Blogi

Inspiraatiota henkiseen kasvuun, tunnetyöskentelyyn, itsetuntemuksen kehittämiseen ja oman tuntuisen elämän elämiseen. 

Lataa tästä itsellesi maksuton 5 askeleen Uuden alku ja kasvu -ohjelma

Tämä ohjelma sisältää täyspitkän kokemuksellisen 360-teknologialla toteutetun Uuden alku ja kasvu -meditaatioäänitteen sekä oivalluttavan 5 askeleen tehtäväpaketin joka vie sinut irtipäästämisen sekä uusien alkujen äärelle. Lataa omasi tästä. 

Kolme tapaa lisätä onnellisuutta

Kolme tapaa lisätä onnellisuutta

Jokainen meistä etsii elämässä onnellisuutta, ehkä jonkinlaista täyttymystä. Liian usein ajatellaan, että onnellisuus on jossain tuolla tulevassa ja se helposti ehdollistetaan. Tämän pitää tapahtua, jotta voin olla onnellinen. Se ehdollistetaan hyvin usein niin, että onnellisuus on kiinni jossain ulkoisessa ja monesti myös sellaisissa asioissa, joihin emme pysty täysin vaikuttamaan. Emmehän pysty vaikuttamaan elämään, se on aina jollain tasolla arvaamatonta. Tiesithän että voit kokea onnellisuutta tässä hetkessä, ilman mitään ihmeempää syytä? Sinun ei tarvitse odottaa lomamatkaa, eläkkeelle pääsyä tai palkankorotusta. Jaan seuraavaksi kolme erilaista tapaa lisätä onnellisuutta, joista osa voi yllättää sinut yksinkertaisuudellaan.

lue lisää
Mitä on tunnetyöskentely ja miksi sitä tarvitaan?

Mitä on tunnetyöskentely ja miksi sitä tarvitaan?

Kuormitus, stressi, ahdistus, jännitys, pelko. Jokin tunne jota ei ole kiva kokea alkaa nousta kehoon jonkin tapahtuman seurauksena. Tunne nousee ensin kuristavaksi vanteeksi kurkkuun ja tuntuu kuin hengitys ei enää kulkisi luonnollisesti. Lihakset jännittyvät ja asento kuin supistuisi. Syke nousee ja tulee tunne että haluaisi paeta tai piiloutua. Mieleen nousee ajatus; en halua kokea tätä. Tämä ajatus johtaa usein entistä ahdistavampaan oloon....

lue lisää
Onnistu muutoksessa – avaimet muutokseen ovat sisälläsi

Onnistu muutoksessa – avaimet muutokseen ovat sisälläsi

Muutos kuuluu elämään tavalla tai toisella, Muutos onkin yhtä kuin kehittyminen, se on luonnollinen tila ja ihminen sekä ympäristö muuttuu läpi elämän. Silti hyvin usein henkilökohtainen muutos voi olla vaikeaa, koska sitä pidetään vaikeana ja sitoutuminen sekä kärsivällisyys, jota muutos vaatii, puuttuvat. 90-98% ihmisistä ei pidä kiinni uudenvuodenlupauksistaan ja 5% painoaan pudottaneista kykenee pudottamaan painoaan ja säilyttämään painonsa...

lue lisää
Vaativuuden tunnelukko ja siitä vapautuminen

Vaativuuden tunnelukko ja siitä vapautuminen

"Painolasti oli niin suuri, että vaivuin lattialle huutamaan, kyynelten valuessa. En edes tiedä, lähtikö minusta ääntä, tuntui kuin kurkkuani kuristettaisiin. En enää jaksa, ei ole enää voimavaroja. Elämä tuntuu niin vaativan kovalta, että litistyn sen alle. Koen itseni niin arvottomaksi, enkä taaskaan riittänyt. Miksi minua ei rakasteta? Milloin saisin levähtää? Milloin olen riittävä?"Vaativuuden tunnelukko ja siitä vapautuminen, voiko se olla...

lue lisää
Kolme tapaa lisätä onnellisuutta
Kolme tapaa lisätä onnellisuutta

Moni ihminen etsii elämässä onnellisuutta, ehkä jonkinlaista täyttymystä. Liian usein ajatellaan, että onnellisuus on jossain tuolla tulevassa ja se helposti ehdollistetaan. Tämän pitää tapahtua, jotta voin olla onnellinen. Se ehdollistetaan hyvin usein niin, että onnellisuus on kiinni jossain ulkoisessa ja monesti myös sellaisissa asioissa, joihin emme pysty täysin vaikuttamaan. Emmehän pysty vaikuttamaan elämään, se on aina jollain tasolla arvaamatonta. Tiesithän että voit kokea onnellisuutta tässä hetkessä, ilman mitään ihmeempää syytä? Sinun ei tarvitse odottaa lomamatkaa, eläkkeelle pääsyä tai palkankorotusta. Jaan seuraavaksi kolme erilaista tapaa lisätä onnellisuutta, joista osa voi yllättää sinut yksinkertaisuudellaan.Ennen sitä kerron sinulle ihan lyhyesti tulevasta ryhmävalmennuksesta.

P O L K U -ryhmävalmennuksessa lähdemme luomaan yhteyttä sisäiseen kokemukseen onnellisuudesta. Valmennus on sinulle nainen, joka kaipaat elämääsi enemmän läsnäoloa, luottamusta ja keveyttä. Syvennymme valmennuksen viiden tapaamisen aikana teemoihin, joita jaan tässä artikkelissa. Lue lisää 30.10. alkavasta Seinäjoella ja etänä verkossa toteutettavasta ryhmävalmennuksesta TÄÄLTÄ.

Sitoudu itseesi

Sitoutuminen sanana voi aiheuttaa alitajunnaisesti kavahtamista ja sitä jopa voi vältellä. Silti, olemme alitajunnaisesti tai tietoisesti jatkuvasti sitoutuneita eri asioihin. Voimme olla sitoutuneita tietynlaiseen käyttätymismalliin, uskomukseen, identiteettiin, ihmiseen, muistoon, tunteeeseen. Joskus asiat, joihin olemme sitoutuneita, ei tee meille hyvää.

