Blogi

Inspiraatiota henkiseen kasvuun, sisäisen valosi löytämiseen ja oman voimasi valjastamiseen.

Lataa tästä itsellesi maksuton 5 askeleen Uuden alku ja kasvu -ohjelma

Tämä ohjelma sisältää täyspitkän kokemuksellisen 360-teknologialla toteutetun Uuden alku ja kasvu -meditaatioäänitteen sekä oivalluttavan 5 askeleen tehtäväpaketin joka vie sinut irtipäästämisen sekä uusien alkujen äärelle. Lataa omasi tästä. 

Mitkä ovat merkityksellisen elämän avaimet?

Mitkä ovat merkityksellisen elämän avaimet?

Elämän merkitykselliseksi kokeminen on yksi suurimmista asioista, joka vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin. Silloin jos elämän merkityksellisyyden kokee sumentuneen, on se usein yhteydessä alakuloisuuteen, masennukseen ja yksinäisyyden kokemiseen. Taas henkilö joka kokee elävänsä merkityksellistä elämää, herää uuteen aamuun kiitollisena ja näkee elämänsä tärkeänä. Mitkä ovat merkityksellisen eläimen avaimet? Mistä löytää se mielekkyys, kipinä...

lue lisää
Uupumus – mitä se voi opettaa

Uupumus – mitä se voi opettaa

Oletko sinä kokenut elämäsi aikana uupumusta? Toteutin sosiaalisessa mediassa kyselyn seuraajilleni ja tuloksena näin, että jokainen aikuinen vastaaja oli kokenut uupumusta omassa elämässään. Myös moni kertoi uupumuksen olleen yksi suurin opettaja heille tähän astisessa elämässä. Tämä tulos kertoo siitä, että olemme nyt todella tärkeän aiheen äärellä. Sellaisen, jota sinunkin kannattaa pohtia omassa elämässäsi. Tässä artikkelissa tulen jakamaan...

lue lisää
Kyllästyttääkö tunteiden ailahtelu? Näin saat matkasta tasaisempaa

Kyllästyttääkö tunteiden ailahtelu? Näin saat matkasta tasaisempaa

Onko sinulle käynyt elämässäsi joskus näin (ja kyllästyttääkö tunteiden ailahtelu sinuakin)? Vielä juuri äsken sinusta tuntui, että kaikki rullasi kuin itsestään ja elämässäsi paistoi aurinko kaiken ollessa hyvin. Huomasit, miten tällä voittajan asenteella vedit puoleesi hyviä asioita ja tapahtumia, sait paljon aikaan, kaikki tuntui ihmeen kevyeltä ja tunsit itsesi merkitykselliseksi sekä olit ehkä myös ylpeä itsestäsi ja saavutuksistasi....

lue lisää
Kokeile tätä voimaannuttavaa harjoitusta stressinhallintaan

Kokeile tätä voimaannuttavaa harjoitusta stressinhallintaan

Onko sinulla tunne, että koet ylikuormitusta arjessasi ehkä jopa lähes jatkuvasti? Koetko että ulkopuolelta tulevat odotukset ovat liian vaativia, tai oletko itse ankara itsellesi? Ehkä sinusta tuntuu, että suoritat elämää ja jokapäiväisen oravanpyörän pyörittäminen alkaa viedä voimiasi? Tai kehosi alkaa jo viestiä, että on aika hidastaa tahtia? Jos tunnet, että on aika päästää irti liiasta stressin tunteesta, kokeile tätä voimaannuttavaa...

lue lisää
Miten olla rohkea vaikka pelottaa? 4 askelta kohti rohkeampaa elämää

Miten olla rohkea vaikka pelottaa? 4 askelta kohti rohkeampaa elämää

Tein kyselyn seuraajilleni sosiaalisessa mediassa siitä, mikä on suurin este haluamasi muutoksen tiellä. Suurin osa mainitsi vastauksessaan rohkeuden puutteen ja pelon. Siksi päätin tarttua aiheeseen ja tehdä siitä aiheesta blogitekstin sekä kuunneltavan äänitallenteen. Miten olla rohkea vaikka pelottaa? Siinäpä todella mielenkiintoinen ikiaihe, jota ihmiset pohtii ja ovat pohtineet kautta aikojen. Wikipedian mukaan Rohkeus on uskallusta...

lue lisää
Mitkä ovat merkityksellisen elämän avaimet?
Mitkä ovat merkityksellisen elämän avaimet?

Elämän merkitykselliseksi kokeminen on yksi suurimmista asioista, joka vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin. Silloin jos elämän merkityksellisyyden kokee sumentuneen, on se usein yhteydessä alakuloisuuteen, masennukseen ja yksinäisyyden kokemiseen. Taas henkilö joka kokee elävänsä merkityksellistä elämää, herää uuteen aamuun kiitollisena ja näkee elämänsä tärkeänä. Mitkä ovat merkityksellisen eläimen avaimet? Mistä löytää se mielekkyys, kipinä elämään ja mikä luo elämän merkityksellisyyden? Tässä tekstissä kerron itselleni tärkeät avaimet elämän merkityksellisyyden kokemiseen.

Järjestän Seinäjoella Johtotähtesi & Suunta -Päiväretriitin [27.11.2021], jossa pureudumme merkityksellisen elämän avaimiin, joista erityisesti nostamme pintaan oman tarinan uudelleenkirjoittamisen [uudesta, voimaannuttavasta näkökulmasta] sekä omien vahvuuksien löytämisen ja hyödyntämisen. Retriitin aikana tulet kirkastamaan sinun omaa johtotähteäsi, joka luo elämääsi merkityksellisyyttä ja lähdet selkeyttämään suuntaa, mitä kohti haluat elämässäsi kulkea. Pääset lukemaan retriitistä lisää ja ilmoittautumaan mukaan TÄÄLTÄ.

