Onko sinulla tunne, että koet ylikuormitusta arjessasi ehkä jopa lähes jatkuvasti? Koetko että ulkopuolelta tulevat odotukset ovat liian vaativia, tai oletko itse ankara itsellesi? Ehkä sinusta tuntuu, että suoritat elämää ja jokapäiväisen oravanpyörän pyörittäminen alkaa viedä voimiasi? Tai kehosi alkaa jo viestiä, että on aika hidastaa tahtia? Jos tunnet, että on aika päästää irti liiasta stressin tunteesta, kokeile tätä voimaannuttavaa harjoitusta stressinhallintaan.

Olen itse kova murehtija ja stressaaja, mikä on näkynyt niin psyykkisinä ongelmina kuin kehollisestikin. Psyykkisesti tämä on näkynyt mielen ylikierroksina, univaikeuksina, painajaisina, unohteluna, sekavuutena, väsymyksenä ja ahdistuksena sekä riittämättömyyden tunteina.

Keholliset ongelmat taas ovat näkyneet esimerkiksi ruoansulatustoiminnan ongelmina ja erilaisina lantion- ja alaselänalueen jännitystiloina ja kipuina.

Aloin ymmärtää, miten todella kokonaisvaltainen negatiivinen vaikutus stressillä on ihmisiin ja siksi halusin alkaa syventyä asiaan enemmän ja oppimaan lisää stressinhallinnasta.

Sana hallinta toki kuullostaa ehkä hieman kovalta tässä yhteydessä, mutta käytetään nyt sitä kuvailemaan tätä tärkeää prosessia, joka voi ehkäistä jopa monia sairauksia ja asioita, jotka huonontaisivat elämänlaatua.

Olen oppinut paljon lempeästä stressinhallinnasta kuluneina vuosina ja alkanut ymmärtää sen syy- ja seuraussuhteita yhä paremmin, jonka myötä myös käsitän, miten eri tavoin kroonistunut stressi voi ilmetä niin psyykkisesti kuin kehollisestikin.

Olen myös alkanut oivaltamaan yhä selkeämmin, miten tärkeä merkitys on sillä, että otan itse henkilökohtaisen vastuun siitä, että teen jotain stressille ja teen elämässäni valintoja, jotka tukee sitä, että arjessani ei ole liikaa stressikuormaa.

Tässä tekstissä kerron sinulle hieman stressin erilaisista ilmenemismuodoista (jotkut voivat yllättää sinut) ja jaan sinulle voimaannuttavan harjoituksen, joka vie sinut stressin juurisyihin ja auttaa sinua löytämään omat keinosi stressinhallintaan.

Liike ja meditaatio yhdistettynä kokonaisuudeksi voi olla avain kokonaisvaltaisempaan ylikierrosten rauhoittamiseen. Kokeile ja huomaa vaikutukset.

Olen luonut sinulle maksuttoman Uuden alku ja kasvu -ohelman, joka sisältää 360-teknologiaa hyödyntävän täyspitkän kokemuksellisen meditaation sekä 5 askeleen tehtäväpaketin. Käy lataamassa ohjelma itsellesi maksutta TÄÄLTÄ.

Miten stressi voi ilmetä?

Lyhytaikainen stressi on joskus tekemistä boostaava ja Kun odotukset ovat suuremmat, mihin juuri nyt riittäisi voimavaroja, mielen valtaa turhautuneisuus ja olo voi olla levoton sekä ylikuormittunut. Olotila voi tuntua kaaokselta ja tekeminen väkisin puskemiselta ja aikaansaaminen on lähes mahdotonta.

Uniongelmat ovat yleisiä psyykkisesti stressiin reagoivilla joko katkonaisina unina, painajaisina, unettomuutena tai niin, että mikään uni ei meinaa riittää.

Stressaantuneena myös muisti voi pätkiä ja sen voi nähdä sovittujen asioiden unohteluna, tavaroiden hukkaamisena ja joillakin tämä muistamattomuus tuo mieleen sekasortoa ja päätyy alitajunnan käsiteltäväksi uniin. Stressaantuneena myös huolestuneisuus kasvaa ja on vaikeaa tehdä mitään päätöksiä (välillä pieniäkään).

Stressi vaikuttaa usein myös fyysisesti, koska keho vaan ei osaa valehdella ja kertoo usein (karunkin) todellisuuden. Koska stressi on yhtä kuin taistele tai pakene -reaktio kehossa, vie se kehon hälytystilaan.

Tämä hälytystila voi näkyä ”stressivatsana” kun ruoansulatus ei pääse toimimaan normaalisti stressihormonien ansiosta, tai se voi näkyä hartioiden jännitystilana ja esimerkiksi päänsärkynä. Kehon lihakset menevät stressistä jännitystilaan, koska stressi on myös hyvin kehollinen olotila.

Tämä kehollinen jännitystila voi näkyä pitkän ajan jälkeen tuki -ja liikuntaelinten kipuna tai esimerkiksi erilaisina sairauksina. Usein kipuja voidaan hoitaa ainoastaan fyysisenä vaivana, eikä osata nähdä sen taustalla olevaa syytä (eli stressiä). Tämä aihealue kiinnostaa itseäni valtavan paljon ja näemme tässä, miten ihminen todella on psyko-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus.