Itseensä sitoutuminen on samalla kasvuun ja itselle hyvää tekeviin asioihin sitoutumista. Niin usein elämässä voi huomaamattaan olla sitoutunut muiden miellyttämiseen, omien heikkouksien piilottamiseen, roolien esittämiseen ja siihen, että antaa liikaa valtaa itsensä ulkopuolelle. Hyvin helposti tuolloin on kuin marionette-nukke. Herääminen tapahtuu siinä kohtaa, kun ymmärtää, ettei tälläkään kertaa pelastusta tullut ulkopuolelta. Kun käsittää sen, ettei onnellisuutta saavuteta, vaikka niin kovasti sisällään luuli ja sitä tavoitteli.

Sen sijaan, että sitoutuisit vain ulkopuolellasi oleviin asioihin tai sellaisiin asioihin, jotka eivät tee sinulle hyvää, on tullut aika sitoutua itseesi. Ymmärtää, että sinä olet se timantti, sitä ei ole ulkopuolellasi. Sitoudut hyväksymään ja rakastamaan aitoa itseäsi, nostattamaan itseäsi. Sitoudut näkemään itsesi kokonaisena ja olemaan itsellesi se tärkein.

Itseensä sitoutuminen tarkoittaa turhien, ei palvelevien sidoksien katkaisua. Jotta sen pystyy tehdä, on tultava tietoiseksi niistä asioista, tunteista, uskomuksista, muistoista, ihmissuhteista, identiteeteistä jotka ei palvele. Tämä on pitkä, mutta palkitseva prosessi, jonka voit aloittaa heti.

Sitoudut itseesi niin myötä kuin vastamäessä ja teet lupauksen olla itsellesi aina uskollinen. Sen sijaan että itsetuntosi perustuisi ulkoisiin seikkoihin, alat ammentamaan sitä sisältäsi. Sen sijaan, että arvotat itsesi saavutustesi perusteella, tunnet oman mittamattoman arvosi ilman mitään saavutuksia. Sen sijaan että perustat voimasi siihen mitä omistat tai mitä olet muiden mielestä, tiedät voiman joka on aina ollut sisälläsi, eikä sinulla ole mitään tarvetta todistella sitä muille.

Ymmärrä elämän syklisyys ja myötäile elämän virtaa

Elämä ei aina mene niin kuin olit sitä suunnitellut. Hetket tulee, hetket menee. Elämää voikin verrata kuin virtaavaan jokeen. Elämään kuuluu tunteet ja elämään kuuluu myös yllättävät asiat. Sellaiset joihin emme pysty aina vaikuttamaan. Oletko sinä ehdollistanut onnellisuuttasi siihen, miten sillä hetkellä menee? Minä ainakin olen ja myönnän sen. Huomaatko myös, että hyvin helposti vastustamalla, murehtimalla epämukavuutta tai sen hetkisiä olosuhteita ja se aiheuttaa vain enemmän kärsimystä?

Jos oman onnellisuuden ehdollistaa odotuksiin, siihen, miten elämässä menee, voi huomata, että onnellisuus on huteralla pohjalla. Jos tätä asiaa ei selvitä itsensä kanssa, on elämä vuoristorataa ja luottamusta on vaikeaa kokea. Ihmisellä joka ehdollistaa onnellisuutensa siihen, miten elämä menee ja ulkoisiin asioihin, on vaikeaa kokea syvää luottamusta. Hänellä voi olla kaiken aikaa alitajunnassa kalvava pelko siitä, milloin matto vedetään jalkojen alta.

Kun alat nähdä elämää korkeammasta perspektiivistä, alat ymmärtää, että sama syklisyys, mikä on myös luonnossa, on myös elämässä. Elämässä on kutkuttavia uusia alkuja, kuten kevät. Elämässä on runsautta, iloa ja valoa, kuten kesä. Elämässä on irtipäästämistä ja lakastumista, kuten syksy. Elämään kuuluu myös levon ja vetäytymisen jaksot kuten talvi.

Itse saan itseni kiinni usein kesän jälkeen kärsimyksen tunteesta, kun kesästä on niin vaikeaa päästää irti. Luon sisälläni kärsimystä, koska vastustan elämän syklisyyttä sen sijaan että hyväksyisin sen osana elämää, enkä ehdollista onnellisuuttani kesän ihanaan lämpöön ja runsauteen luonnossa.

Emme pysty täysin hallitsemaan elämää, eikä niin kuulukaan olla. Olemme täällä olemassa ja kokemassa. Olemme täällä myös ilmaisemassa itseämme. Olemme tuntemassa, ajattelemassa, toimimassa sekä tarkkailemassa. Mitä jos lähtisit tutkailemaan oman elämäsi syklisyyttä ja sen eri vaiheita? Missä olet juuri nyt? Yritätkö pakottaa sykliä vaihtumaan tai kiellätkö sen ja pusket sitä vastaan? Vai oletko ymmärtänyt sen, miten elämä on syklistä ja tunnetilat, ajatukset ja tilanteet muuttuu jatkuvasti?

Kolme tapaa lisätä onnellisuutta: Näe kaikki se hyvä mikä on jo tässä

Haastavina hetkinä elämässä voi helposti vajota näkemään vain harmautta ja synkkyyttä. Kehon järjestelmät menevät selviytymistilaan ja tuntuu, että ovia ei vain ole pois tilanteesta. Näissäkin harmaissa hetkissä on valon kiteitä, kun niitä alkaa etsiä. Se tarvitsee vain vähän enemmän vaivaa, kuin tilassa jossa kaikki tuntuu menevän hyvin ja elämä hymyilee.

Kiitollisuuden voima on vahva ja vaikuttaa elämässä. Elämän haastavat tilanteet kutsuvat meitä huomaamaan sen, mihin kiinnitämme huomiomme. Onko vaikeiden tunteiden alla toivon kipinä vai jotain muuta? Haastavat tilanteet kutsuvat myös tekemään valintamme, päätämmekö nähdä vain synkkää vai näemmekö siellä kaiken alla valoa.

Mitä kaikkea hyvää sinulla on jo tässä? Asiat voivat olla niinkin yksinkertaisia kuin katto pään päällä, ruokaa ja puhdasta vettä. Se voi olla vaattet päällä, sänky jossa nukkua, auringonpaiste, raikas ilma jota hengittää. Mistä kaikesta voit tuntea kiitollisuutta juuri nyt tässä hetkessä? Mitä jos onnellisuutta ei tarvitsisikaan jahdata vaan se on jo sinussa?

