Moni ihminen etsii elämässä onnellisuutta, ehkä jonkinlaista täyttymystä. Liian usein ajatellaan, että onnellisuus on jossain tuolla tulevassa ja se helposti ehdollistetaan. Tämän pitää tapahtua, jotta voin olla onnellinen. Se ehdollistetaan hyvin usein niin, että onnellisuus on kiinni jossain ulkoisessa ja monesti myös sellaisissa asioissa, joihin emme pysty täysin vaikuttamaan. Emmehän pysty vaikuttamaan elämään, se on aina jollain tasolla arvaamatonta. Tiesithän että voit kokea onnellisuutta tässä hetkessä, ilman mitään ihmeempää syytä? Sinun ei tarvitse odottaa lomamatkaa, eläkkeelle pääsyä tai palkankorotusta. Jaan seuraavaksi kolme erilaista tapaa lisätä onnellisuutta, joista osa voi yllättää sinut yksinkertaisuudellaan.

Elina Väänänen

Sitoudu itseesi

Sitoutuminen sanana voi aiheuttaa alitajunnaisesti kavahtamista ja sitä jopa voi vältellä. Silti, olemme alitajunnaisesti tai tietoisesti jatkuvasti sitoutuneita eri asioihin. Voimme olla sitoutuneita tietynlaiseen käyttätymismalliin, uskomukseen, identiteettiin, ihmiseen, muistoon, tunteeeseen. Joskus asiat, joihin olemme sitoutuneita, ei tee meille hyvää.

Itseensä sitoutuminen on samalla kasvuun ja itselle hyvää tekeviin asioihin sitoutumista. Niin usein elämässä voi huomaamattaan olla sitoutunut muiden miellyttämiseen, omien heikkouksien piilottamiseen, roolien esittämiseen ja siihen, että antaa liikaa valtaa itsensä ulkopuolelle. Hyvin helposti tuolloin on kuin marionette-nukke. Herääminen tapahtuu siinä kohtaa, kun ymmärtää, ettei tälläkään kertaa pelastusta tullut ulkopuolelta. Kun käsittää sen, ettei onnellisuutta saavuteta, vaikka niin kovasti sisällään luuli ja sitä tavoitteli.

Sen sijaan, että sitoutuisit vain ulkopuolellasi oleviin asioihin tai sellaisiin asioihin, jotka eivät tee sinulle hyvää, on tullut aika sitoutua itseesi. Ymmärtää, että sinä olet se timantti, sitä ei ole ulkopuolellasi. Sitoudut hyväksymään ja rakastamaan aitoa itseäsi, nostattamaan itseäsi. Sitoudut näkemään itsesi kokonaisena ja olemaan itsellesi se tärkein.

Itseensä sitoutuminen tarkoittaa turhien, ei palvelevien sidoksien katkaisua. Jotta sen pystyy tehdä, on tultava tietoiseksi niistä asioista, tunteista, uskomuksista, muistoista, ihmissuhteista, identiteeteistä jotka ei palvele. Tämä on pitkä, mutta palkitseva prosessi, jonka voit aloittaa heti.

Sitoudut itseesi niin myötä kuin vastamäessä ja teet lupauksen olla itsellesi aina uskollinen. Sen sijaan että itsetuntosi perustuisi ulkoisiin seikkoihin, alat ammentamaan sitä sisältäsi. Sen sijaan, että arvotat itsesi saavutustesi perusteella, tunnet oman mittamattoman arvosi ilman mitään saavutuksia. Sen sijaan että perustat voimasi siihen mitä omistat tai mitä olet muiden mielestä, tiedät voiman joka on aina ollut sisälläsi, eikä sinulla ole mitään tarvetta todistella sitä muille.

Ymmärrä elämän syklisyys ja myötäile elämän virtaa

Elämä ei aina mene niin kuin olit sitä suunnitellut. Hetket tulee, hetket menee. Elämää voikin verrata kuin virtaavaan jokeen. Elämään kuuluu tunteet ja elämään kuuluu myös yllättävät asiat. Sellaiset joihin emme pysty aina vaikuttamaan. Oletko sinä ehdollistanut onnellisuuttasi siihen, miten sillä hetkellä menee? Minä ainakin olen ja myönnän sen. Huomaatko myös, että hyvin helposti vastustamalla, murehtimalla epämukavuutta tai sen hetkisiä olosuhteita ja se aiheuttaa vain enemmän kärsimystä?

Jos oman onnellisuuden ehdollistaa odotuksiin, siihen, miten elämässä menee, voi huomata, että onnellisuus on huteralla pohjalla. Jos tätä asiaa ei selvitä itsensä kanssa, on elämä vuoristorataa ja luottamusta on vaikeaa kokea. Ihmisellä joka ehdollistaa onnellisuutensa siihen, miten elämä menee ja ulkoisiin asioihin, on vaikeaa kokea syvää luottamusta. Hänellä voi olla kaiken aikaa alitajunnassa kalvava pelko siitä, milloin matto vedetään jalkojen alta.