Mitkä ovat merkityksellisen elämän avaimet? Avain 1: Löydä elämäntarinasi voima ja käytä sitä

Muistot ja kokemuksemme luovat elämää, erityisesti ne muistot ja kokemukset joita kerromme itsellemme ja muille. Sillä, jaammeko itsestämme muistoja, jotka keskittyvät vastoinkäymisiin ja heikkouksiemme korostamiseen, vaikuttaa siihen, miten merkitykselliseksi koemme elämämme nyt ja mitä yleensäkin koemme juuri nyt. On tärkeää käydä läpi elämän traumoja ja vaikeita kokemuksia, eli en tällä tarkoita sitä, että vaikeat kokemukset pitäisi lakaista maton alle. Sen sijaan tarkoitan tällä sitä, että käsittelyn jälkeen pystymme luomaan itsellemme uudenlaisia muistoja ja kokemuksia uudenlaisesta, eheyttävästä ja vahvistavasta näkökulmasta.

Voimme lähteä luomaan omaa elämäntarinaamme uudestaan ja liittämään siihen aivan uudenlaisia näkökulmia ja elementtejä. Kun eläydymme muistoja luodessamme, voimme jopa luoda täysin uusia muistoja. Aivot kun eivät tiedä, mikä on tapahtunut todellisuudessa ja mikä mielessämme. Kun tämän tarinan uudestaanluomisen voiman todentaa, omassa elämässä, alkaa ymmärtämään sen luomat mahdollisuudet elämän merkityksellisyyden kasvattamiseksi ja itsensä eheyttämiseksi.

Avain 2: Löydä omat vahvuutesi sekä lahjasi ja käytä niitä arjessasi

Elämän merkityksellisyyden kokemiseen liittyy se, että pääsee hyödyntämään omia vahvuuksia ja lahjojaan arjessa elämän eri osa-alueilla. Ensimmäinen askel tähän onkin se, että selvittää ja selkeyttää itselleen omia vahvuuksiaan sekä lahjojaan.

Me ihmiset, ketkä etsimme elämäämme merkityksellisyyttä ja koemme sen tärkeäksi, ymmärrämme myös sen, että kasvu on yksi oleellisimmista asioista elämän merkityksellisyyden kokemisessa. Se vaatii myös vaivaa ja aikaa, koska kasvu ei tapahdu itsestään, vaan se tarvitsee aikaa ja keskittymistä. Palkintoina on pysyvämmän tyytyväisyyden kokeminen, kuin että valittaisiin lyhytaikaisen onnen tavoittelu, joka ehkä saavutetaan helpommin, mutta joka ei tuo elämään pysyvää merkityksellisyyttä.

Kun omat vahvuudet ja lahjat ovat selvillä, on omaa tekemistä helpompi suunnata kohti itselle tärkeitä asioita. Tuolloin tarkoitus on jotain pidempiaikaisen tavoittelua, sellaisen joka vaatii aikaa, sitkeyttä ja uskoa. Matkalla voimaa tuo se, että henkilö kokee asian itselleen merkitykselliseksi ja tärkeäksi.

Itse hyödynnän vahvuuksien löytämisessä ja kirkastamisessa erilaisia testejä, kuten tätä Via Character luonteenvahvuustestiä. Lisäksi hyödynnän arvotestejä sekä persoonallisuustestejä, kuten tätä Persoonallisuustyyppitestiä.

Merkityksellisen elämän avaimet

Avain 3: Ole yhteydessä muihin

Jokainen ihminen tarvitsee yhteenkuuluvuuden tunnetta. Tarvitsemme toisiamme ja jos meiltä evätään mahdollisuus päästä yhteyteen ja kanssakäymiseen toistemme kanssa, alkaa se vaikuttamaan henkiseen jaksamiseen. Se, että tunnemme olevamme osa yhteisöä, tuo elämään merkityksellisyyden tunnetta.

Monelle perhe ja ystäväpiiri on tärkeä yhteisö. Osa hakee yhteisöllisyyttä harrastuksista tai kuulumalla johonkin yhteisöön. Myös työpaikan yhteisö voi olla monelle tärkeä, onhan työ suuri osa elämää. Toinen voi löytää yhteisönsä eläinten parista. Usein ihminen hakeutuu sellaiseen yhteisöön, jossa jaetaan jotain sellaista, josta jokainen yhteisön jäsen on kiinnostunut; sellaisen mikä toimii yhdistävänä tekijänä joka liimaa yhteisön jäseniä toisiinsa.

Yhteyden kokeminen on ihan pienissä arjen hetkissä. Siinä, että kohtaa vastaantulijan ja hymyilee. Kohtaaminen voi olla muutaman lauseen vaihto kaupankassalla. Se voi olla puhelu omalle isoisälle. Arjen pieniä asioita. Sitä, että näemme toisemme, toisen ihmisen ja välitämme. Sen, että opettelemme näkemään välillä pelon tai kiukuttelun taakse. Myös se on tärkeää yhteyden kannalta. Jokainen meistä kaipaa tulla nähdyksi, kuulluksi ja ymmärretyksi. Jokainen meistä.

Avain 4: Löydä yhteys johonkin suurempaan

Tämä askel on ollut itselleni todella merkityksellinen. Yhteys siihen luottamukseen ja kannatteluun tuo elämään suurta merkitysellisyyden tunnetta. Tunne siitä, että on tärkeä osa suurta kokonaisuutta. Mitä se suurempi sinulle ikinä onkaan ja mitä se tarkoittaakaan, ensimmäinen askel voisi ollakin se, että pohdit tätä asiaa. Mitä se sinulle on?

Itselleni tärkeitä yhteydenmuodostajia ovat päivittäiset meditaatiohetket, jonka aikana luon yhteyden omaan sisäiseen rauhaani ja viisauteeni. Meditaation aikana tunnen usein astuvani ajan ja paikan ulkopuolelle sekä sulautuvani kaiken kanssa ja olevani yhtä suurta universumia. Ne hetket ovat niin kauniita, että usein kyyneleet valuu silmiä pitkin. Myös keholliset harjoitukset ovat sellaisia, joissa rakkaus itseä, omaa kehoa ja kaikkea kohtaan kasvaa. Jollekin rukoilu voi olla tapa päästä yhteyteen.

Rakastan toteuttaa yhdessä ystävieni kanssa Seremonioita, joissa koen myös todella suurta yhteyttä suureen. Ne ovat juhlallisia ja yhdessä jaettuja hetkiä.

Luonnossa liikkuminen tai musiikin kuuntelu ovat myös niitä hetkiä kun saa vain antautua ja löytää jotain suurempaa. Ylittää itsensä. Se on tärkeintä, että jokainen meistä löytää oman tapansa päästä yhteyteen siihen suurempaan, rauhaan ja luottamukseen.