Voit tuoda kädet rintakehällesi ja hengittää syvään sisään ja ulos. Kuvittele, miten rintakehään syttyy kaunis valon kide, joka on osa sinua. Näe miten valo lähtee laajenemaan ja voimistumaan. Tämä valo kuvatkoon elämän voimaa sisälläsi, sitä todellista, aidointa sinua joka on onnellisuus, rakkaus, kaikki. Kun luot yhteyden tähän osaan sinussa, voit tietää, että onni asuu sinussa. Kukaan ei voi viedä sitä sinulta pois.

RYHMÄVALMENNUS SINULLE NAINEN, JOKA KAIPAAT ELÄMÄÄSI ENEMMÄN LÄSNÄOLOA, LUOTTAMUSTA JA KEVEYTTÄ

Tuodaan yhdessä muiden naisten kanssa pimeän syksyn keskelle valovoimaa. Polku sisäiseen valoon on 5 tapaamisen matka itsesi syvempään tuntemiseen, vapautumiseen sekä oman voimasi aktivoimiseen.Seinäjoki [30.10.-4.12.] tai etänä Zoomissa 27.10.-1.12.]

TAPAAMISTEN TEEMAT:

 1. Itseen sitoutuminen, läsnäolo & turvan luominen
 2. Vapautuminen
 3. Oman voiman aktivointi & rajojen asettaminen
 4. Yhteys itseen & rakastava rehellisyys
 5. Intuition seuraaminen & oma polku

LUE LISÄÄ JA LIITY MUKAAN TÄSTÄ

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä tekstit:

Onnistu muutoksessa – avaimet muutokseen ovat sisälläsi

Kenet valitset elämäsi päähenkilöksi?

Meditaation hyödyt hyvinvoinnille

Mitkä ovat merkityksellisen elämän avaimet?

Innoittajana tekstiini: SoturiJumalatar – Naiseuden voima [Heatherash Amara]

Mitä on tunnetyöskentely ja miksi sitä tarvitaan?
Mitä on tunnetyöskentely ja miksi sitä tarvitaan?

Kuormitus, stressi, ahdistus, jännitys, pelko. Jokin tunne jota ei ole kiva kokea alkaa nousta kehoon jonkin tapahtuman seurauksena. Tunne nousee ensin kuristavaksi vanteeksi kurkkuun ja tuntuu kuin hengitys ei enää kulkisi luonnollisesti. Lihakset jännittyvät ja asento kuin supistuisi. Syke nousee ja tulee tunne että haluaisi paeta tai piiloutua. Mieleen nousee ajatus; en halua kokea tätä. Tämä ajatus johtaa usein entistä ahdistavampaan oloon. Liian usein tunne nielaistaan sisälle, eikä sitä uskalleta nostaa täysin esiin koettavaksi. Näin tunne varastoituu kehon solumuistiin ja kertoo kyllä olemassaolostaan väliajoin epämääräisenä ahdistuksena, kipuna, jännityksinä, jopa sairauksina, niin pitkään kunnes se nostetaan esille, koetaan ja puretaan. Tämä artikkeli kertoo sinulle vastauksen kysymykseen; mitä on tunnetyöskentely, miksi sitä tarvitaan ja miten sen avulla voi löytää todellisen vapauden sisältään.

Mitä on tunnetyöskentely: tunteiden taustaa: lapsuus

Tunteet toimivat viestintuojina. Hyvin usein näihin viesteihin kuitenkin sekoittuu menneisyyden kokemukset, joiden kautta luomme tunteille merkityksiä ja tarinoita. Lapsi luo pohjan tunteiden ilmaisulle ja niihin suhtautumiseen ensimmäisten seitsemän ikävuotensa aikana, joilla on usein kauaskantoiset vaikutukset henkilön elämään myös aikuisena. Suuri vaikutus lapsen tunnekäyttäytymiseen on sillä, minkä mallin hän saa kotoaan. Huomioidaanko lapsen eri tunteet, puhutaanko kotona tunteista avoimesti ja ilmaistaanko niitä rakentavalla tavalla, vai saako lapsi mallin että tunteista vaietaan, eikä niitä ole suvaittavaa ilmaista?

Lapsuuden kokemukset luovat pohjan lapsen tunteiden kokemiseen, ilmaisuun ja säätelyyn. Lapsi tekee läheisten aikuisten käyttäytymisen perusteella päätelmiä esimerkiksi siitä, onko maailma turvallinen vai vaarallinen paikka, voiko itseen ja muihin ihmisiin luottaa ja onko hän hyväksytty ja tärkeä. Myös sillä on tärkeä rooli perheessä, että aikuiset näyttävät tunteitaan rakentavasti. Se, että aikuiset välttelevät vaikeista tunteista puhumista ja tukahduttavat niitä lasten läsnäollessa, ei ole hyvä ajatus lapsen tunnetaitojen kehittymiselle. Sen sijaan olisi tärkeää, että tunteita ilmaistaisiin perheen sisällä rakentavasti, olemalla avoin ja sanoittamalla tunnetta jota juuri nyt kokee, ilman syyttelyä.

Lapsi aistii ympärillään olevia tunteita vahvasti ja erityisesti tämä käy ilmi silloin, kun lapsen aistima tunne on eri, mitä aikuinen näyttää ulospäin. Aikuinen voi esimerkiksi nieleksiä kyyneleitään ja peittää surua jota hän kokee, tarkoituksenaan suojella lasta, vaikka lapsi usein aistii ristiriidan. Kun aikuinen taas näyttää tunteensa, sanoittaa sen lapselle ja kertoo, että tämä on täysin ok ja on turvallista tuntea tällaistakin tunnetta, käsitellä se, ratkaista se ja että se menee ohi, oppii lapsikin mallin tunteiden ilmaisuun ja käsittelyyn. Hänelle syntyy malli siitä, että on turvallista kokea ja ilmaista vaikeitakin tunteita ja ettei niissä ole mitään väärää, hävettävää tai piilotettavaa.