Kun alat nähdä elämää korkeammasta perspektiivistä, alat ymmärtää, että sama syklisyys, mikä on myös luonnossa, on myös elämässä. Elämässä on kutkuttavia uusia alkuja, kuten kevät. Elämässä on runsautta, iloa ja valoa, kuten kesä. Elämässä on irtipäästämistä ja lakastumista, kuten syksy. Elämään kuuluu myös levon ja vetäytymisen jaksot kuten talvi.

Itse saan itseni kiinni usein kesän jälkeen kärsimyksen tunteesta, kun kesästä on niin vaikeaa päästää irti. Luon sisälläni kärsimystä, koska vastustan elämän syklisyyttä sen sijaan että hyväksyisin sen osana elämää, enkä ehdollista onnellisuuttani kesän ihanaan lämpöön ja runsauteen luonnossa.

Emme pysty täysin hallitsemaan elämää, eikä niin kuulukaan olla. Olemme täällä olemassa ja kokemassa. Olemme täällä myös ilmaisemassa itseämme. Olemme tuntemassa, ajattelemassa, toimimassa sekä tarkkailemassa. Mitä jos lähtisit tutkailemaan oman elämäsi syklisyyttä ja sen eri vaiheita? Missä olet juuri nyt? Yritätkö pakottaa sykliä vaihtumaan tai kiellätkö sen ja pusket sitä vastaan? Vai oletko ymmärtänyt sen, miten elämä on syklistä ja tunnetilat, ajatukset ja tilanteet muuttuu jatkuvasti?

Kolme tapaa lisätä onnellisuutta: Näe kaikki se hyvä mikä on jo tässä

Haastavina hetkinä elämässä voi helposti vajota näkemään vain harmautta ja synkkyyttä. Kehon järjestelmät menevät selviytymistilaan ja tuntuu, että ovia ei vain ole pois tilanteesta. Näissäkin harmaissa hetkissä on valon kiteitä, kun niitä alkaa etsiä. Se tarvitsee vain vähän enemmän vaivaa, kuin tilassa jossa kaikki tuntuu menevän hyvin ja elämä hymyilee.

Kiitollisuuden voima on vahva ja vaikuttaa elämässä. Elämän haastavat tilanteet kutsuvat meitä huomaamaan sen, mihin kiinnitämme huomiomme. Onko vaikeiden tunteiden alla toivon kipinä vai jotain muuta? Haastavat tilanteet kutsuvat myös tekemään valintamme, päätämmekö nähdä vain synkkää vai näemmekö siellä kaiken alla valoa.

Mitä kaikkea hyvää sinulla on jo tässä? Asiat voivat olla niinkin yksinkertaisia kuin katto pään päällä, ruokaa ja puhdasta vettä. Se voi olla vaattet päällä, sänky jossa nukkua, auringonpaiste, raikas ilma jota hengittää. Mistä kaikesta voit tuntea kiitollisuutta juuri nyt tässä hetkessä? Mitä jos onnellisuutta ei tarvitsisikaan jahdata vaan se on jo sinussa?

Voit tuoda kädet rintakehällesi ja hengittää syvään sisään ja ulos. Kuvittele, miten rintakehään syttyy kaunis valon kide, joka on osa sinua. Näe miten valo lähtee laajenemaan ja voimistumaan. Tämä valo kuvatkoon elämän voimaa sisälläsi, sitä todellista, aidointa sinua joka on onnellisuus, rakkaus, kaikki. Kun luot yhteyden tähän osaan sinussa, voit tietää, että onni asuu sinussa. Kukaan ei voi viedä sitä sinulta pois.

Onko tullut aika lisätä omaa onnellisuuttasi ja sitoutua itseesi ja hyvinvointiisi? Lähde kanssani Kasvumatkalle, jonka aikana alat luottaa itseesi enemmän ja alat vapautua taakoista, joita olet huomaamattasi kantanut mukanasi läpi elämäsi ja jotka eivät enää palvele sinua. Lue lisää TÄÄLTÄ ja varaa kanssani maksuton kartoituspuhelu.

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä tekstit:

Onnistu muutoksessa – avaimet muutokseen ovat sisälläsi

Kenet valitset elämäsi päähenkilöksi?

Meditaation hyödyt hyvinvoinnille

Mitkä ovat merkityksellisen elämän avaimet?

Innoittajana tekstiini: SoturiJumalatar – Naiseuden voima [Heatherash Amara]