Blogi

Inspiraatiota henkiseen kasvuun, sisäisen valosi löytämiseen ja oman voimasi valjastamiseen.

Lataa tästä itsellesi maksuton 5 askeleen Uuden alku ja kasvu -ohjelma

Tämä ohjelma sisältää täyspitkän kokemuksellisen 360-teknologialla toteutetun Uuden alku ja kasvu -meditaatioäänitteen sekä oivalluttavan 5 askeleen tehtäväpaketin joka vie sinut irtipäästämisen sekä uusien alkujen äärelle. Lataa omasi tästä. 

Vaativuuden tunnelukko ja siitä vapautuminen

Vaativuuden tunnelukko ja siitä vapautuminen

"Painolasti oli niin suuri, että vaivuin lattialle huutamaan, kyynelten valuessa. En edes tiedä, lähtikö minusta ääntä, tuntui kuin kurkkuani kuristettaisiin. En enää jaksa, ei ole enää voimavaroja. Elämä tuntuu niin vaativan kovalta, että litistyn sen alle. Koen itseni niin arvottomaksi, enkä taaskaan riittänyt. Miksi minua ei rakasteta? Milloin saisin levähtää? Milloin olen riittävä?"Vaativuuden tunnelukko ja siitä vapautuminen, voiko se olla...

lue lisää
Meditaation hyödyt hyvinvoinnille

Meditaation hyödyt hyvinvoinnille

Koetko, että et ole vielä tarpeeksi vakuuttunut niistä syistä, miksi sitoutuisit säännölliseen meditoimiseen ja kehon sekä mielen rauhoittamiseen? Tämän blogitekstin luettuasi tiedät tutkitut meditaation hyödyt hyvinvoinnille ja motivoidut ottamaan meditoimisen säännölliseksi osaksi arkirutiinejasi. Nimittäin, sen ei tarvitse olla monimutkaista ja kerron sinulle, miten pääset alkuun. Itse olen meditoinut vuosia ja se on muodostunut tärkeimmäksi...

lue lisää
Näin Joharin ikkuna auttaa kehittämään itsetuntemustasi

Näin Joharin ikkuna auttaa kehittämään itsetuntemustasi

kehittää omaa itsetuntemustasi ja laajentaa tietoisuuttasi? Miltä kuullostaisi jos voisit samalla kehittää myös ihmissuhteitasi sekä palautteen vastaanottamiskykyäsi? Joharin ikkuna on kehitetty Joseph Luft ja Harry Inghamin toimesta 1950-luvulla kogniitiivisen psykologian työkaluksi ja sitä voi hyödyntää kuka tahansa, joka haluaa ymmärtää itseään ja muita paremmin sekä kehottää vuorovaikutustaan muiden kanssa.

lue lisää
Tunnelukkotyöskentely – 18 eri tunnelukkoa

Tunnelukkotyöskentely – 18 eri tunnelukkoa

Tunnnelukot ovat elämään usein rajoittavasti vaikuttavia haitallisia ajattelun tai käyttäytyisen malleja, jotka on omaksuttu lapsuudessa. Kun ne aktivoituvat, ne saavat ihmisen käyttäytymään tai ajattelemaan kuin autopilotilla, johtaen usein siihen, että ihminen kuin jämähtää hankalissa tilanteissa, joissa tunnelukot aktivoituvat. Tunnelukkotyöskentely mahdollistaa tunnelukkojen taustan ja toiminnan tiedostamisen ja auttaa ymmärtämään omaa...

lue lisää
Vaativuuden tunnelukko ja siitä vapautuminen
Vaativuuden tunnelukko ja siitä vapautuminen

Painolasti oli niin suuri, että vaivuin lattialle huutamaan, kyynelten valuessa. En edes tiedä, lähtikö minusta ääntä, tuntui kuin kurkkuani kuristettaisiin. En enää jaksa, ei ole enää voimavaroja. Elämä tuntuu niin vaativan kovalta, että litistyn sen alle. Koen itseni niin arvottomaksi, enkä taaskaan riittänyt. Miksi minua ei rakasteta? Milloin saisin levähtää? Milloin olen riittävä?
Vaativuuden tunnelukko ja siitä vapautuminen, voiko se olla mahdollista? Kyllä – ainakin sen otteen hellittäminen, jolla on suunnattoman suuri vaikutus elämääsi.

Koetko jatkuvaa painetta siitä, että sinun pitäisi suoriutua kaikesta mahdollisimman hyvin, ollaksesi hyväksytty itsellesi ja asetat riman todella korkealle? Tunnetko, että on jatkuvasti kiire ja takaraivossa huutaa tekemättömät asiat, joiden jono jatkuu silmän kantamattomiin? Annatko itsesi rentoutua vasta sitten kun to do -listan asiat ovat suoritettuna ja etenet elämässä ”työ ennen huvia” -mentaliteetilla? Huomaatko rentoutumisen olevan yleensäkin hankalaa (koska tekemättömien asioiden lista ei tekemällä, ei ainakaan rentoutumalla lopu)? Jos aloitusteksti herätti huomiosi ja koet samaistuvasi kaikkiin tai osaan kuvailemistani esimerkeistä, saattaa kyseesä olla vaativuuden tunnelukko.