Elämän merkityksellisyyden avaimia on useita, tässä niistä muutamia. Kun avaimet ottaa käyttöön, tukee ne elämää myös niinä hetkinä, kun haastaa, kun on vastoinkäymisiä. Juuri niinä hetkinä elämä heittää eteen kasvun paikkoja. Sellaisia haasteita, joiden myötä voimme kasvaa ja löytää myös vaikeille asioille ja tapahtumille merkitystä. Kasvamme läpi elämämme ja kasvu tuo syvyyttä elämän merkityksellisyyden kokemiselle. Kun vain muistamme pitää huolen ravinteista, kuten näistä askeleista, voimme avautua elämälle ja nähdä sen ihmeellisyyden, kaikissa sen eri kontrasteissa.

Olet lämpimästi tervetullut syventämään ja kirkastamaan oman elämäsi merkityksellisyyttä 27.22.2021 Seinäjoella järjestettävälle Johtotähtesi & Suunta -Päiväretriitille.

Jälkisanat: Itse koin todella suurta merkityksellisyyttä kirjoittaessani tämän tekstin sinulle. Samalla kun kirjoitin, aistin yhteyden jokaiseen, joka tulee tämän tekstin lukemaan. Inspiraatiota tekstiini hain kirjasta: Merkityksellisyyden voima, Emily Esfahani Smith

Nämä tekstit voivat kiinnostaa sinua:

Uupumus – mitä se voi opettaa?

Kyllästyttääkö tunteiden ailahtelu? Näin saat matkasta tasaisempaa

Uupumus – mitä se voi opettaa
Uupumus – mitä se voi opettaa

Oletko sinä kokenut elämäsi aikana uupumusta? Toteutin sosiaalisessa mediassa kyselyn seuraajilleni ja tuloksena näin, että jokainen aikuinen vastaaja oli kokenut uupumusta omassa elämässään. Myös moni kertoi uupumuksen olleen yksi suurin opettaja heille tähän astisessa elämässä. Tämä tulos kertoo siitä, että olemme nyt todella tärkeän aiheen äärellä. Sellaisen, jota sinunkin kannattaa pohtia omassa elämässäsi. Tässä artikkelissa tulen jakamaan sinulle ajatuksiani; uupumus – mitä se voi opettaa sinulle. Siitä, miten suuri opettaja uupumus voikaan olla. Jossain kohtaa elämääsi voit todeta, että uupumus oli taakan sijaan lahja, jonka elämä antoi sinulle.

Mitä uupumus tarkoittaa?

Uupumus on kehon sekä mielen hätähuuto siitä, että yhteys ja tasapaino on häriiintynyt. Uupunut kokee tavallisen arjen hyvin raskaana ja tuntee itsensä voimattomaksi elämän edessä.

Uupuneen sielu on väsynyt. Uupunut ei toivu vain levolla tai fyysisen rasituksen vähentämisellä. Sielun väsymys on sitä, että ihminen on kadottanut elämästään merkityksellisyyden sekä elinvoimansa lähteet. Elämä on muuttunut mustavalkoiseksi ja on vaikeaa kokea riemua ja iloa. Aivan kuin värit olisivat kadonneet ja merkitys on viety. Uupumusta usein kuvaillaan suureksi, mustaksi möykyksi sisällä, joka tuo varjon elämän päälle.

Jokainen meistä tarvitsemme turvallisuudentunnetta, sitä tunnetta, että kaikki on hyvin, olen turvassa. Jokainen meistä tarvitsee läheisyyttä ja rakkautta. Kaipaamme tulla nähdyksi, kuulluksi ja ymmärretyksi. Iman myötätuntoa elämästä tulee kylmää. Janoamme arvostusta sekä tunnetta siitä, että olemme merkityksellisiä tässä maailmassa. Nämä ovat perustarpeita ja jos nämä tarpeet ei tule tyydytetyksi, aiheuttaa se usein ihmisessä uupumuksen tunteita. Voi myös olla, että silloin, kun ihminen kokee että asiat eivät ole hänen hallinnassa, alkaa hän tuntea uupumusta.

Yleensä uupumusta edellyttää kuormittava ajanjakso elämässä omien voimavarojen rajoilla ja paineessa. Jos ihminen joutuu tekemään jatkuvasti arvojensa vastaisia tekoja, esimerkiksi työssään, uuvuttaa tämä ajan mittaan. Aluksi keho tottuu kuormitukseen ja mukautuu siihen. Lisääntynyt henkinen kuormitus kuitenkin aiheuttaa sen, että elimistö ei pysty palautumaan siitä riittävästi. Tämä taas johtaa siihen. että elimistön eri säätelyjärjestelmät sekä keskushermoston toiminta kuormittuvat, eivätkä ne pysty toimimaan optimaalisesti. Kehon on vaikea päästä korjaamaan itseään, mitä se optimaalisessa tilassa pääsee tekemään.

Uupumuksen ensioireet ovat usein se, ettei mikään tunnu huvittavan ja tuntuu että jokin osa-alue elämässä imee voimat kuiviin. Tämä voi olla työ, parisuhde, jokin suuri suru tai mikä tahansa voimia vievä asia. On hyvin mielenkiintoista todeta myös se, että uupumus voi ensioireinaan näkyä erilaisina kehon kipu-, tai jumitiloina. Mielenkiintoista tässä on se, että mieli ja keho todella ovat yhteydessä toisiinsa ja kipujen takana onkin jokin henkinen lukko, tukos ja henkinen kipu, joka ilmenee kehollisesti.

Uupumus – mitä se voi opettaa

Uupumuksella on aina mukanaan tärkeä viesti. Uupumus pakottaa pysähtymään elämän ja omien tunteiden äärelle. Uupumus on se, joka painaa jarrut pohjaan, eíkä anna enää lupaa jatkaa ilman, että tunnemöykkyjä käydään läpi, tai se ei ainakaan ole pitkällä aikavälillä hyvä ratkaisu. Usein uupumuksen aikana ihminen alkaa etsiä vastauksia kysymyksiinsä ja kyseenalaistaa omaa elämäntapaansa ja sitä miten on elänyt ja miten oikeasti haluaa elää.

