Elämän merkitykselliseksi kokeminen on yksi suurimmista asioista, joka vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin. Silloin jos elämän merkityksellisyyden kokee sumentuneen, on se usein yhteydessä alakuloisuuteen, masennukseen ja yksinäisyyden kokemiseen. Taas henkilö joka kokee elävänsä merkityksellistä elämää, herää uuteen aamuun kiitollisena ja näkee elämänsä tärkeänä. Mitkä ovat merkityksellisen eläimen avaimet? Mistä löytää se mielekkyys, kipinä elämään ja mikä luo elämän merkityksellisyyden? Tässä tekstissä kerron itselleni tärkeät avaimet elämän merkityksellisyyden kokemiseen.

Olen luonut sinulle ihanan maksuttoman meditaatiopaketin, joka johdattelee sinut tyyneyden tilaan ja uuden alun äärelle elämässäsi. Voit vain antautua tälle 17 minuuttia pitkälle meditaatiolle ja kokea kaikki se mikä sinun on koettava. Meditaation tueksi saat tehtäväpaketin.

Mitkä ovat merkityksellisen elämän avaimet? Avain 1: Löydä elämäntarinasi voima ja käytä sitä

Muistot ja kokemuksemme luovat elämää, erityisesti ne muistot ja kokemukset joita kerromme itsellemme ja muille. Sillä, jaammeko itsestämme muistoja, jotka keskittyvät vastoinkäymisiin ja heikkouksiemme korostamiseen, vaikuttaa siihen, miten merkitykselliseksi koemme elämämme nyt ja mitä yleensäkin koemme juuri nyt. On tärkeää käydä läpi elämän traumoja ja vaikeita kokemuksia, eli en tällä tarkoita sitä, että vaikeat kokemukset pitäisi lakaista maton alle. Sen sijaan tarkoitan tällä sitä, että käsittelyn jälkeen pystymme luomaan itsellemme uudenlaisia muistoja ja kokemuksia uudenlaisesta, eheyttävästä ja vahvistavasta näkökulmasta.

Voimme lähteä luomaan omaa elämäntarinaamme uudestaan ja liittämään siihen aivan uudenlaisia näkökulmia ja elementtejä. Kun eläydymme muistoja luodessamme, voimme jopa luoda täysin uusia muistoja. Aivot kun eivät tiedä, mikä on tapahtunut todellisuudessa ja mikä mielessämme. Kun tämän tarinan uudestaanluomisen voiman todentaa, omassa elämässä, alkaa ymmärtämään sen luomat mahdollisuudet elämän merkityksellisyyden kasvattamiseksi ja itsensä eheyttämiseksi.

Avain 2: Löydä omat vahvuutesi sekä lahjasi ja käytä niitä arjessasi

Elämän merkityksellisyyden kokemiseen liittyy se, että pääsee hyödyntämään omia vahvuuksia ja lahjojaan arjessa elämän eri osa-alueilla. Ensimmäinen askel tähän onkin se, että selvittää ja selkeyttää itselleen omia vahvuuksiaan sekä lahjojaan.

Me ihmiset, ketkä etsimme elämäämme merkityksellisyyttä ja koemme sen tärkeäksi, ymmärrämme myös sen, että kasvu on yksi oleellisimmista asioista elämän merkityksellisyyden kokemisessa. Se vaatii myös vaivaa ja aikaa, koska kasvu ei tapahdu itsestään, vaan se tarvitsee aikaa ja keskittymistä. Palkintoina on pysyvämmän tyytyväisyyden kokeminen, kuin että valittaisiin lyhytaikaisen onnen tavoittelu, joka ehkä saavutetaan helpommin, mutta joka ei tuo elämään pysyvää merkityksellisyyttä.

Kun omat vahvuudet ja lahjat ovat selvillä, on omaa tekemistä helpompi suunnata kohti itselle tärkeitä asioita. Tuolloin tarkoitus on jotain pidempiaikaisen tavoittelua, sellaisen joka vaatii aikaa, sitkeyttä ja uskoa. Matkalla voimaa tuo se, että henkilö kokee asian itselleen merkitykselliseksi ja tärkeäksi.

Itse hyödynnän vahvuuksien löytämisessä ja kirkastamisessa erilaisia testejä, kuten tätä Via Character luonteenvahvuustestiä. Lisäksi hyödynnän arvotestejä sekä persoonallisuustestejä, kuten tätä Persoonallisuustyyppitestiä.

Merkityksellisen elämän avaimet

Avain 3: Ole yhteydessä muihin

Jokainen ihminen tarvitsee yhteenkuuluvuuden tunnetta. Tarvitsemme toisiamme ja jos meiltä evätään mahdollisuus päästä yhteyteen ja kanssakäymiseen toistemme kanssa, alkaa se vaikuttamaan henkiseen jaksamiseen. Se, että tunnemme olevamme osa yhteisöä, tuo elämään merkityksellisyyden tunnetta.