Vaativuuden tunnelukko on uuvuttava, koska se saa ihmisen luulemaan, että rauha ja palautuminen on tehtävälistan lopussa, kun kaikki on suoritettu. Uupumus tulee siinä kohtaa, kun ihminen on jo niin hengästynyt tehtävälistansa suorittamisesta ja huomaa, että suorittamisen jälkeen jokin uusi asia tulee tehtävälistan jatkoksi, eikä se lista lopu. Palkinto siirtyy tulevaisuuteen ja on vaikeaa pysähtyä vain olemaan, koska vain silloin kun tekee jotain, tuntee itsensä hyödylliseksi. Ei ole tilaa levolle.

On raskasta elää niin suurissa vaatimuksissa, joita vaativuuden tunnelukko voi aikaansaada. Vaatimukset ovat kuin suurensuuri tiilikivistä rakennettu korkea kerrostalo, jonka paine on valtava. Koko ajan pitäisi yltää parempiin suorituksiin ja tunnelukosta käsin tehdyt ylimitoitetut tavoitteet toimivat oman arvon mittarina.

Vaativuuden tunnelukko ja siitä vapautuminen

Esimerkkejä Skeematerapian perustajan, psykoterapeutti Jeffrey E. Youngin kuvailuista vaativuuden tunnelukosta

 • Minun on oltava paras melkein kaikessa, mitä teen; en voi hyväksyä toiseksi parasta.
 • Pyrin pitämään lähes kaiken täydellisessä järjestyksessä.
 • Minun täytyy näyttää niin hyvältä kuin mahdollista melkein aina. 
 • Tähtään aina parhaaseen suoritukseen; ”tarpeeksi hyvä” ei riitä.
 • Haluan saavuttaa niin paljon, etten oikeastaan ehdi rentoutua.
 • Lähestulkoon mikään, mitä teen, ei ole tarpeeksi hyvää; aina on varaa parantaa.
 • Minun on täytettävä kaikki velvollisuuteni. 
 • Uhraan usein mielihyvän ja onnellisuuden, jotta saavuttaisin itselleni asettamani vaatimustason. 
 • Kun teen virheen, ankara kritiikki on aivan perusteltua. 
 • En päästä itseäni helpolla enkä selittele tekemiäni virheitä tekosyillä. 
 • Olen erittäin kilpailunhaluinen ihminen. 

En ole riittävä, miten voisin olla riittävä?

Tunnelukko syntyy lapsuuden sekä nuoruuden kokemuksista ja erilaisista malleista, joita lapsi on saanut, kuten kokemuksesta, jossa hän sai arvostusta ensisijaisesti suoritustensa perusteella. Tunnelukot aktivoituvat aikuisena erilaisissa tilanteissa ja niitä voisi kuvailla sisäisen lapsen ja sisäisen ankaran aikuisen väliseksi kanssakäymiseksi. Sisällä oleva lapsi kokee suurta tarvetta tulla nähdyksi, hyväksytyksi ja rakastetuksi. Sisäinen ankara aikuinen on se, joka vaatii lapselta, eikä anna lapselle sitä, mitä se oikeasti kaipaisi.

Vaativuuden tunnelukon kolme eri selviytymiskeinoa

Tunnelukoissa on aina selviytymiskeinoja, joita käyttämällä lapsi sisällä pyrkii selviytymään tilanteesta ja ne ovat antautuminen, välttäminen ja ylikompensointi.

Antautuja käyttää loputtomasti aikaa yrityksessä pyrkiä täydellisyyteen siinä mitä hän tekee.

Välttelijä viivyttelee ja välttelee tehtäviä, joissa on riski joutua jotenkin arvioinnin kohteeksi.

Ylikompensoinsoija tekee tehtäviä sinnepäin -mentaliteetilla, hutiloiden, eikä piittaa annetuista standardeista.

Vaativuuden tunnelukko ja siitä vapautuminen: näin lähdet avaamaan vaativuuden tunnelukkoa

Ihan ensimmäiseksi tärkeintä on tulla tietoiseksi tunnelukon olemassaolosta. Tämä teksti on voinut herättää sen tietoisuuden sinussa, tai tekemäsi tunnelukkotesti, jonka voit käydä tekemässä täällä.

Seuraava askel on alkaa nähdä tunnelukon aiheuttamien vaatimusten kohtuuttomuus omassa elämässä ja olla halukas muutokseen. Tämä tarvitsee usein elämän tarkkailua lintuperspektiivistä ja astumista sivustaseuraajan rooliin, varsinkin alussa. Alat suhteuttamaan omaa toimintaa ja ajattelua, joka on sinulle täysin normaalia, mutta joka ei sellaisille ole, keillä tämä lukko ei ole aktiivinen. Tämä voi nostaa ylös ärsytystä ja epätodellisen tuntuisiakin fiiliksiä aluksi.