Uupumus voi olla tienviitta vapautumiseen

Usein uupuneen ihmisen kaipaus on jonkinlainen vapaus, mitä ei ole aina niin helppoa sanoittaa tai määritellä. Moni etsii vapautta eri tekemisen muodoilla ja huomaa lopulta, ettei se tuo kuin hetkistä tyydytystä. Mikä on se vapaudenkaipuu joka yhdistää monia uupumuksen kokeneita?

Hyvin usein se on sisällä oleva tunnemyllerrys, joka kaipaa huomiota sekä vapautusta. Niin, että tunteet pääsisivät virtaamaan ja näin vapautumaan. Voisi kuvitella, että tunteet ikäänkuin kahlitsevat ja kun niitä pystyy vapauttamaan, kahleet irtoaa. Tuolloin on mahdollista vapautua odotuksista, uskomuksistani, oletuksista. Vapatua ajatusmalleista, jotka tekevät vain haittaa.

Uupumus opettaa tunnistamaan omia tunteita ja löytämään tunteiden takana olevat tarpeet

Jokaisen tunteen takana on tarpeita. Uupumus kertoo usein siitä, että omien tunteiden ja tarpeiden kuuntelu on tukahdutettu. Uupunut ihminen alkaa kyseenalaistaa elämäänsä ja tapaa jolla on tähän saakka elänyt. Polku uupumuksesta vapautumiseen on se, että ihminen kohtaa tukahdetut tunteensa, ne vaikeimmatkin. Sen tehtyään voi huomata, että vaikka se olikin vaikeaa, se silti kannatti. Tämä tapahtuu jokaisella omalla tahdilla ja tavalla. Tunteiden kohtaamista ei ikinä saa pakottaa, vaan alitajuntasi kyllä tekee sen aikanaan, kun aika on oikea.

Tunteiden kohtaamisesta tulen tekemään oman artikkelinsa myöhemmin. Tunteiden takana on aina jokin tarve, joka kaipaa tulevansa tyydytetyksi. Kun oivallat tämän luonnollisen tarpeen ja prosessin sen selvittämiseksi ja sen täyttämiseksi, alkaa se vaikuttaa elämääsi myönteisesti.

Uupumus on opettaja, joka auttaa sinua etsimään oman valosi, sen kuka todella olet

Hyvin usein uupumuksesta toipuva kyseenalaistaa omaa elämätyyliään ja monia asioita omassa elämässään. Hän voi kiinnostua aivan uudella tavalla henkisestä hyvinvoinnista ja elämän tarkoituksesta. Hän etsii vastauksia. Hän voi myös nähdä aivan uudella tavalla oman elämänsä, omat halunsa ja tarpeensa. Hän voi huomata, että on tähän saakka elänyt liikaa muiden odotuksia täyttäen ja melkein unohtanut sen, joka sisimmissään todella on. Uupumus voi olla portti oman valon sytyttämiseen ja sen kirkastamiseen.

Se, että ihminen elää elämäänsä puolittaisena, uuvuttaa. Se, että yrittää piilottaa osia persoonastaan ja ei ole sitä mitä oikeasti on, uuvuttaa. Uupumuksen kokenut alkaa usein pohtia sitä, mikä hän oikeasti on. Vuosien saatossa hän on saattanut pukea päälleen erilaisia rooleja ja asuja, jotka eivät enää tunnu omalta. Voi olla, että uupumuksen jälkeen tulee tunne, että kaikki nämä roolit on tärkeää purkaa ja lähteä katsomaan, kuka on syvällä sisimmässään.

Tämä prosessi on välillä kipeä, mutta todella, todella kaunis prosessi. Tämän prosessin aikana kohdataan omia varjoja ja valaistaan niitä. Riisutaan rooleja ja katsotaan kuka kaiken sen alla on. Tämä prosessi on eheyttävä ja voimaannuttava, mutta vaatii sitoutumista ja voimavaroja, sekä jonkun joka tukee matkalla ja kulkee rinnalla. Usein se voi olla esimerkiksi terapeuttí tai valmentaja.

Oman valon etsimisen matkalla tutustutaan usein omaan sisäiseen lapseen ja esimerkiksi tunnelukkoihin. Oman valon etsimisen matkalla harjoitellaan läsnäoloa ja etsitään sisäistä tyyneyttä joka on portti omaan ytimeen sekä yhteyteen (joka on jokaisessa meissä, sen yhteys vain on katkennut ja sen voi yhdistää milloin tahansa). Lisäksi matkalla tutustutaan tunnetyöskentelyyn ja kokeillaan erilaisia työkaluja erilaisten tunteiden kohtaamiseen ja käsittelyyn, joista ne omilta tuntuvat voidaan ottaa itselle pysyvään käyttöön.

Tärkeintä uupumuksesta palautumisessa

Mielestäni tärkeintä uupumuksesta palautumisessa on se, että jokin muuttuu. Pelkkä sairasloma ei riitä, vaan jotain on muututtava elämässä. Muutoin uupumus uusii ja uusii niin kauan, että tarpeet tulevat huomioiduksi. Uupumuksen sisältämä viesti tulisi kohdata, eikä tunteita ja tarpeita enää lakaista tunteita maton alle.

Uupumukseen ei ole ihmelääkettä, vaan uupumus on useimmiten merkki siitä, että on aloitettava jokin uusi alku. Uudella tavalla, eri tavalla. Jotain on muututtava. Olet tullut elämään tänne maapallolle ja ansaitset elää täyttä, onnellista elämää. Uupumus ei estä sinua elämästä täyttä ja onnellista elämää, vaan se voi olla sinulle jopa avain siihen, että löydät todellisen itsesi ja oman valosi.

Jos etsit itsellesi henkistä valmentajaa, rinnallakulkijaa ja sinulla on tunne, että haluaisit tutustua minuun valmentajana paremmin, voit tehdä sen täällä.

Olen tehnyt sinulle maksuttoman 5 askeleen ohjelman, joka vie Uuden alun äärelle. Ohjelma sisältää huikean 360-teknologiaa hyödyntävän meditaatioäänitteen, sekä 5 askeleen tehtäväpaketin. Lataa ohjelma itsellesi maksutta TÄÄLTÄ.

Pidän myös säännöllisesti maksuttomia meditaatiomatkoja verkossa, joihin pääset rekisteröitymään mukaan TÄSTÄ.

