavaan tunteeseen, joka on häpeä, jonka alla on suru. Surun alla voi olla pelko.

Kuorit tunteita kuin sipulinkuoria. Itkettää, tuntuu, mutta joka kerrokselta huomaat kulkevasi kohti jotain hehkuvaa. Jotain eheää ja kaunista. Aina, aina näiden tunteiden alla, kun niitä kuoritaan, löytyy yhteys, rauha, rakkaus ja kiitollisuus. JOKAISEN tunteen, niin vaikeankin tunteen alla on jotain kaunista. Voisiko sanoa, että siellä tunnelissa, mustassa aukossa on se lähde jota olet etsinyt. Tämä vaihe on usein hyvin, hyvin vapauttava, herkkä ja voimaannuttava.

Mitä on tunnetyöskentely

Mitä on tunnetyöskentely kiteytettynä

Tunnetyöskentely on luonnollinen prosessi, joka on hyvin kehollista (koska tunne on kehollinen, eikä se tarvitse kuvailuja tai analyysejä ja niiden arvostelu tulahduttaa niiden kokemista). Yleensä henkilö, joka tukahduttaa tunteitaan, voi kokea niiden vaikuttavan alitajunnaisesti elämään rajoittavasti. Tukahdutetut tunteet ovat kuin suuri solmu sisällä. Henkilöt, ketkä taas jäävät jumitamaan tunteisiin ja niiden luomiin tarinoihin, voi kokea usein turhautuneisuutta ja katkeruutta siitä, että tunteet ottavat liian suuren otteen hänen elämässä.

Tunnetyöskentelyssä tärkeää on se, että itse luotu tarina poistetaan tunteen kokemisen tieltä. Usein tarinoiden irrottaminen tunteesta vaatii käsittelyä, kohtaamista ja anteeksiantoa. Kaikki se mitä henkilö on kantanut sisällään, olisi hyvä päästää ulos sanoina, itkuna tai liikkeenä.

Tämän jälkeen tunteita lähdetään vain kokemaan läsnäolon ja turvan tilassa. Tämä on tunnetyöskentelyn ydin. Hyvin luonnollista ja normaalia. Ohjauksessa yleensä koemme tunteita kerros kerrokselta ja katsomme, mitä siellä alla on ja lähdemme yhdessä matkalle, jonka aikana on mahdollista vapauttaa solmuja ja kokea sisältä kumpuavaa rakkautta, hyväksyntää ja rauhaa. Sellaista, mitä ei ole mahdollista saada mistään muualta, vaan se pysyvä turva, luottamus ja rakkaus on sisälläsi. Lähde jota olet etsinyt.

Lähde itsetuntemusmatkalle kanssani: Kasvumatka

Tunnetko, että nyt on aikasi lähteä itsetuntemusmatkalle avaamaan solmuja, vapautumaan rajoittavista tunnetaakoista ja luomaan elämästäsi oman tuntuista niin, että elät niin elämäsi koko pituudelta kuin leveydeltäkin? Miltä tuntuisi täyttää se tyhjä tarvitsevuuden aukko sisältä ja tuntea joka ikinen päivä syvää luottamusta elämään, tapahtui ympärillä mitä tahansa? Sinä ansaitset olla se kuka olet, ansaitset olla elinvoimainen ja säteillä omaa, ainutlaatuista valoasi tässä maailmassa. Se on elämäntehtäväsi.

Varaa puhelu kanssani (maksuton) ja jutellaan enemmän siitä, missä nyt olet, miten voisin auttaa sinua matkallasi ja olisiko nyt aikasi lähteä Kasvumatkalle kanssani. Ota yhteyttä sähköpostitse: info@elinavaananen.fi tai TÄMÄN YHTEYDENOTTOLOMAKKEEN kautta.

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä artikkelit:

Tunnelukot osa 1/2 miten ne rajoittavat onnellisuuttasi?

Tunnelukkotyöskentely – 18 eri tunnelukkoa

Vaativuuden tunnelukko ja siitä vapautuminen

Näin Joharin ikkuna auttaa kehittämään itsetuntemustasi

Tekstin lähteet:

Mielen voima, Harri ja Ilkka Virolainen

Tunne lukkosi, Kimmo Takanen

Matka: Brandon Bays

Elina Väänänen

info@elinavaananen.fi