Kolmas askel on huomioida ja tarkkailla, missä tilanteissa vaativuuden tunnelukko yleensä aktivoituu. Mitkä ovat ne elämän osa-alueet ja tilanteet joissa lukko on erityisen vahvana aktiivinen? Miltä lukon aktivoituminen tuntuu kehossa? Missä kohtaa?

Neljäs askel on alkaa hiljalleen löytämään yhteyksiä sille, mistä tunnelukko on mahdollisesti syntynyt. Ilman syyllistämistä, vain tarkkaillen. Toki, tunteita varmasti nousee pintaan ja on tärkeää antaa niiden nousta ja kokea kaikki se, mitä on tullut koettavaksi. Voi olla, että tämä vaihe tunnelukkotyöskentelyssä vaikuttaa alkuun todella kokonaisvaltaisesti kehoon ja tunteisiin, nostaa eri tilanteita lapsuudesta esimerkiksi uniin ja voi tuntua raskaalta vaiheelta, mutta huomaat ajan edetessä sen olleen tärkein vaihe prosessia. Tämä vaihe kaipaa inhimillisyyttä, anteeksiantoa. Se tarvitsee myös sen, että muodostat yhteyden sisälläsi olevaan turvalliseen, rakastavaan ja myötätuntoiseen aikuiseen, joka on läsnä sisäiselle lapselle ja täyttää tämän tarpeet.

Vaativuuden tunnelukko ja siitä vapautuminen

Vaativuuden tunnelukko ja siitä vapautuminen: Sinä olet se joka täyttää arvostuksen tarpeesi

Se ei ole puolisosi, ei lapsesi, ei ystäväsi tai vanhempasi. Kukaan ei täytä sitä syvää tarvetta samalla tavalla, mitä sinä itse pystyt täyttämään. Totta kai, ihmiset ympärillämme ovat tärkeitä ja voimme vastaanottaa heidän kannatteluaan elämässä, todellakin. Siti, se pohjaton kaipuu, joka sinussa asuu, sen pystyt täyttämään vain itse itsessäsi. Olemalla sisäiselle lapselle se syli, halaus, kehu, kosketus, kannattelu, arvostus. Kun annat sitä itsellesi, alkaa tämä tunnelukko hiljalleen hellittämään otettaan.

Hiljalleen alat huomata, miten riität jo nyt. Hiljalleen tunnet, miten kuristus kurkun ympäriltä hellittää ja alat saada tilaa hengittää sekä olla. Voi olla, että tunnet ensimmäistä kertaa elämässäsi sen syventyneen rakkauden ja myötätunnon itseäsi kohtaan. Elämässä on nyt tilaa keveydelle ja ilolle. Rentoudelle. Ja voit vain olla kiitollinen itsellesi siitä matkasta jonka päätit kulkea kohti syvempää itsetuntemusta.

Haluatko jatkaa tunnetyöskentelyä kanssani ja ottaa selvää siitä kuka todella olet?

Henkilökohtainen henkinen voimavaravalmennusohjelma on sinulle, joka haluat mennä elämässäsi eteenpäin, kohdata ja muokata kukoistustasi rajoittavia uskomuksia ja lukkoja, löytää suunnattomia voimavaroja itsestäsi ja elää täyttä sekä merkityksellistä elämää. Valmennus on juuri sinulle räätälöity kokonaisuus ja voit olla varma, että se palvelee kasvuasi ja vaikuttaa elämääsi hyvin kokonaisvaltaisesti. Kaikki kukoistus lähtee mielesi hyvinvoinnista. Kun sisäinen maailmasi muuttuu, muuttuu myös ulkoinen maailmasi. 

Varaa maksuton kartoituspuhelu kanssani joko TÄÄLTÄ lomakkeen kautta tai sähköpostitse: info@elinavaananen.fi

Tunnetyöskentelyä teemme myös 12.-14.8.2022 Varjoista valoon – Itseyhteyden joogaretriitillä Raaseporissa. Lue lisää TÄÄLTÄ.

🤍Elina

Tutustu lisää tunnelukkoihin ja niiden kanssa työskentelyyn aikaisemmin julkaisemasta kaksioisaisesta blogiartikkelisarjasta:

Tunnelukot osa 1/2 miten ne rajoittavat onnellisuuttasi?

Tunnelukkotyöskentely – 18 eri tunnelukkoa

Kenet valitset elämäsi päähenkilöksi?
Kenet valitset elämäsi päähenkilöksi?

Kysyn sinulta nyt suoran kysymyksen: kuka on elämäsi tärkein päähenkilö? Kenet valitset elämäsi päähenkilöksi ja tärkeimmäksi ihmiseksi? Voi olla, että vastaat itsesi sijaan: lapseni tai puolisoni tai jokin muu, tai voit myös vastata itsesi.

Hyvin usein, erityisesti naisilla ja äideillä, voi käydä niin, että he asettavat jonkun muun elämänsä tärkeimmäksi henkilöksi tai vähättelevät omaa tärkeyttään. Rakkaus tuota ihmistä, kuten omaa lasta kohtaan on niin suunnaton, että omat tarpeet voivat jäädä sen kaiken alle, kun toiselle haluaa vain parasta. Tai voi olla, että sisäsyntyisesti sitä ajattelee ensisijaisesti muiden tarpeita, unohtaen liian usein omansa.