Monelle perhe ja ystäväpiiri on tärkeä yhteisö. Osa hakee yhteisöllisyyttä harrastuksista tai kuulumalla johonkin yhteisöön. Myös työpaikan yhteisö voi olla monelle tärkeä, onhan työ suuri osa elämää. Toinen voi löytää yhteisönsä eläinten parista. Usein ihminen hakeutuu sellaiseen yhteisöön, jossa jaetaan jotain sellaista, josta jokainen yhteisön jäsen on kiinnostunut; sellaisen mikä toimii yhdistävänä tekijänä joka liimaa yhteisön jäseniä toisiinsa.

Yhteyden kokeminen on ihan pienissä arjen hetkissä. Siinä, että kohtaa vastaantulijan ja hymyilee. Kohtaaminen voi olla muutaman lauseen vaihto kaupankassalla. Se voi olla puhelu omalle isoisälle. Arjen pieniä asioita. Sitä, että näemme toisemme, toisen ihmisen ja välitämme. Sen, että opettelemme näkemään välillä pelon tai kiukuttelun taakse. Myös se on tärkeää yhteyden kannalta. Jokainen meistä kaipaa tulla nähdyksi, kuulluksi ja ymmärretyksi. Jokainen meistä.

Avain 4: Löydä yhteys johonkin suurempaan

Tämä askel on ollut itselleni todella merkityksellinen. Yhteys siihen luottamukseen ja kannatteluun tuo elämään suurta merkitysellisyyden tunnetta. Tunne siitä, että on tärkeä osa suurta kokonaisuutta. Mitä se suurempi sinulle ikinä onkaan ja mitä se tarkoittaakaan, ensimmäinen askel voisi ollakin se, että pohdit tätä asiaa. Mitä se sinulle on?

Itselleni tärkeitä yhteydenmuodostajia ovat päivittäiset meditaatiohetket, jonka aikana luon yhteyden omaan sisäiseen rauhaani ja viisauteeni. Meditaation aikana tunnen usein astuvani ajan ja paikan ulkopuolelle sekä sulautuvani kaiken kanssa ja olevani yhtä suurta universumia. Ne hetket ovat niin kauniita, että usein kyyneleet valuu silmiä pitkin. Myös keholliset harjoitukset ovat sellaisia, joissa rakkaus itseä, omaa kehoa ja kaikkea kohtaan kasvaa. Jollekin rukoilu voi olla tapa päästä yhteyteen.

Rakastan toteuttaa yhdessä ystävieni kanssa Seremonioita, joissa koen myös todella suurta yhteyttä suureen. Ne ovat juhlallisia ja yhdessä jaettuja hetkiä.

Luonnossa liikkuminen tai musiikin kuuntelu ovat myös niitä hetkiä kun saa vain antautua ja löytää jotain suurempaa. Ylittää itsensä. Se on tärkeintä, että jokainen meistä löytää oman tapansa päästä yhteyteen siihen suurempaan, rauhaan ja luottamukseen.

Elämän merkityksellisyyden avaimia on useita, tässä niistä muutamia. Kun avaimet ottaa käyttöön, tukee ne elämää myös niinä hetkinä, kun haastaa, kun on vastoinkäymisiä. Juuri niinä hetkinä elämä heittää eteen kasvun paikkoja. Sellaisia haasteita, joiden myötä voimme kasvaa ja löytää myös vaikeille asioille ja tapahtumille merkitystä. Kasvamme läpi elämämme ja kasvu tuo syvyyttä elämän merkityksellisyyden kokemiselle. Kun vain muistamme pitää huolen ravinteista, kuten näistä askeleista, voimme avautua elämälle ja nähdä sen ihmeellisyyden, kaikissa sen eri kontrasteissa.

Haluatko minut tueksesi matkallesi kohti merkityksellisempää elämää? Varaa kanssani maksuton 20 minuutin kartoituspuhelu ja jutellaan, voisinko minä olla sinulle se oikea valmentaja ja rinnallakulkija. Lue lisää valmennuksesta TÄÄLTÄ. Valmennuspaketin lisäksi voit varata myös yhden tapaamiskerran, jos haluat esimerkiksi kirkastaa omaa polkuasi. Lue lisää TÄÄLTÄ.

Jälkisanat: Itse koin todella suurta merkityksellisyyttä kirjoittaessani tämän tekstin sinulle. Samalla kun kirjoitin, aistin yhteyden jokaiseen, joka tulee tämän tekstin lukemaan. Inspiraatiota tekstiini hain kirjasta: Merkityksellisyyden voima, Emily Esfahani Smith

Nämä tekstit voivat kiinnostaa sinua:

Uupumus – mitä se voi opettaa?

Kyllästyttääkö tunteiden ailahtelu? Näin saat matkasta tasaisempaa