Mitä on tunnetyöskentely

Mitä on tunnetyöskentely:miten tukahdutetut tunteet heijastuvat aikuisuuteen?

Jos henkilö on saanut mallin tunteiden tukahduttamisesta tai epärakentavasta ilmaisusta, heijastuu tämä usein hänen elämäänsä melko laaja-alaisesti aikuisena. Tunteiden tukahduttaminen ja patoaminen voi aiheuttaa aikuisena esimerkiksi agressiivista ja itseäänkin yllättävää äkkipikaista käyttäytymistä, kipuja kehossa tai esimerkiksi tiettyjä kaavoja parisuhteessa. Tukahdutetut tunteet voivat tuoda vaikeuksia työhön ja siinä etenemiseen tai ne voivat altistaa henkilön uupumukselle. Tukahdutetut tunteet voivat saada henkilön riippuvaiseksi alkoholiin, työhön, ruokaan, rahapeleihin tai liikkumaan pakkomielteisesti. Tukahdutetut tunteet voivat saada ihmisen pakonomaisesti kontrolloimaan omaa elämäänsä ja luomaan sitä kautta keinotekoista turvallisuudentunnetta, joka ei kuitenkaan ole pysyvää.

Tunteen takana on hyvin usein uskomuksia, jotka johtavat menneisyyden kokemuksista. Nämä alitajunnassa olevat uskomukset luovat merkityksiä, kuin filttereitä elämän eri tilanteisiin, koska ihminen katsoo tilannetta menneisyyden kautta. Kun ihminen ymmärtää sen, hän ei enää syytä ketään ja hänen havainto tilanteesta kokee merkittävän muutoksen. Uskomuksia, jotka vaikuttavat ihmisessä, voivat olla esimerkiksi:

 • En ansaitse tätä
 • En voi luottaa
 • En ole arvokas, saati tärkeä
 • En ole riittävä
 • Elämä on raskasta ja yhtä kamppailua
 • Olen ulkopuolinen ja yksin
 • Minun täytyy miellyttää jokaista, että minut hyväksytään ja ettei minua hylätä

Miten uskomukset vaikuttaa aikuisena?

Nämä uskomukset voivat vaikuttaa niin, että ne ovat kuin tiedostamaton tausta-ajatus ja tunne ihmisen käyttäytymisessä. Voi olla, että hän tiedostamattaan on kieltänyt itseltään kaiken hyvän elämässään tai hän ei ole pystynyt luottamaan ihmisiin ja sen vuoksi mikään parisuhde ei ole onnistunut, tai hän hakee arvostusta ylisuorittamalla itsensä uuvuksiin työssä tai hän välttää toteuttamasta haaveitaan, koska pitää matkaa sinne ylitsepääsemättömän raskaana. Hän voi tiedostamattaan vain lisätä omaa ulkopuolisuudentunnetta, jättäytymällä ulkopuolella ja eristäytymällä muista.

Tärkeintä aikuisena on ottaa vastuu omista tunteista; opetella kokemaan ne sen sijaan, että niitä patoaisi, välttelisi tai tuurruttaisi. Tunteisiin olisi hyvä harjoitella neutraalia otetta; mikään tunne ei ole toistaan huonompi tai parempi. Kun vaikeat tunteet kohtaa ja kokee, luo se tilaa kaivatuille tunteille, kuten rauhalle ja ilolle. On tärkeää ymmärtää tunteiden virtaava olomuoto ja se, että jos tunne jää jumiin, eikä sitä koeta, varastoituu se alitajuntaan ja kehoon vaikuttaen terveyteen heikentävästi. Kun taas koet tunteen, se saa tulla ja mennä, virrata vapaana.

Mitä on tunnetyöskentely?

Tunnetyöskentely on yksinkertaisesti tunteen kokemista hyväksyvästi. Usein toki, ihmisellä on taipumus mennä kohti mielihyvää, jonka vuoksi halutaan pois epämukavasta tunteesta, jotta pääsisi taas kokemaan mukavaa tunnetta. Tämä taas ei ole hyväksymistä. Hyväksyminen tarvitsee läsnäoloa, jossa ollaan tässä hetkessä, eikä menneiden muistoissa tai tulevaisuuden kuvissa. On myös tärkeää, että ymmärtää tunteen ja ajatuksien olevan erillinen itsestä, eli et ole sama kuin tunteesi. Tunne ei ole sinä.

Yleisin haaste tunnetta kokiessa on se, että koemme tunnetta ja tarinaa joka loi tunteen yhtäaikaa, eikä siitä päästetä irti. Tämä saa jumittumaan tunteeseen ja tekee siitä helposti loopin. Se jää kiertämään sisällä. Esimerkkinä voin nostaa henkilön joka on tullut lapsuudessaan kohdelluksi kaltoin ja tämä kokemus on kulkenut hänen mukanaan aikuisuuteen. Hän on luonut tiedostamattaan tästä tapahtumasta itselleen identiteetin, tarinan, jota hän toistaa itselleen ja jota hän kokee olevansa. Tarinaminä on kaltoinkohdeltu ja tuntee mahdollisesti katkeruutta siitä miten häntä joskus on kohdeltu. Tunnetyöskentelyssä menneisyyden tilanteet voidaan kohdata. Tunnetyöskentelyssä tehdään myös anteeksiantoa ja irtipäästämistä sellaisista menneisyyden asioista, jotka ovat kulkeneet taakkana tähän saakka mukana. Kun tarinasta on päästetty irti, on pelkän tunteen kokeminen mahdollista.

Askeleet tunnetyöskentelyyn

Ensimmäiseksi tunnetyöskentelyssä luodaan itselle turvallinen tila kokea tunnetta, oli se mikä tahansa tunne. Turvallisuuden tunnetta voi luoda esimerkiksi ankkuroitumalla syvään hengitykseen, koskemalla jotain joka rauhoittaa (kuten silittämällä lemmikkiä tai sivelemällä omia käsivarsia) tai vaikka luomalla itselleen paikan, jossa kokee itsensä olevan turvassa (kuten jokin ihana mielikuvituksen luoma tai ihan oikea turvapaikka tai kietomalla peiton ympärille).