Voi olla myös niin, että nainen ei salli itselleen hyvinvointia ja oman ajan ottamisesta podetaan huonoa omaatuntoa. Vaikka en itse olekaan äiti, olen nähnyt tätä paljon kohdatessani valmennettavia jotka ovat naisia ja äitejä jotka ovat tehneet niin paljon uhrauksia muiden vuoksi, että he ovat unohtaneet itsensä ja oman hyvinvointinsa muiden palvelemisen alle.

Happinaamari ensin omille kasvoille

Lausahdus; ”laita ensin happinaamari omille kasvoille ja vasta sen jälkeen vieressäsi olevien kasvoille” kuvaa hyvin sitä, miten itsestään huolehtiminen lopulta on kaikkien eduksi.

Esimerkiksi jos nainen antaa kaiken itsestään vain pois, eikä pääse latautumaan ja pitämään itsestään huolta, hänen sisäinen malja, eli energiatasot ehtyvät nopeaa. Pian ei ole mistä antaa ja se vaikuttaa naiseen itseensä sekä myös hänen ympärillään oleviin ihmisiin. Lapset ihmettelevät, miksi äiti on jatkuvasti niin kiukkuinen ja väsynyt. Väsynyt nainen ei myöskään jaksa olla läsnä arjessa vaan helposti vain suorittaa pakollisia velvoitteita. Lapset alkavat omaksua tätä esimerkkiä ja pitämään sitä normaalina, että muiden etu on aina ennen omaa.

Entäpä mitä tapahtuu jos nainen alkaakin pitää itseään ensiarvoisen tärkeänä ja alkaa täyttämään omaa sisäistä maljaansa? Silloin kun hän panostaa itseensä ja ottaa omaa aikaa lapset ja mahdollinen puoliso saavat nähdä sen positiivisen muutoksen, kun äiti palaa kotiin oman ajan jälkeen säteilevänä ja on aivan uudella tavalla läsnä. Lapset oppivat äidiltään mallin jossa äiti pitää huolta itsestään ja ottaa omaa aikaa ja näin he tekevät samoin ollessaan aikuisia.

Kenet nyt valitset elämäsi päähenkilöksi? Se, että asettaa oman hyvinvointinsa etusijalle, ei ole itsekkyyttä, vaan se on kaikkien etu. Tämä ajaa sinun ja lähiympäristösi etuja. Kun otat vastuun omasta hyvinvoinnistasi, se säteilee sinun lisäksesi muihin ympärilläsi.

Kenet valitset elämäsi päähenkilöksi: avun ja tuen pyytämisen sekä vastaanottamisen tärkeys

Liian usein äidit jäävät yksin ja avun pyytämiseen on monessa tapauksessa korkea kynnys. Pärjäämisen kulttuuri ajaa monet tuntemaan, että avun pyytäminen olisi jotenkin hävettävä asia, mitä se ei todellakaan ole.

Aikonaan äideillä on ollut tukenaan suku ja lähipiiri, kun perheet olivat suuria ja esimerkiksi isovanhemmat asuivat samassa talossa ja osallistuivat lasten hoitoon. Verkostot olivat tuolloin aivan erilaista luokkaa, mitä ne ovat nykypäivänä.

Nykypäivän äiti voi ajatella, että ei halua vaivata ja venyttää avun pyytämistä viimeiseen asti. Heikoutta on vaikeaa näyttää, on vaikeaa sanoa, että olen niin väsynyt, tarvitsen apua, voisitko auttaa. Niin moni nainen kertoo, että on niin vaikeaa olla muiden kannateltavana.

Kannustan sinua, jos tämä asia resonoi, olemaan rohkea ja pyytämään tukea. Olemaan kannateltavana. Kannustan sinua nostamaan oman hyvinvointisi tärkeäksi elämässäsi ja priorisoimaan itseäsi. Koska sinä olet tärkeä. Elämäsi tärkein ihminen.

Kutsu sinulle sisältäen tarjouksen: Tasapainon retriitti 10.-12.6. [ovet sulkeutuvat 8.5.]

Retriitti täss upeassa Tuomiston kartanossa Sastamalassa, on mahdollisuus, jonka aikana pääset vetäytymään arjesta, palautumaan ja täyttämään omaa sisäistä maljaasi. Retriitin aikana saat tuoda huomion itseesi, omiin tarpeisiisi ja hyvinvointiisi.

Annat kehollesi hyvää lempeän liikkeen ja ravitsevan ravinnon avulla. Annat mielellesi lepoa ja hellit sitä hiljaisuudessa, kesän vehreässä luonnossa sekä työpajoissa ja ihanissa meditaatioharjoituksissamme. Kaikki on valmiina sinulle, sinun tehtäväsi on nyt vain saapua paikalle ja nauttia. Nyt on lupa päästää irti velvotteista, vain olla ja asettaa itsesi etusijalle.