Muita artikkeleita jotka voisivat kiinnostaa sinua:

Kokeile tätä voimaannuttavaa harjoitusta stressinhallintaan

Miten olla rohkea vaikka pelottaa? 4 askelta kohti rohkeampaa elämää

Kyllästyttääkö tunteiden ailahtelu? Näin saat matkasta tasaisempaa
Kyllästyttääkö tunteiden ailahtelu? Näin saat matkasta tasaisempaa

Onko sinulle käynyt elämässäsi joskus näin (ja kyllästyttääkö tunteiden ailahtelu sinuakin)? Vielä juuri äsken sinusta tuntui, että kaikki rullasi kuin itsestään ja elämässäsi paistoi aurinko kaiken ollessa hyvin. Huomasit, miten tällä voittajan asenteella vedit puoleesi hyviä asioita ja tapahtumia, sait paljon aikaan, kaikki tuntui ihmeen kevyeltä ja tunsit itsesi merkitykselliseksi sekä olit ehkä myös ylpeä itsestäsi ja saavutuksistasi. Kunnes…

Tulikin jotain, tulikin elämä, joka suisti sinut niin hienosti alkaneelta matkaltasi väärälle raiteelle. Tuli vastoinkäymisten sarja, jokin ulkopuoleltasi tuli syömään energiasi ja nyt sinusta tuntuu että onnellisuutesi varastettiin sinulta. Mielessäsi voi pyöriä nämä sanat: ”Miksi aina minulle käy näin? Miksi elämä kohtelee minua näin epäoikeudenmukaisestI?” Kyllästyttääkö sinua tunteiden ailahtelu?

Tämä tilanne on tuttu minullekin. Olen huomannut, miten elämän ulkoiset olosuhteet voivat lyhyessäkin ajassa muuttua täysin ja aina en pysty vaikuttamaan niihin. Olen noussut ja edennyt elämässä kohti unelmiani tuntien itseni voimakkaaksi, rohkeaksi ja voittamattomaksi menestyjäksi. Olen tippunut kuiluun, toivonut, että kaikki olisi vain pahaa unta ja tuntenut että en osaa nousta ylös ja kokenut epäonnistuneeni täysin.

Tunteiden ailahtelu ja jojoilu voi olla rankka kokemus ja vastoinkäymisten kohtaaminen romahduttavaa. Mitä kun kaikki ei aina menekään niin kuin on suunnitellut ja jotain täysin yllättävää tulee matkan varrelle? Mikä oli suurin oivallus jonka itse olen saanut kieputeltuani tässä tunteiden ailahtelun vuoristoradassa ja oivallettuani sen, miten matka tässä vuoristoradassa voisi sujua paljon kevyemminkin ymmärtämällä muutama elämän perussääntöä?

Kyllästyttääkö tunteiden ailahtelu? Miten sinä suhtaudut haasteisiin?

Ihminen on ajatteleva, tunteva ja toimiva olio. Silloin kun kaikki elämässä sujuu hyvin, hän muuttuu vetovoimaiseksi sille, että kaikki vaan rullaa. Hän ajattelee olevansa kykeneväinen, tuntee olonsa itsevarmaksi ja toimii sen mukaisesti. Toiminnan ja onnistumisten myötä hän ajattelee itsestään positiivisesti, tuntee positiivisia tunteita itsestään ja ympäristöstään sekä vetää puoleensa niitä asioita ja tapahtumia, joihin hän keskittyy täältä positiivisuuden kehästä käsin.

Kunnes ennemmin tai myöhemmin se kohta tulee (se tulee siis aina, eikä sitä pysty välttämään), että jokin tapahtuma ulkopuolelta tai sisältä luo eteen esteen. Este voi olla pieni tai suurempi. Jokin asia ei menekään niin kuin oli suunniteltu tai eteen tupsahtaa yllätys, joka vaatii huomiota tai mitä tahansa se onkaan. Tämä este tai haaste tuo mukanaan epämiellyttäviä ajatuksia, jotka lisäävät epämiellyttäviä tunteita, jotka taas osaltaan alkavat ohjailla ihmisen toimintaa ja käyttäytymistä. 

Osa ihmisistä alkaa kokea vihaa ja katkeruutta, osa uhriutuu tai lamaantuu eikä tiedä mitä tehdä seuraavaksi, osa suorittaa ja osa puristaa kovempaa kokien, että puristaminen vain vaikeuttaa etenemistä. 

Sitten, on olemassa myös joukko ihmisiä, jotka sukeltavat haasteen läpi ja löytävät näistä vaikeuksista jotain sellaista, joka kasvattaa heidän voimaansa entisestään. Tämä joukko on valinnut suhtautua haasteisiin ja vastoinkäymisiin tavalla, joka palvelee heitä pidemmällä aikavälillä. Tämä joukko on ymmärtänyt jotain, joka voi mullistaa myös sinun elämäsi. 

Kyse ei ole mistään monimutkaisesta tai yliluonnollisesta asiasta vaan tekniikasta, joka on kaikkien opittavissa. Pohjustan sinulle seuraavaksi, mistä on kysymys.

Kyllästyttääkö tunteiden ailahtelu? Miksi toimit itseäsi vastaan?

Ajattelet päivässä noin 60 000 ajatusta, jotka ovat sekä tiedostettuja että tiedostamattomia. Eli et kykene muistamaan tai edes tiedostamaan näitä kaikkia ajattelemiasi asioita. Nämä ajatukset ohjaavat sinua tuntemaan päivän aikana erilaisia tunteita, jotka taas ohjaavat toimintaasi.

Ajatuksista noin 80% ovat usein negatiivisia sekä samojen mallien toistamista. Suurin osa ajatuksista on peräisin kokemuksistasi ja muistoistasi. Ajatukset ovat sisäistä puhetta ja sisäisiä ”videopätkiä” eli mielikuvia.

Kerron sinulle esimerkin. Jos ajattelet itsestäsi tiedostamattomalla tasolla, että et ole jonkin asian arvoinen, johtaa tämä erillisyyden kokemuksen tunteeseen. Pohjalla voi olla esimerkiksi kokemuksesi lapsena kohtaamastasi tilanteesta, joka aiheutti sinulle tämän ja joka ei ole oikeasti edes tänä päivänä totta.