Seuraavaksi tullaan läsnäolon tilassa tarkkailevan tietoiseksi tunteesta ja siihen liittyvistä ajatuksista, ilman analysointia, tarinoita ja arvostelua. Usein tunteen nimeäminen helpotta tunnetyöskentelyä. Tässä kohdassa ihminen alkaa ymmärtää, että ei ole itse se tunne, vaan on ainoastaan tietoinen tästä kaverista. Tunne ikäänkuin toivotetaan tervetulleeksi; ”terve ahdistuksen tunne, tule vain kylään” ja tunne hyväksytään. Sen sijaan, että ilmaisee tunteen sanomalla ”minä olen vihainen”, voikin kuvata sen sanoin ”Minä koen nyt vihan tunnetta” tai ”olen tietoinen nyt siitä, että kehossani ilmenee vihan tunnetta”. Tämä auttaa oivaltamaan sen, että tämän hetkinen koettu tunnetila on kuin ohimenevä sääilmiö. Sen kuuluu tulla, pyyhkäistä läpi ja mennä. Se ei ole lopullista.

Tunteen voi myös paikantaa kehossa. Tunne on aina kehollinen ja se tuntuu jossain jollain tavalla. Aina kehollista tuntemusta ei huomaa heti ja sekin on täysin ok. Missä kohtaa tunne tuntuu? Miltä se tuntuu? Miltä se näyttää? Minkä värinen se on? Miten se liikkuu vai onko se paikallaan? Tunteesta voi haluteessaan luoda hahmon mielikuvissa, jos niin haluaa.

Tunteiden kuorimisvaihe, pudottautuminen

Seuraavaksi tulee tunteiden ”kuorimisvaihe”. Tai toisinsanoen pudottautumisvaihe. Usein tunteen takana on monia eri kerroksia. Sen tunteen takana on jokin toinen tunnekerros, jota koet juuri nyt. Esimerkiksi jo tunnet raivoa ja koet sen ohjauksessa, jonka jälkeen kysyn sinulta mitä on tämän alla, voit huomata pudottautuvasi sen alla olevaan tunteeseen, joka onkin katkeruus. Kun koet katkeruuden tunteen, voit huomata pudottautuvasi sen alla olevaan pettymyksen tunteeseen. Kun koet katkeruutta, voit huomata pian pudottautuvasi seuraavaan tunteeseen, joka on häpeä, jonka alla on suru. Surun alla voi olla pelko.

Kuorit tunteita kuin sipulinkuoria. Itkettää, tuntuu, mutta joka kerrokselta huomaat kulkevasi kohti jotain hehkuvaa. Jotain eheää ja kaunista. Aina, aina näiden tunteiden alla, kun niitä kuoritaan, löytyy yhteys, rauha, rakkaus ja kiitollisuus. JOKAISEN tunteen, niin vaikeankin tunteen alla on jotain kaunista. Voisiko sanoa, että siellä tunnelissa, mustassa aukossa on se lähde jota olet etsinyt. Tämä vaihe on usein hyvin, hyvin vapauttava, herkkä ja voimaannuttava.

Mitä on tunnetyöskentely

Mitä on tunnetyöskentely kiteytettynä

Tunnetyöskentely on luonnollinen prosessi, joka on hyvin kehollista (koska tunne on kehollinen, eikä se tarvitse kuvailuja tai analyysejä ja niiden arvostelu tulahduttaa niiden kokemista). Yleensä henkilö, joka tukahduttaa tunteitaan, voi kokea niiden vaikuttavan alitajunnaisesti elämään rajoittavasti. Tukahdutetut tunteet ovat kuin suuri solmu sisällä. Henkilöt, ketkä taas jäävät jumitamaan tunteisiin ja niiden luomiin tarinoihin, voi kokea usein turhautuneisuutta ja katkeruutta siitä, että tunteet ottavat liian suuren otteen hänen elämässä.

Tunnetyöskentelyssä tärkeää on se, että itse luotu tarina poistetaan tunteen kokemisen tieltä. Usein tarinoiden irrottaminen tunteesta vaatii käsittelyä, kohtaamista ja anteeksiantoa. Kaikki se mitä henkilö on kantanut sisällään, olisi hyvä päästää ulos sanoina, itkuna tai liikkeenä.

Tämän jälkeen tunteita lähdetään vain kokemaan läsnäolon ja turvan tilassa. Tämä on tunnetyöskentelyn ydin. Hyvin luonnollista ja normaalia. Ohjauksessa yleensä koemme tunteita kerros kerrokselta ja katsomme, mitä siellä alla on ja lähdemme yhdessä matkalle, jonka aikana on mahdollista vapauttaa solmuja ja kokea sisältä kumpuavaa rakkautta, hyväksyntää ja rauhaa. Sellaista, mitä ei ole mahdollista saada mistään muualta, vaan se pysyvä turva, luottamus ja rakkaus on sisälläsi. Lähde jota olet etsinyt.

Lähde itsetuntemusmatkalle kanssani

Tunnetko, että nyt on aikasi lähteä itsetuntemusmatkalle avaamaan solmuja, vapautumaan rajoittavista tunnetaakoista ja luomaan elämästäsi oman tuntuista niin, että elät niin elämäsi koko pituudelta kuin leveydeltäkin? Miltä tuntuisi täyttää se tyhjä tarvitsevuuden aukko sisältä ja tuntea joka ikinen päivä syvää luottamusta elämään, tapahtui ympärillä mitä tahansa? Sinä ansaitset olla se kuka olet, ansaitset olla elinvoimainen ja säteillä omaa, ainutlaatuista valoasi tässä maailmassa. Se on elämäntehtäväsi.

Varaa puhelu kanssani (maksuton) ja jutellaan enemmän siitä, missä nyt olet, miten voisin auttaa sinua matkallasi ja olisiko nyt aikasi lähteä Kasvumatkalle kanssani. Ota yhteyttä sähköpostitse: info@elinavaananen.fi tai TÄMÄN YHTEYDENOTTOLOMAKKEEN kautta.

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä artikkelit:

Tunnelukot osa 1/2 miten ne rajoittavat onnellisuuttasi?