Haluaisitko tulla retriittiin yhdessä jonkun toisen naisen kanssa, joka tarvitsee elämäänsä lisää elinvoimaa ja palautumista? Jos varaatte retriittiin paikat molemmille, saatte ne alennushintaan yhteensä 860€ [430€/hlö].

Jos taas haluat tulla nauttimaan retriitille yksin, on hinta nyt vain 450€ sisältäen kaiken, mitä tarvitset tuon viikonlopun aikana (majoituksen, ruokailut sekä ohjelman).

LISÄKSI ilmoittautuessasi mukaan saat kaupanpäälle yhden valmennustapaamisen (arvo 127€) joko minun tai Maaretin (retriitin toinen ohjaaja) kanssa.

Lue lisää retriitistä täältä

-Elina

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä artikkelit:

Meditaation hyödyt hyvinvoinnille

Näin Joharin ikkuna auttaa kehittämään itsetuntemustasi

Tunnelukot osa 1/2 miten ne rajoittavat onnellisuuttasi?

5 erilaista tapaa tehdä läsnäoloharjoituksia -löydä omasi

Meditaation hyödyt hyvinvoinnille
Meditaation hyödyt hyvinvoinnille

Koetko, että et ole vielä tarpeeksi vakuuttunut niistä syistä, miksi sitoutuisit säännölliseen meditoimiseen ja kehon sekä mielen rauhoittamiseen? Tämän blogitekstin luettuasi tiedät tutkitut meditaation hyödyt hyvinvoinnille ja motivoidut ottamaan meditoimisen säännölliseksi osaksi arkirutiinejasi. Nimittäin, sen ei tarvitse olla monimutkaista ja kerron sinulle, miten pääset alkuun.

Itse olen meditoinut vuosia ja se on muodostunut tärkeimmäksi rutiinikseni elämässä. Rakastan meditoida. Rakastan sitä olotilaa joka minulla on meditoidessa ja sen jälkeen. Haluan todellakin olla osaltani meditoimisen puolestapuhuja ja inspiroida ihmisiä; miehiä, naisia, lapsia, nuoria, aikuisia, kypsiä, urheilijoita, kotiäitejä-, ja isiä sekä kiireisiä työelämässä olevia… kokeilemaan meditoimista.

Kiireen, kuormituksen, pitkittyneen stressin ja informaatiotulvan vaikutukset ihmiseen

Nykyelämän kuormitus, paineet ja informaatioähky uhkaa hyvinvointiamme ja alkaa olla yhä enemmän puheenaiheena mediassa. Tämä huolenaihe ei ole mikään pieni ongelma, vaan siitä voi kehkeytyä ja on kehkeytynytkin uusi ”kansansairaus”. Keskittymiskyky harhailee ja tarkkavaisuus laskee ja moni epäilee itsellään ADHD:tä tai jotain muuta diagnoosia, joka liittyy keskittymisvaikeuksiin ja mielen ja kehon jatkuvaan ylivireystilaan ja jonka takana taas on stressi ja ylikuormitustila.

Nykypäivän henkinen kuormitus (joka on myös kehollista) on jo usealla meistä vaikuttanut aivojen rakenteisiin todistetusti. Jos stressi kroonistuu se alkaa noin vuoden jälkeen näkymään aivokudoksen rakenteellisina ja toiminnallisina muutoksina. Tämän lisäksi stressi vaikuttaa aivojen hermosolujen välittäjäaineiden toimintaan.

Erityisesti stressi vaikuttaa aivojen etuosalohkoon joka osaltaan vastaa keskittymiskyvystä, toiminnan ohjaamisesta sekä tarkkavaisuudesta. Limbisen hermoston ollessa epätasapainossa oppiminen vaikeutuu ja muisti katkeilee. Myös mantelitumake reagoi stressiin niin, että stressinsietokyvyn kynnys laskee stressiä kokiessa ja ihminen alkaa tuntea stressiä ja kuormittuu yhä pienemmistä asioista sekä saa kiukkupuuskia.

On tärkeää ymmärtää, että stressin jatkuessa vuosia, se muuttaa ihmiskehon luonnollisia järjestelmiä niin, että ne eivät toimi enää optimaalisesti. Tilanne on otettava vakavasti, eikä stressi ja oman hyvinvoinnin laiminlyöminen ole todellakaan leikin asia. Sanonta ”levätä voi sitten haudassa” ei naurata enää tässä kohtaa.

Meditaation hyödyt hyvinvoinnille

Onneksi aivot muokkaantuvat ja keho voi palautua pitkästäkin stressiputkesta, ainakin suurimmaksi osaksi. Kun alat tasapainottamaan arjen kuormitusta ja varaat aikaa olemiselle ja rauhoittumiselle, alkaa tapahtua. Yksi, joissakin tapauksissa jopa ylivoimainen keino saada yllättävän nopeita rakennemuutoksia aivoissa on meditoiminen. Meditaation hyödyt hyvinvoinnolle ovat kiistattomat ja tutkimusten valossa jo 5-60 päivän säännöllisillä meditaatiohetkillä saadaan näytettyjä tuloksia aivojen rakenteissa.