Kokeile tätä voimaannuttavaa harjoitusta stressinhallintaan

Se, että otat käyttöösi stressinhallinnan keinoja, antaa ne sinulle arkeesi helpottavia työkaluja ja tunteen siitä, että pystyt hellittämään otetta jo ennen sitä hetkeä, kun kaikki tuntuu muuttuvan sekasorroksi. Toki, et pysty kontrolloimaan mitään, etkä lopulta hallitsemaankaan, vaan kaikki on hyvin hienovaraista. Stressinhallintaa voisi kuvailla päätökseksi ja oman hyvinvoinnin priorisoimiseksi.

Nyt mennään itse harjoitukseen.

Kokeile tätä voimaannuttavaa harjoitusta stressinhallintaan: Kirjoittaminen ja kysymysten esittäminen

Kirjoittaminen on erittäin tehokas tapa purkaa ajatuksia ulos päästä pyörimästä. Keinoa käytetäänkin monissa terapiamenetelmissä, eikä mikään ihme, koska niin toimiva ja yksinkertainen keino se on.

Voit joskus pysähtyä vartiksi kirjoittamaan vain ajatuksiasi virtana ylös. Se, että pääset kirjoittamaan sisälläsi olevia tuntemuksiasi, on usein hyvin voimaannuttavaa ja selkeyttävää. Voit saada myös aivan uudenlaisia oivalluksia. Tärkeintä on kuitenkin se, että pääset purkamaan päässä helposti kerälle meneviä ajatustenjuoksuja.

Ajatustenvirran kirjoittamisen lisäksi voit esittää itsellesi kysymyksiä ja vastata niihin. Ei haittaa, vaikka et heti löytäisi sisältäsi vastausta alla oleviin kysymyksiin. Se voi jo riittää, että esität kysymyksen itsellesi ja jätät sen hautumaan. Vastauksen voit saada myöhemminkin.

Voimakkaat kysymykset:

  • Mitä pelkäät (ahdistuneisuus, epävarmuus ja huolestuneisuus kumpuavat pelosta)?
  • Mikä saa sinut tuntemaan surusta nousevaa voimattomuutta tai riittämättömyyden tunnetta?

Anna tulla, ajatuksen virtaa. Sinun ei tarvitse näyttää vastauksia kenellekään, joten nyt, anna tulla, sensuroimatta kaikki mitä tulee.

Tämän jälkeen seuraavat kysymykset, jotka voit esittää itsellesi ja kirjoittaa ne uudelle paperille:

Stressin takana olevat tunteet, kuten pelko, riittämättömyyden tunne, ahdistus ja negatiiviset tuntemukset kumpuavat aina tarpeesta jota ei ole tyydytetty. Kysy nyt lempeästi itseltäsi, mitä tarvitset? Mitä nämä tunteet ovat tulleet kertomaan sinulle?

Ota nyt uusi paperi ja seuraavaksi lähde pohtimaan, miten voisit täyttää näitä tarpeita. Muista, että olet itsellesi armollinen ja mietit näitä asioita;

  • miten voisit vaikka ihan hieman, askel askeleelta lähteä täyttämään tätä tarvetta?
  • Tarvitsetko siihen tukea tai apua muilta?

Uskalla pyytää apua tarvittaessa. Uskalla asettaa itsesi välillä etusijalle ja pitää huolta omasta jaksamisestasi ja hyvinvoinnistasi.

Kirjoita itsellesi ylös 1-3 seuraavaa askelta, jotka voit ottaa hyvin helpostikin sitä kohti, että nämä tarpeesi tulisivat tyydytetyksi. Nyt sinulla on tiedossasi askeleet, jotka tulet pian toteuttamaan.

On tärkeää, että sitoudut näihin askeleisiin. Parhaimman motivaation löydät siitä, että muistutat itseäsi säännöllisin väliajoin siitä, millaista elämäsi on ilman tätä stressikuormaa. Miten kuvailet elämääsi kun olet vapaa painavasta stressin tunteesta? Miten näet itsesi, miten muut näkevät sinut? Miltä näytät, miten elehdit? Millaista arkesi on? Miten suhtaudut asioihin? Voit kuvailla itseäsi eri adjektiiveilla ja tuntea, miten jo tässä kohtaa hyvä olo alkaa vallata kehoasi.

Kun olet valmis, voit hengitellä hetken ja sen jälkeen repiä ensimmäisen paperin tai polttaa sen (turvallisesti).

Lopuksi:

Toivon, että tämä harjoitus sai sinussa aikaiseksi uuden oivaltamista ja erityisesti toivon sitä, että viet oppimaasi käytäntöön ja alat nähdä vaikutuksia elämässäsi. Jaathan oivalluksiasi kommenttiosiossa tai voit laittaa minulle viestiä Instagramissa tai yhteydenottolomakkeen kautta. Olisi ihanaa kuulla sinusta! ❤

Lue lisää henkilökohtaisesta valmennuksesta TÄÄLTÄ

-Elina

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä blogitekstit (myös kuunneltavana versiona):

Tietoinen läsnäolo – se muutti elämäni

Läsnäolo: 3 vinkkiä läsnäolon lisäämiseksi

5 erilaista tapaa tehdä läsnäoloharjoituksia -löydä omasi

Miten olla rohkea vaikka pelottaa? 4 askelta kohti rohkeampaa elämää