Erillisyyden kokemus johtaa siihen, että toiminnallasi ruokit erillisyyden tunnetta entisestään tiedostamatta. Se taas johtaa siihen, että ajatuksesi muovautuvat tukemaan kehää niin, että ajatukset vahvistuvat sinun kokiessa olevasi yhtä kuin ajatuksesi Sen myötä tunteesi edelleenkin vahvistuvat ja toiminta muokkautuu tämän mukaiseksi. Jos et koskaan pääse tiedostamaan tätä kehää, elämääsi tulee ristiriita. Tietoisesti et halua kokea erillisyyttä muista ja tiedostamatta lisäät erillisyyttä elämässäsi. 

Ensimmäinen askel: tiedosta ja kohtaa tunteiden vuoristorata

Entä jos pääsisit tiedostamaan tällaisen tiedostamattoman eli alitajunnallisen negatiivisten ajatusten kehän, joka ei palvele sinua? Tuossa kohtaa olet ottanut merkittävän askeleen kohti sitä, että voit alkaa muokata alitajuntaasi palvelemaan omaa onnellisuuttasi ja hyvinvointiasi.  

On olemassa keino, jonka avulla sinäkin voit päästä luomaan itsellesi kehää, joka pysyy elämässäsi niin hyvinä kuin niinä vaikeinakin jaksoina. Koska elämä ei läheskään aina ole mitään vaaleanpunaista, keijupölymäistä pilvenhattaraa, vaan siihen kuuluu jaksot kun riepotellaan ja kieputellaan ihan kunnolla, niin tavoitteena on se, että sinä et hätkähdä näistä vaikeista hetkistä yhtä voimakkaasti kuin aikaisemmin. 

Tämä prosessi voi olla yksi merkittävimmistä, joita tulet elämäsi aikana itsellesi tekemään. 

Pääset kiinni tiedostamattomiin ajatusmalleihisi kohtaamalla itsesi; päässäsi pyörivät ajatusketjut, tunteet sinussa ja toimintasi. Kohtaamalla toiminnat, joita teet, tunteet, joita tunnet ja sitä kautta alat nostaa tietoisuuteesi hiljalleen myös ajatuksia, joista koko kehä syntyy. Tämä vaihe tarvitsee pysähtymistä, läsnäoloa sekä myötätuntoa. Tämä vaihe tarvitsee lohdutusta ja anteeksiantoa, joita sinä itse pystyt antamaan itsellesi.

Et pääse tiedostamattomiin ajatusmalleihisi kiinni juoksemalla niitä karkuun, huutamalla niille, hiljentämällä niitä tai lukitsemalla niitä kaappiin. Pääset käsiksi niihin vasta silloin, kun annat niille aikaa ja tilaa nousta, etkä tuomitse niitä tuntemuksia, joita niiden tietoisuuteen nouseminen voi sinussa herättää.

Toinen askel: muokkaa tunteiden vuoristoradan kehää

Kun olet mahdollisesti löytänyt juurisyyn ajatuksillesi, tunteillesi ja käyttäytymisellesi, pystyt alkaa muokata tätä kehää niin, että alat hiljalleen vapauttaa itseäsi ajatuksen luomista kahleista (tässä esimerkissä siitä, että et olisi jonkin asian arvoinen). Pääset työskentelemään tämän ajatuksen kanssa ja sen myötä muokkaamaan ajatuksiasi niin, että alat ajatella olevasi arvokas. Juurisyyn löytäminen voi viedä aikaa, mutta on sen arvoista. Jos et löydä juurisyytä, mikä on mahdollista juurisyyn ollessa lapsuudessa, pystyt silti vaikuttamaan omiin ajatuksiisi, tunteisiisi ja toimintaasi. 

Kun olet sisäistänyt hiljalleen ajatuksen siitä, että olet arvokas, alat myös tuntea olevasi rakastettu ja yhteydessä elämääsi aivan uudella tavalla.Tämä alkaa palvella toimintaasi niin, että lisäät yhteyttä ja rakkauden kokemusta toimintasi avulla. Siitä syntyy kehä, joka palvelee sitä, mitä sinä haluat lisää elämääsi. 

Tietoinen läsnäolo

Kyllästyttääkö tunteiden ailahtelu? Valjasta meditointi avuksesi

Meditoiminen on yksi parhaimmista työkaluista omien ajatusmallien, tunteiden ja toiminnan kehän ymmärtämisessä, kohtaamisessa, purkamisessa ja tämän kehän uudelleenohjelmoinnissa. 

Meditoimisen avulla pääset hiljentämään ympärilläsi pauhaavan informaatiotulvan, tarkkailemaan mielesi maailmaa sekä sukeltamaan alitajuntasi syövereihin. Meditoidessa sinun on mahdollista päästä kohtaamaan ajatuksiasi, tunteitasi ja syitä sellaiselle toiminnalle, jotka tuottavat ei-toivottuja lopputuloksia, sekä purkamaan sinulle haitallisia kehiä ja malleja. 

Ohjatussa meditaatiossa tehtävänäsi on antautua prosessille ja sitoutua tekemään sitä säännöllisesti. Usein haasteena onkin se, että meditoiminen koetaan vaikeana ja siihen sitoutuminen on sen vuoksi matalaa. Kehittämämme ValonKide-meditaatiomatkan avulla kokemuksesi meditoimisesta muuttuu ja voit yllättyä siitä, miten nautinnollisia meditaatiohetket voikaan sinulle olla. 

Koska meditaatiokokemus on niin kokonaisvaltainen, haluat palata siihen yhä uudestaan ja uudestaan. Edetessä äänitteiden parissa pääset käsittelemään tärkeitä henkisiä teemoja, joiden kohtaamisen myötä elämääsi alkaa virrata uudenlaista rauhan tunnetta, luottamusta ja tasapainoa. 

Sitoutuminen tuo tuloksia

Kun sitoudut harjoitteluun, alat huomata miten sinä itse pystyt tiedostamaan ajattelu-tunne-toiminta -kehää ja sinä itse pystyt muokkaamaan niitä. Tämä on avain siihen, että meno elämän vuoristoradassa olisi vähän rauhallisempaa ja avain elämään, jossa koet täyttymystä, onnellisuutta ja tyytyväisyyttä niinäkin hetkinä kun tielle osuu haasteita ja vaikeita ajanjaksoja. 