Meditaation aikana aktivoimme itsessämme kehon rauhoittavaa osaa esiin. Teemme jotain päinvastaista kuin stressireaktio ja kiihtymisen sijaan rauhoitamme, laskemme sykettä ja verenpainetta sekä pinnallisen hengityksen sijaan rauhoitamme hengitystä ja aktivoimme parasympaattista hermostoa. Kehon eri toiminnot optimoituvat kun pyydämme viisaan kehomme eri järjestelmiä tukemaan tasapainoa ja selkeyttä itsessämme, työntämällä tietoisesti meistä pois päin kiireen tuntua, kuormitusta ja erityisesti ärsykkeiden tulvaa.

Tämän lisäksi meditoiminen lisää yhteydentunnetta. Erillisyys on tunne, joka aiheuttaa ihmisessä ulkopuolisuudentunteita, yksinäisyyttä ja pelkoa. Meditaation aikana aivoissa aktivoituu osaset, jotka kertovat että meditation aikana luodaan näkymättömiä yhteyksiä elävään maailmaan.

Kokeile meditaatiota ennen keskittymistä tai luovuutta vaativaa tehtävää ja huomaa hyödyt!

Optimaalinen luovuuden ja keskittymisen tila on tila jossa olet rauhallinen ja rento. Sen sijaan, että lähtisit liikenteeseen vain aktivoiden mieltäsi, kokeile lyhyttä meditaatiohetkeä ennen tehtävään tarttumista. Voit huomata, miten meditaatio kuin puhdistaisi aivot ja pystyt tämän jälkeen ajatella kirkkaammin. Usein meditaation aikana voit myös huomata, miten ideat pulppuavat ja aivan kuin lataudut tämän pienen hetken ennen tehtävää. Jos mielessäsi on ratkaisemattomia kysymyksiä, voit ennen meditaatiota asettaa intention, jossa pyydät vastausta tai ratkaisua tähän asiaan. Annat sen alitajuntasi prosessoitavaksi.

meditaation hyödyt hyvinvoinnille

Meditaation hyödyt hyvinvoinnille: aloita aamusi ja päätä päivä lyhyellä meditaatiohetkellä

Itselleni tärkeät ajankohdat päivissä ovat päivän aloittaminen ja hetki ennen nukkumaanmenoa. Tuolloin haluan omistaa pienen hetken itselleni. Suosittelen myös sinua kokeilemaan aamu-, ja iltameditaatiota. Voit aloittaa ensin lyhyellä, muutaman minuutin mittaisella aamumeditaatiolla ja kun se sujuu ja on osa arkeasi, ottaa mukaan myös iltaisen hiljentymisen tai jonkun rauhoittavan hengitysharjoituksen. Meditaatio voi olla vain muutaman minuutin mittainen hetki itsesi kanssa.

Tämän lisäksi voit ottaa pieniä palautumishetkiä osaksi päiviäsi. Muutama syvähengitys ennen kun vaihdat tehtävää tai pieni energiannostatus ennen lounasta tai sen jälkeen. Voit tehdä läsnäoloharjoituksia missä tahansa.

Tässä 3 hyvin helppoa tapaa meditoida:

 1. Mahdollisuuksien mukaan sulje silmät ja tarkkaile mitä sinussa tapahtuu. Voit tarkkailla hengitystä, kehoa, olotilaa. Analysoimatta. Jatka minuutista 10 minuuttiin, mikä tuntuukaan sopivalta
 2. Mahdollisuuksien mukaan sulje silmät ja tuo huomiosi hengitykseen. Huomioi, miten se kulkee juuri nyt. Lähde nyt tietoisesti syventämään hengitystä ja sen avulla pehmentämään kehoa ja rauhoittamaan mieltä. Voit hengittää esimerkiksi sisään laskien 4, pidättää hetken ja hengittää ulos laskien 8 ja pidättää hetken. Toista 1-10 minuuttia.
 3. Kuuntele ohjattu meditaatio. YouTube on pullollaan erilaisia ohjattuja meditaatiota ja myös minä olen luonut maksuttoman Uuden alku -meditaation joka on saanut paljon hyvää palautetta ja kiitosta. Ohjatut meditaatiot ovat helppo tapa aloittaa; sinun tarvitsee vain kuunnella ja rentoutua ohjauksessani.

Saadaksesi hyötyjä meditoimisesta, tarvitsee se sitoutumista. Alkuun meditoiminen voi tuntua hassulta ja jopa epämukavalta, jos olet tottunut virikkeisiin ja jatkuvaan tekemiseen sekä ajatteluun. Kun pysyt kärsivällisenä, alat huomata miten rauhoittuminen muuttuu helpommaksi kerta kerralta ja miten ajan myötä meditaation hyödyt hyvinvoinnille alkaa tuntua ja näkyä. Voi olla että myös ihmiset ympärilläsi tulevat kysymään sinulta; ”Mitä sinulle on tapahtunut?” ja sinä saat kertoa heille, miten meditaatio on muuttanut hyvinvointisi ja ehkä jopa…elämäsi. 🤍

Toivon, että pidit tästä tekstistä ja motivoiduit antamaan meditoimiselle mahdollisuuden.
Elina

Tasapainon retriitillä 10.-12.6. meditoimme ja teemme mielikuvamatkoja, jotka ovat todella vaikuttavia. Lue lisää TÄÄLTÄ

Haluatko tutustua Voimaa läsnäolosta -verkkokurssiin jossa on jopa 6 upeaa meditaatiota ja jossa pääset luomaan itsellesi hyvinvointiasi boostaavia rutiineita arkeesi? Lue lisää TÄÄLTÄ.