Tunnelukkotyöskentely – 18 eri tunnelukkoa

Vaativuuden tunnelukko ja siitä vapautuminen

Näin Joharin ikkuna auttaa kehittämään itsetuntemustasi

Tekstin lähteet:

Mielen voima, Harri ja Ilkka Virolainen

Tunne lukkosi, Kimmo Takanen

Matka: Brandon Bays

Onnistu muutoksessa – avaimet muutokseen ovat sisälläsi
Onnistu muutoksessa – avaimet muutokseen ovat sisälläsi

Muutos kuuluu elämään tavalla tai toisella, Muutos onkin yhtä kuin kehittyminen, se on luonnollinen tila ja ihminen sekä ympäristö muuttuu läpi elämän. Silti hyvin usein henkilökohtainen muutos voi olla vaikeaa, koska sitä pidetään vaikeana ja sitoutuminen sekä kärsivällisyys, jota muutos vaatii, puuttuvat. 90-98% ihmisistä ei pidä kiinni uudenvuodenlupauksistaan ja 5% painoaan pudottaneista kykenee pudottamaan painoaan ja säilyttämään painonsa yli vuoden ajan. Tässä artikkelissa jaan sinulle ajatuksia teemaan; onnistu muutoksessa ja ymmärrät että avaimet muutoksen toteuttamiseen ovat sisälläsi.

Oletko sinä herännyt siihen, että jokin asia elämässä ei nyt ole kohdillaan ja tuntuu siltä kuin istuisi naulan päällä? Se asia sattuu ja samalla muutos kuiskaa korvaan ja pyytää lähtemään liikkeelle kanssaan? Muutos voi tuntua epämiellyttävältä, tuntemattomalta ja samalla ahdistaa. Mielessä pyörii ajatukset; ”mitä jos epäonnistun”, ”se on liian vaikeaa ja vaivalloista”, ”mitä jos lähden tästä työstä tai parisuhteesta, enkä enää löydä uutta työtä tai parisuhdetta jossa viihdyn?”

Onnistu muutoksessa: Mitä rajoittavaa tarinaa olet kertonut itsellesi tähän saakka?

Muutoksen vaikeus liittyy usein itseä rajoittaviin ja estäviin tarinoihin itsestä, jotka pitävät vankinaan. Yleensä muutoksessa ei ole kyse tiedon tai informaation määrästä, vaan on enemmänkin kyse siitä, että omaa toimintaa aletaan muuttamaan teorian sijasta konkretiassa.

Pysyvä muutos ei kovin usein lähde siitä, että totellaan ulkopuolista gurua tai valmentajaa ja tehdään kaikki niin kuin ohjeissa neuvotaan. Me ihmiset olemme moniulotteisimpia; meissä on erilaisia uskomuksia ja tunnelatauksia, jotka tulee huomioida tehdessä muutosta, erityisesti sen alussa. Nimittäin jos näitä ei huomioida, voidaan hetken kuluttua huomata, että juuri nämä tiedostamattomat uskomukset alitajunnassa ovat niin suuria blokkeja, että muutosta on vaikeaa saattaa loppuun tai ylläpitää.

Sen sijaan pysyvä muutos lähtee sisältä ja sisäisestä työskentelystä itsen kanssa. Kun alat muuttamaan ajatusmalleja ja sisäistä puhetta, asennettasi ja uskomuksiasi, olet ottanut ensimmäisen askeleesi. Voit tulla ensin tietoiseksi siitä, millaisia rajoittavia ajatuksia ja tarinoita olet itsestäsi sepittänyt [itsellesi ja myös muille]. Kuten; ”olen liian vanha vaihtamaan työpaikkaa” tai ”minut on tuomittu rakastumaan renttuihin” tai ”olen syntynyt heikoksi” tai ”erityisherkkyyteni estää minua menestymästä” tai ”geenini tekevät minusta sairaalloisen ylipainoisen, enkä voi sille mitään”, tai ”en voi epäonnistua, koska olen silloin huono, joten en edes yritä”.

Ole itsellesi rehellinen. Radikaalin rehellinen ja katso itseäsi peiliin. Mitä rajoittavia tarinoita olet toistanut itsellesi tähän saakka? Kirjoita ne halutessasi ylös.

Mistä näistä ajattelumalleista, uskomuksista ja tarinoista haluat nyt päästää irti? Voit kuvitella käteesi terävän, upean miekan, jonka avulla katkot sidokset näihin asioihin.

Miten olet antanut tunteiden rajoittaa sinua?

Seuraavaksi lähdetään tutustumaan tunteiden maailmaan ja siihen, miten olet antanut tunteiden rajoittaa muutosta ja sen etenemistä. Ihminen tavoittelee mielihyvää ja välttää epämiellyttäviä tunteita lyhyellä aikavälillä, joka usein voi sotkea matkaa kohti tavoitteita. Usein muutoksessa kohdataan epämiellyttäviä tunteita, koska onhan muutoksessa kyse tuntemattomaan astumisesta, eli sellaisesta mikä ei ole itselle tuttua. On hyvä huomioida, että myös se ”naulan päällä kituvasti istuminen” on myös tuttua, kun siihen on totuttu. Eli myös kipu voi olla tuttua ja siitä voi olla vaikeaa päästää irti, koska ihminen luonnollisesti kaihtaa muutoksia.

Silloin kun muutoksessa tulee vastaan ensimmäiset vastoinkäymiset, haasteet ja noh, elämä…Silloin todella testataan sitä haluatko tätä todella. Kun epämiellyttäviä tunteita alkaa nousta, elämä kysyy; oletko valmis sitoutumaan muutokseen, kohtaamaan nämä epämiellyttävät tunteet ja näkemään, mitä viestejä näiden epämiellyttävien tunteiden takana on? Mitä jos et enää antaisikaan näiden tunteiden; kuten epävarmuuden, pelon tai kärsimättömyyden pysäyttää sinua, vaan istuisit niiden kanssa alas, kiittäisit heitä suojelusta ja päästäisit irti? Näkisitkin nämä epämiellyttävät tunteet luonnollisena osana kasvua ja samalla ymmärrät, että kasvatat kapasiteettia kohdata niitä ja antaa niiden virrata lävitsesi?

Onnistu muutoksessa: Mitä haluat luoda tilalle?