Voi olla, että sinusta koko prosessi tuntuu alkuun sekavalta ja epäkonkreettiselta. Kuitenkin, kun lähdet avoimesti ottamaan askelia, alat huomata, että asiat tapahtuvat ja aukeavat omalla painollaan. Tässä prosessissa autan sinua mielelläni Voit aloittaa lataamalla itsellesi maksuttoman >>Uuden alku ja kasvu -ohjelman, jonka avulla pääset tekemään tehtäviä sekäkuuntelemaan 17 minuutin äänitteen. Mitä tapahtuu kun annat uudelle ja tuntemattomalle mahdollisuuden elämässäsi. Voit luottaa prosessiin ja siihen, että elämä kannattelee sinua. 💖

Kiitos kun luit tämän tekstin. Toivon, että se herätteli sinua pohtimaan oman tunteiden vuoristorataa ja sitä, miten sinä pystyt tarvittaessa tyynnyttämään sen menoa ja miten sinä pystyt vaikuttamaan tähän kehään, joka luo elämääsi.

❤ Elina

Lue lisää henkilökohtaisesta valmennuksesta ja retriiteistäni.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä aiemmin ilmestyneet tekstit:

Kokeile tätä voimaannuttavaa harjoitusta stressinhallintaan

Miten olla rohkea vaikka pelottaa? 4 askelta kohti rohkeampaa elämää

5 erilaista tapaa tehdä läsnäoloharjoituksia -löydä omasi

Läsnäolo: 3 vinkkiä läsnäolon lisäämiseksi

Kokeile tätä voimaannuttavaa harjoitusta stressinhallintaan
Kokeile tätä voimaannuttavaa harjoitusta stressinhallintaan

Onko sinulla tunne, että koet ylikuormitusta arjessasi ehkä jopa lähes jatkuvasti? Koetko että ulkopuolelta tulevat odotukset ovat liian vaativia, tai oletko itse ankara itsellesi? Ehkä sinusta tuntuu, että suoritat elämää ja jokapäiväisen oravanpyörän pyörittäminen alkaa viedä voimiasi? Tai kehosi alkaa jo viestiä, että on aika hidastaa tahtia? Jos tunnet, että on aika päästää irti liiasta stressin tunteesta, kokeile tätä voimaannuttavaa harjoitusta stressinhallintaan.

Olen itse kova murehtija ja stressaaja, mikä on näkynyt niin psyykkisinä ongelmina kuin kehollisestikin. Psyykkisesti tämä on näkynyt mielen ylikierroksina, univaikeuksina, painajaisina, unohteluna, sekavuutena, väsymyksenä ja ahdistuksena sekä riittämättömyyden tunteina.

Keholliset ongelmat taas ovat näkyneet esimerkiksi ruoansulatustoiminnan ongelmina ja erilaisina lantion- ja alaselänalueen jännitystiloina ja kipuina.

Aloin ymmärtää, miten todella kokonaisvaltainen negatiivinen vaikutus stressillä on ihmisiin ja siksi halusin alkaa syventyä asiaan enemmän ja oppimaan lisää stressinhallinnasta.

Sana hallinta toki kuullostaa ehkä hieman kovalta tässä yhteydessä, mutta käytetään nyt sitä kuvailemaan tätä tärkeää prosessia, joka voi ehkäistä jopa monia sairauksia ja asioita, jotka huonontaisivat elämänlaatua.

Olen oppinut paljon lempeästä stressinhallinnasta kuluneina vuosina ja alkanut ymmärtää sen syy- ja seuraussuhteita yhä paremmin, jonka myötä myös käsitän, miten eri tavoin kroonistunut stressi voi ilmetä niin psyykkisesti kuin kehollisestikin.

Olen myös alkanut oivaltamaan yhä selkeämmin, miten tärkeä merkitys on sillä, että otan itse henkilökohtaisen vastuun siitä, että teen jotain stressille ja teen elämässäni valintoja, jotka tukee sitä, että arjessani ei ole liikaa stressikuormaa.

Tässä tekstissä kerron sinulle hieman stressin erilaisista ilmenemismuodoista (jotkut voivat yllättää sinut) ja jaan sinulle voimaannuttavan harjoituksen, joka vie sinut stressin juurisyihin ja auttaa sinua löytämään omat keinosi stressinhallintaan.

Liike ja meditaatio yhdistettynä kokonaisuudeksi voi olla avain kokonaisvaltaisempaan ylikierrosten rauhoittamiseen. Kokeile ja huomaa vaikutukset.

Olen luonut sinulle maksuttoman Uuden alku ja kasvu -ohelman, joka sisältää 360-teknologiaa hyödyntävän täyspitkän kokemuksellisen meditaation sekä 5 askeleen tehtäväpaketin. Käy lataamassa ohjelma itsellesi maksutta TÄÄLTÄ.

Miten stressi voi ilmetä?

Lyhytaikainen stressi on joskus tekemistä boostaava ja Kun odotukset ovat suuremmat, mihin juuri nyt riittäisi voimavaroja, mielen valtaa turhautuneisuus ja olo voi olla levoton sekä ylikuormittunut. Olotila voi tuntua kaaokselta ja tekeminen väkisin puskemiselta ja aikaansaaminen on lähes mahdotonta.

Uniongelmat ovat yleisiä psyykkisesti stressiin reagoivilla joko katkonaisina unina, painajaisina, unettomuutena tai niin, että mikään uni ei meinaa riittää.

Stressaantuneena myös muisti voi pätkiä ja sen voi nähdä sovittujen asioiden unohteluna, tavaroiden hukkaamisena ja joillakin tämä muistamattomuus tuo mieleen sekasortoa ja päätyy alitajunnan käsiteltäväksi uniin. Stressaantuneena myös huolestuneisuus kasvaa ja on vaikeaa tehdä mitään päätöksiä (välillä pieniäkään).

Stressi vaikuttaa usein myös fyysisesti, koska keho vaan ei osaa valehdella ja kertoo usein (karunkin) todellisuuden. Koska stressi on yhtä kuin taistele tai pakene -reaktio kehossa, vie se kehon hälytystilaan.