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä tekstini:

Tunnelukot osa 1/2 miten ne rajoittavat onnellisuuttasi?

Näin Joharin ikkuna auttaa kehittämään itsetuntemustasihttps://www.elinavaananen.fi/nain-joharin-ikkuna-auttaa-kehittamaan-itsetuntemustasi/

Kokeile tätä voimaannuttavaa harjoitusta stressinhallintaan

5 erilaista tapaa tehdä läsnäoloharjoituksia -löydä omasi

Näin Joharin ikkuna auttaa kehittämään itsetuntemustasi
Näin Joharin ikkuna auttaa kehittämään itsetuntemustasi

Haluaisitko kehittää omaa itsetuntemustasi ja laajentaa tietoisuuttasi? Miltä kuullostaisi jos voisit samalla kehittää myös ihmissuhteitasi sekä palautteen vastaanottamiskykyäsi? Joharin ikkuna on kehitetty Joseph Luft ja Harry Inghamin toimesta 1950-luvulla kogniitiivisen psykologian työkaluksi ja sitä voi hyödyntää kuka tahansa, joka haluaa ymmärtää itseään ja muita paremmin sekä kehittää vuorovaikutustaan muiden kanssa.

Joharin ikkuna sisältää neljä ruutua, jotka muodostuvat kahden akselin; avoimuuden ja palautteen käsittelyn, ympärille. Avoimuuden ruutu kertoo itsetuntemuksestasi sekä siitä, miten, kuinka avoimesti ja mitä ilmaiset itsestäsi muille. Palautteen käsittelyllä tarkoitetaan taas sitä, missä määrin haet, otat vastaan ja ymmärrät muilta saamaasi palautetta.

Joharin ikkuna
Joharin ikkuna

Joharin ikkuna sisältää vasemmalla olevat kaksi ruutua; avoin ja kätketty, kuvaavat ihmisen itselleen luomaa käsitystä itsestään. Asiat ovat sellaisia, mitä ihminen jo tietää ja tunnistaa itsestään. Avoin on asioita joita ihminen jakaa myös muille. Kätketty taas on asioita joita ihminen ei jostain syystä halua jakaa muille.

Yläosassa olevat kaksi ruutua; avoin ja Sokea kuvaavat sitä käsitystä, mikä muilla on ihmisestä, riippuen millä elämän osa-alueella he tuntevat toisensa. Ihmisen läheisillä käsitys on usein laajempi.

Kun siirrymme ikkunassa alaosaan oikealle, näemme siellä Tuntemattoman ikkunan, eli alueen jota ”minä en tunne” ja ”muut eivät tunne”.

Tarkemmat kuvaukset ikkunoista

Alla kerron vielä tarkemmin, mitä kukin ikkuna tarkoittaa. Itsetuntemusta kehittäessä avoin ikkuna on merkittävässä roolissa ja sitä pyritään hiljalleen avartamaan. Myös oman käyttäytymisen tarkkailu nousee tärkeään asemaan.

Joharin ikkuna: Avoin

Avoin ikkuna on itselle ja muille tuttua ihmisestä. Se on asioita, joita ihminen avoimesti paljastaa itsestään. Se voi olla tapoja toimia, tuntea, suhtautua asioihin ja tilanteisiin. Mitä suurempi avoin ikkuna on, sitä suurempi ihmisen itsetuntemus on ja sitä helpommin hän tuntee itsensä, pystyy ilmaisemaan itseään ja tulemaan toimeen muiden ihmisten kanssa.

Avoin-ikkunaa pystyy laajentamaan läpi elämän ja voisin kutsua juurikin sitä prosessia kasvuksi; itsetuntemuksen ja tietoisuuden laajentamiseksi. Kasvun tarkoituksena olisikin tuoda 3 muun ikkunan asioita avoimeen tasapainoisesti.

Joharin ikkuna: Sokea

Alue on jotain sellaista, mitä muut näkevät ihmisessä ja hänen käyttäytymisessä, mutta hän ei itse jostain syystä tiedosta sitä. Voi olla, että ihminen ei edes haluaisi alitajuntaisesti tuoda tätä piirrettä, käyttäytymistä tai vaikka asennetta tieoisuuteensa ja välttelee sitä.

Monelle sokean alueen mallit ovat syntyneet lapsuudessa vuorovaikutuksessa. Asioita voivat olla esimerkiksi tarve olla huomion keskipisteenä, asenteellisuus kuten pessimistisyys, kadehtiminen tai vaikka jatkuva äänessä oleminen ja päälle puhuminen.