Nyt kun olet kohdannut omat ajatuksesi, asenteesi uskomuksesi sekä tunteesi, on tullut aika luoda jotain raikasta ja uutta vanhan ja irrotetun tilalle. Mitä ovat ne ajattelumallit, uskomukset itsestäsi sekä ne tarinat, joita haluat nyt luoda vanhojen tilalle?

Olen riittävä.
Olen pystyvä ja kykenevä.
Olen upea ja rakkauden arvoinen.
Olen viisas.
Olen merkittävä.
Olen arvokas.
Minussa on kaikki se tarvittava.

Voit kuvitella, miten jokaisella sisäänhengityksellä alat täyttä näillä ajatuksilla, tunteilla. Kun alat toistamaan näitä uusia ajatusmalleja, tunteita ja tarinoita itsellesi, jotka kannustavat ja nostavat sinua…Alkaa tapahtua ihmeitä.

Näin sisäisestä muutoksesta sisäisessä maailmassasi alkaa tulla myös ulkoista. Se vaatii sinulta sitoutumista, rehellisyyttä ja peiliin katsomista. Mutta se on sen kaiken arvoista.

Kutsuuko muutos? Oletko valmis astumaan ensimmäisen askeleesi? Kaipaatko muutokseen rinnallakulkijaa? Varaa maksuton kartoituspuhelu Henkiseen kasvuvalmennukseen ja jutellaan aiheesta lisää. Voit varata puhelun joko YHTEYDENOTTOLOMAKKEEN kautta tai laittamalla minulle sähköpostia: info@elinavaananen.fi

Vaativuuden tunnelukko ja siitä vapautuminen
Vaativuuden tunnelukko ja siitä vapautuminen

Painolasti oli niin suuri, että vaivuin lattialle huutamaan, kyynelten valuessa. En edes tiedä, lähtikö minusta ääntä, tuntui kuin kurkkuani kuristettaisiin. En enää jaksa, ei ole enää voimavaroja. Elämä tuntuu niin vaativan kovalta, että litistyn sen alle. Koen itseni niin arvottomaksi, enkä taaskaan riittänyt. Miksi minua ei rakasteta? Milloin saisin levähtää? Milloin olen riittävä?
Vaativuuden tunnelukko ja siitä vapautuminen, voiko se olla mahdollista? Kyllä – ainakin sen otteen hellittäminen, jolla on suunnattoman suuri vaikutus elämääsi.

Koetko jatkuvaa painetta siitä, että sinun pitäisi suoriutua kaikesta mahdollisimman hyvin, ollaksesi hyväksytty itsellesi ja asetat riman todella korkealle? Tunnetko, että on jatkuvasti kiire ja takaraivossa huutaa tekemättömät asiat, joiden jono jatkuu silmän kantamattomiin? Annatko itsesi rentoutua vasta sitten kun to do -listan asiat ovat suoritettuna ja etenet elämässä ”työ ennen huvia” -mentaliteetilla? Huomaatko rentoutumisen olevan yleensäkin hankalaa (koska tekemättömien asioiden lista ei tekemällä, ei ainakaan rentoutumalla lopu)? Jos aloitusteksti herätti huomiosi ja koet samaistuvasi kaikkiin tai osaan kuvailemistani esimerkeistä, saattaa kyseesä olla vaativuuden tunnelukko.

Vaativuuden tunnelukko on uuvuttava, koska se saa ihmisen luulemaan, että rauha ja palautuminen on tehtävälistan lopussa, kun kaikki on suoritettu. Uupumus tulee siinä kohtaa, kun ihminen on jo niin hengästynyt tehtävälistansa suorittamisesta ja huomaa, että suorittamisen jälkeen jokin uusi asia tulee tehtävälistan jatkoksi, eikä se lista lopu. Palkinto siirtyy tulevaisuuteen ja on vaikeaa pysähtyä vain olemaan, koska vain silloin kun tekee jotain, tuntee itsensä hyödylliseksi. Ei ole tilaa levolle.

On raskasta elää niin suurissa vaatimuksissa, joita vaativuuden tunnelukko voi aikaansaada. Vaatimukset ovat kuin suurensuuri tiilikivistä rakennettu korkea kerrostalo, jonka paine on valtava. Koko ajan pitäisi yltää parempiin suorituksiin ja tunnelukosta käsin tehdyt ylimitoitetut tavoitteet toimivat oman arvon mittarina.

Vaativuuden tunnelukko ja siitä vapautuminen

Esimerkkejä Skeematerapian perustajan, psykoterapeutti Jeffrey E. Youngin kuvailuista vaativuuden tunnelukosta

 • Minun on oltava paras melkein kaikessa, mitä teen; en voi hyväksyä toiseksi parasta.
 • Pyrin pitämään lähes kaiken täydellisessä järjestyksessä.
 • Minun täytyy näyttää niin hyvältä kuin mahdollista melkein aina. 
 • Tähtään aina parhaaseen suoritukseen; ”tarpeeksi hyvä” ei riitä.
 • Haluan saavuttaa niin paljon, etten oikeastaan ehdi rentoutua.
 • Lähestulkoon mikään, mitä teen, ei ole tarpeeksi hyvää; aina on varaa parantaa.
 • Minun on täytettävä kaikki velvollisuuteni. 
 • Uhraan usein mielihyvän ja onnellisuuden, jotta saavuttaisin itselleni asettamani vaatimustason. 
 • Kun teen virheen, ankara kritiikki on aivan perusteltua. 
 • En päästä itseäni helpolla enkä selittele tekemiäni virheitä tekosyillä. 
 • Olen erittäin kilpailunhaluinen ihminen. 

En ole riittävä, miten voisin olla riittävä?

Tunnelukko syntyy lapsuuden sekä nuoruuden kokemuksista ja erilaisista malleista, joita lapsi on saanut, kuten kokemuksesta, jossa hän sai arvostusta ensisijaisesti suoritustensa perusteella. Tunnelukot aktivoituvat aikuisena erilaisissa tilanteissa ja niitä voisi kuvailla sisäisen lapsen ja sisäisen ankaran aikuisen väliseksi kanssakäymiseksi. Sisällä oleva lapsi kokee suurta tarvetta tulla nähdyksi, hyväksytyksi ja rakastetuksi. Sisäinen ankara aikuinen on se, joka vaatii lapselta, eikä anna lapselle sitä, mitä se oikeasti kaipaisi.