Tämä hälytystila voi näkyä ”stressivatsana” kun ruoansulatus ei pääse toimimaan normaalisti stressihormonien ansiosta, tai se voi näkyä hartioiden jännitystilana ja esimerkiksi päänsärkynä. Kehon lihakset menevät stressistä jännitystilaan, koska stressi on myös hyvin kehollinen olotila.

Tämä kehollinen jännitystila voi näkyä pitkän ajan jälkeen tuki -ja liikuntaelinten kipuna tai esimerkiksi erilaisina sairauksina. Usein kipuja voidaan hoitaa ainoastaan fyysisenä vaivana, eikä osata nähdä sen taustalla olevaa syytä (eli stressiä). Tämä aihealue kiinnostaa itseäni valtavan paljon ja näemme tässä, miten ihminen todella on psyko-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus.

Kokeile tätä voimaannuttavaa harjoitusta stressinhallintaan

Se, että otat käyttöösi stressinhallinnan keinoja, antaa ne sinulle arkeesi helpottavia työkaluja ja tunteen siitä, että pystyt hellittämään otetta jo ennen sitä hetkeä, kun kaikki tuntuu muuttuvan sekasorroksi. Toki, et pysty kontrolloimaan mitään, etkä lopulta hallitsemaankaan, vaan kaikki on hyvin hienovaraista. Stressinhallintaa voisi kuvailla päätökseksi ja oman hyvinvoinnin priorisoimiseksi.

Nyt mennään itse harjoitukseen.

Kokeile tätä voimaannuttavaa harjoitusta stressinhallintaan: Kirjoittaminen ja kysymysten esittäminen

Kirjoittaminen on erittäin tehokas tapa purkaa ajatuksia ulos päästä pyörimästä. Keinoa käytetäänkin monissa terapiamenetelmissä, eikä mikään ihme, koska niin toimiva ja yksinkertainen keino se on.

Voit joskus pysähtyä vartiksi kirjoittamaan vain ajatuksiasi virtana ylös. Se, että pääset kirjoittamaan sisälläsi olevia tuntemuksiasi, on usein hyvin voimaannuttavaa ja selkeyttävää. Voit saada myös aivan uudenlaisia oivalluksia. Tärkeintä on kuitenkin se, että pääset purkamaan päässä helposti kerälle meneviä ajatustenjuoksuja.

Ajatustenvirran kirjoittamisen lisäksi voit esittää itsellesi kysymyksiä ja vastata niihin. Ei haittaa, vaikka et heti löytäisi sisältäsi vastausta alla oleviin kysymyksiin. Se voi jo riittää, että esität kysymyksen itsellesi ja jätät sen hautumaan. Vastauksen voit saada myöhemminkin.

Voimakkaat kysymykset:

  • Mitä pelkäät (ahdistuneisuus, epävarmuus ja huolestuneisuus kumpuavat pelosta)?
  • Mikä saa sinut tuntemaan surusta nousevaa voimattomuutta tai riittämättömyyden tunnetta?

Anna tulla, ajatuksen virtaa. Sinun ei tarvitse näyttää vastauksia kenellekään, joten nyt, anna tulla, sensuroimatta kaikki mitä tulee.

Tämän jälkeen seuraavat kysymykset, jotka voit esittää itsellesi ja kirjoittaa ne uudelle paperille:

Stressin takana olevat tunteet, kuten pelko, riittämättömyyden tunne, ahdistus ja negatiiviset tuntemukset kumpuavat aina tarpeesta jota ei ole tyydytetty. Kysy nyt lempeästi itseltäsi, mitä tarvitset? Mitä nämä tunteet ovat tulleet kertomaan sinulle?

Ota nyt uusi paperi ja seuraavaksi lähde pohtimaan, miten voisit täyttää näitä tarpeita. Muista, että olet itsellesi armollinen ja mietit näitä asioita;

  • miten voisit vaikka ihan hieman, askel askeleelta lähteä täyttämään tätä tarvetta?
  • Tarvitsetko siihen tukea tai apua muilta?

Uskalla pyytää apua tarvittaessa. Uskalla asettaa itsesi välillä etusijalle ja pitää huolta omasta jaksamisestasi ja hyvinvoinnistasi.

Kirjoita itsellesi ylös 1-3 seuraavaa askelta, jotka voit ottaa hyvin helpostikin sitä kohti, että nämä tarpeesi tulisivat tyydytetyksi. Nyt sinulla on tiedossasi askeleet, jotka tulet pian toteuttamaan.

On tärkeää, että sitoudut näihin askeleisiin. Parhaimman motivaation löydät siitä, että muistutat itseäsi säännöllisin väliajoin siitä, millaista elämäsi on ilman tätä stressikuormaa. Miten kuvailet elämääsi kun olet vapaa painavasta stressin tunteesta? Miten näet itsesi, miten muut näkevät sinut? Miltä näytät, miten elehdit? Millaista arkesi on? Miten suhtaudut asioihin? Voit kuvailla itseäsi eri adjektiiveilla ja tuntea, miten jo tässä kohtaa hyvä olo alkaa vallata kehoasi.

Kun olet valmis, voit hengitellä hetken ja sen jälkeen repiä ensimmäisen paperin tai polttaa sen (turvallisesti).

Lopuksi:

Toivon, että tämä harjoitus sai sinussa aikaiseksi uuden oivaltamista ja erityisesti toivon sitä, että viet oppimaasi käytäntöön ja alat nähdä vaikutuksia elämässäsi. Jaathan oivalluksiasi kommenttiosiossa tai voit laittaa minulle viestiä Instagramissa tai yhteydenottolomakkeen kautta. Olisi ihanaa kuulla sinusta! ❤

Lue lisää henkilökohtaisesta valmennuksesta TÄÄLTÄ

-Elina

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä blogitekstit (myös kuunneltavana versiona):

Tietoinen läsnäolo – se muutti elämäni

Läsnäolo: 3 vinkkiä läsnäolon lisäämiseksi

5 erilaista tapaa tehdä läsnäoloharjoituksia -löydä omasi

Miten olla rohkea vaikka pelottaa? 4 askelta kohti rohkeampaa elämää

Työkalu oman elinvoimasi lisäämiseksi

Lataa ilmainen työkalu itsellesi linkistä.

Elina Väänänen

info@elinavaananen.fi