Jos tätä aluetta haluaa lähteä kehittämään ja viemään avoimen ikkunan alueelle, on harjoiteltava vastaanottamaan rakentavaa palautetta ja tarkkailemaan omaa käytöstä objektiivisesti.

Joharin ikkuna: Kätketty – salattu

Alue pitää sisällään asioita, toiveita tai tunteita joita ei halua syystä tai toisesta ilmaista muille. Toiveiden ilmaisun esteenä voi olla esimerkiksi tunne, ettei ansaitse tai ei uskalla toivoa.

Tunteita voi olla pelosta suruun ja häpeään tai jännityksestä kiintymykseen. Jokaisella on ja saa olla tällaisia asioita, jotka hän pitää vain itsellään, mutta on tärkeää huomata, että alue ei olisi kohtuuttoman suuri avoimeen alueeseen verrattuna.

Tämä alue liittyy luottamukseen sekä itseilmaisuun. Voi olla, että ihmisen on vaikeaa ilmaista ajatuksiaan, tunteitaan koska hänet on joskus tukahdutettu tai hän on kokenut häpeää sanoessaan jotain. Siihen, että ihminen päätyy kätkemään jotain itsessään, voi olla seurausta haavasta, jonka hän on jossain kohtaa elämässään saanut. Onkin tärkeää kysyä itseltään, voisiko tästä haavasta löytää jotain tärkeää jonka voisi kääntää omaksu voimaksi tai voisiko joku auttaa kohtaamaan tämän haavan ja päästämään siitä irti.

Joharin ikkuna: Tuntematon ja tiedostamaton

Tämä alue onkin kaikista mielenkiintoisin alue Joharin ikkunasta . Tämä on kuin jäävuoren pinnan alla, piilossa oleva osa ihmisestä. Täällä ovat asiat, joita ihminen ei itsekään tiedosta itsestään, eivätkä muutkaan sitä tiedosta.

Tämän alueen asiat voivat ilmentyä outoina unina, voimakkaana ja selittämättömänä pelkona, äkkinäisinä tunteenpurkauksina kuten vihan hallitsemattomana ilmaisuna. Tämän ikkunan asioiden sanotaan johtavan juurensa varhaislapsuuden, lapsuuden ja nuoruuden unohdetuista sekä torjutuista tapahtumista. Käytöstä voi olla vaikeaa ymmärtää itsekään kun puhutaan tunnelukoista ja niiden aktivoitumisesta.

Täällä on paljon kipua ja haavoja mutta mielenkiintoisinta on se, että täällä on myös vaikeiden asioiden lisäksi tuntemattomia voimavaroja ja kykyjä. Täällä on varjoja, joita tuomalla tietoisuuteen ja valaisemalla voi pimeydestä löytyä aarre, joka meillä jokaisella on sisällämme. Se valo ja voima joka kaipaa päästä nousemaan esiin.

Kun tämän ikkunan asioita nostaa tietoisuuteen, kohtaa ja käsittelee niin, että ne voivat siirtyä itsellä avoimeen ikkunaan tai niistä voi päästää irti (kaikki uskomukset eivät palvele ihmistä ja ovat epätosia), alkaa tapahtua kukoistusta. Ihminen alkaa löytää elämäänsä tasapainoa, rauhaa ja onnellisuutta, joka ei kinnity ulkoisiin asioihin. Se on tila, joka on hänessä itsessä.

Juuri tätä on kasvu, henkinen työskentely. Tätä toteutamme erityisesti yksilövalmennuksissani. Henkilökohtainen valmennusohjelma on sinulle, joka haluat mennä elämässäsi eteenpäin, muokata kukoistustasi rajoittavia uskomuksia ja lukkoja, löytää suunnattomia voimavaroja itsestäsi ja elää täyttä sekä merkityksellistä elämää. Kyse on todellisen sinun löytämisestä. Sun ei tarvitse olla kukaan muu kuin kuka sä todella olet.

Valmennus on juuri sinulle räätälöity kokonaisuus ja voit olla varma, että se palvelee kasvuasi ja vaikuttaa elämääsi hyvin kokonaisvaltaisesti. Kaikki kukoistus lähtee mielesi hyvinvoinnista. Kun sisäinen maailmasi muuttuu, muuttuu myös ulkoinen maailmasi. 

Lue lisää valmennuksesta täältä ja varaa maksuton kartoituspuhelu.

💖 Elina

Loin sinulle maksuttoman paketin joka sisältää upean ja rentouttavan Uuden alku ja kasvu -meditaation sekä ladattavan 5 askeleen tehtäväpaketin jonka voimakkaat kysymykset ohjaavat sinua pysähtymään elämäsi ja kaipauksiesi ärelle sekä ottamaan konkreettisia askelia kohti uusia alkuja. Lataa maksuton paketti TÄÄLTÄ.

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä artikkelit:

Tunnelukot osa 1/2 miten ne rajoittavat onnellisuuttasi?

Tunnelukkotyöskentely – 18 eri tunnelukkoa

Elina Väänänen

info@elinavaananen.fi