Vaativuuden tunnelukon kolme eri selviytymiskeinoa

Tunnelukoissa on aina selviytymiskeinoja, joita käyttämällä lapsi sisällä pyrkii selviytymään tilanteesta ja ne ovat antautuminen, välttäminen ja ylikompensointi.

Antautuja käyttää loputtomasti aikaa yrityksessä pyrkiä täydellisyyteen siinä mitä hän tekee.

Välttelijä viivyttelee ja välttelee tehtäviä, joissa on riski joutua jotenkin arvioinnin kohteeksi.

Ylikompensoinsoija tekee tehtäviä sinnepäin -mentaliteetilla, hutiloiden, eikä piittaa annetuista standardeista.

Vaativuuden tunnelukko ja siitä vapautuminen: näin lähdet avaamaan vaativuuden tunnelukkoa

Ihan ensimmäiseksi tärkeintä on tulla tietoiseksi tunnelukon olemassaolosta. Tämä teksti on voinut herättää sen tietoisuuden sinussa, tai tekemäsi tunnelukkotesti, jonka voit käydä tekemässä täällä.

Seuraava askel on alkaa nähdä tunnelukon aiheuttamien vaatimusten kohtuuttomuus omassa elämässä ja olla halukas muutokseen. Tämä tarvitsee usein elämän tarkkailua lintuperspektiivistä ja astumista sivustaseuraajan rooliin, varsinkin alussa. Alat suhteuttamaan omaa toimintaa ja ajattelua, joka on sinulle täysin normaalia, mutta joka ei sellaisille ole, keillä tämä lukko ei ole aktiivinen. Tämä voi nostaa ylös ärsytystä ja epätodellisen tuntuisiakin fiiliksiä aluksi.

Kolmas askel on huomioida ja tarkkailla, missä tilanteissa vaativuuden tunnelukko yleensä aktivoituu. Mitkä ovat ne elämän osa-alueet ja tilanteet joissa lukko on erityisen vahvana aktiivinen? Miltä lukon aktivoituminen tuntuu kehossa? Missä kohtaa?

Neljäs askel on alkaa hiljalleen löytämään yhteyksiä sille, mistä tunnelukko on mahdollisesti syntynyt. Ilman syyllistämistä, vain tarkkaillen. Toki, tunteita varmasti nousee pintaan ja on tärkeää antaa niiden nousta ja kokea kaikki se, mitä on tullut koettavaksi. Voi olla, että tämä vaihe tunnelukkotyöskentelyssä vaikuttaa alkuun todella kokonaisvaltaisesti kehoon ja tunteisiin, nostaa eri tilanteita lapsuudesta esimerkiksi uniin ja voi tuntua raskaalta vaiheelta, mutta huomaat ajan edetessä sen olleen tärkein vaihe prosessia. Tämä vaihe kaipaa inhimillisyyttä, anteeksiantoa. Se tarvitsee myös sen, että muodostat yhteyden sisälläsi olevaan turvalliseen, rakastavaan ja myötätuntoiseen aikuiseen, joka on läsnä sisäiselle lapselle ja täyttää tämän tarpeet.

Vaativuuden tunnelukko ja siitä vapautuminen

Vaativuuden tunnelukko ja siitä vapautuminen: Sinä olet se joka täyttää arvostuksen tarpeesi

Se ei ole puolisosi, ei lapsesi, ei ystäväsi tai vanhempasi. Kukaan ei täytä sitä syvää tarvetta samalla tavalla, mitä sinä itse pystyt täyttämään. Totta kai, ihmiset ympärillämme ovat tärkeitä ja voimme vastaanottaa heidän kannatteluaan elämässä, todellakin. Siti, se pohjaton kaipuu, joka sinussa asuu, sen pystyt täyttämään vain itse itsessäsi. Olemalla sisäiselle lapselle se syli, halaus, kehu, kosketus, kannattelu, arvostus. Kun annat sitä itsellesi, alkaa tämä tunnelukko hiljalleen hellittämään otettaan.

Hiljalleen alat huomata, miten riität jo nyt. Hiljalleen tunnet, miten kuristus kurkun ympäriltä hellittää ja alat saada tilaa hengittää sekä olla. Voi olla, että tunnet ensimmäistä kertaa elämässäsi sen syventyneen rakkauden ja myötätunnon itseäsi kohtaan. Elämässä on nyt tilaa keveydelle ja ilolle. Rentoudelle. Ja voit vain olla kiitollinen itsellesi siitä matkasta jonka päätit kulkea kohti syvempää itsetuntemusta.

Haluatko jatkaa tunnetyöskentelyä kanssani ja ottaa selvää siitä kuka todella olet?

Henkilökohtainen henkinen voimavaravalmennusohjelma on sinulle, joka haluat mennä elämässäsi eteenpäin, kohdata ja muokata kukoistustasi rajoittavia uskomuksia ja lukkoja, löytää suunnattomia voimavaroja itsestäsi ja elää täyttä sekä merkityksellistä elämää. Valmennus on juuri sinulle räätälöity kokonaisuus ja voit olla varma, että se palvelee kasvuasi ja vaikuttaa elämääsi hyvin kokonaisvaltaisesti. Kaikki kukoistus lähtee mielesi hyvinvoinnista. Kun sisäinen maailmasi muuttuu, muuttuu myös ulkoinen maailmasi. 

Varaa maksuton kartoituspuhelu kanssani joko TÄÄLTÄ lomakkeen kautta tai sähköpostitse: info@elinavaananen.fi

Tunnetyöskentelyä teemme myös 12.-14.8.2022 Varjoista valoon – Itseyhteyden joogaretriitillä Raaseporissa. Lue lisää TÄÄLTÄ.

🤍Elina

Tutustu lisää tunnelukkoihin ja niiden kanssa työskentelyyn aikaisemmin julkaisemasta kaksioisaisesta blogiartikkelisarjasta:

Tunnelukot osa 1/2 miten ne rajoittavat onnellisuuttasi?

Tunnelukkotyöskentely – 18 eri tunnelukkoa

Elina Väänänen

info@elinavaananen.fi