Oletko sinä kokenut elämäsi aikana uupumusta? Toteutin sosiaalisessa mediassa kyselyn seuraajilleni ja tuloksena näin, että jokainen aikuinen vastaaja oli kokenut uupumusta omassa elämässään. Myös moni kertoi uupumuksen olleen yksi suurin opettaja heille tähän astisessa elämässä. Tämä tulos kertoo siitä, että olemme nyt todella tärkeän aiheen äärellä. Sellaisen, jota sinunkin kannattaa pohtia omassa elämässäsi. Tässä artikkelissa tulen jakamaan sinulle ajatuksiani; uupumus – mitä se voi opettaa sinulle. Siitä, miten suuri opettaja uupumus voikaan olla. Jossain kohtaa elämääsi voit todeta, että uupumus oli taakan sijaan lahja, jonka elämä antoi sinulle.

Mitä uupumus tarkoittaa?

Uupumus on kehon sekä mielen hätähuuto siitä, että yhteys ja tasapaino on häriiintynyt. Uupunut kokee tavallisen arjen hyvin raskaana ja tuntee itsensä voimattomaksi elämän edessä.

Uupuneen sielu on väsynyt. Uupunut ei toivu vain levolla tai fyysisen rasituksen vähentämisellä. Sielun väsymys on sitä, että ihminen on kadottanut elämästään merkityksellisyyden sekä elinvoimansa lähteet. Elämä on muuttunut mustavalkoiseksi ja on vaikeaa kokea riemua ja iloa. Aivan kuin värit olisivat kadonneet ja merkitys on viety. Uupumusta usein kuvaillaan suureksi, mustaksi möykyksi sisällä, joka tuo varjon elämän päälle.

Jokainen meistä tarvitsemme turvallisuudentunnetta, sitä tunnetta, että kaikki on hyvin, olen turvassa. Jokainen meistä tarvitsee läheisyyttä ja rakkautta. Kaipaamme tulla nähdyksi, kuulluksi ja ymmärretyksi. Iman myötätuntoa elämästä tulee kylmää. Janoamme arvostusta sekä tunnetta siitä, että olemme merkityksellisiä tässä maailmassa. Nämä ovat perustarpeita ja jos nämä tarpeet ei tule tyydytetyksi, aiheuttaa se usein ihmisessä uupumuksen tunteita. Voi myös olla, että silloin, kun ihminen kokee että asiat eivät ole hänen hallinnassa, alkaa hän tuntea uupumusta.

Yleensä uupumusta edellyttää kuormittava ajanjakso elämässä omien voimavarojen rajoilla ja paineessa. Jos ihminen joutuu tekemään jatkuvasti arvojensa vastaisia tekoja, esimerkiksi työssään, uuvuttaa tämä ajan mittaan. Aluksi keho tottuu kuormitukseen ja mukautuu siihen. Lisääntynyt henkinen kuormitus kuitenkin aiheuttaa sen, että elimistö ei pysty palautumaan siitä riittävästi. Tämä taas johtaa siihen. että elimistön eri säätelyjärjestelmät sekä keskushermoston toiminta kuormittuvat, eivätkä ne pysty toimimaan optimaalisesti. Kehon on vaikea päästä korjaamaan itseään, mitä se optimaalisessa tilassa pääsee tekemään.

Uupumuksen ensioireet ovat usein se, ettei mikään tunnu huvittavan ja tuntuu että jokin osa-alue elämässä imee voimat kuiviin. Tämä voi olla työ, parisuhde, jokin suuri suru tai mikä tahansa voimia vievä asia. On hyvin mielenkiintoista todeta myös se, että uupumus voi ensioireinaan näkyä erilaisina kehon kipu-, tai jumitiloina. Mielenkiintoista tässä on se, että mieli ja keho todella ovat yhteydessä toisiinsa ja kipujen takana onkin jokin henkinen lukko, tukos ja henkinen kipu, joka ilmenee kehollisesti.

Uupumus – mitä se voi opettaa

Uupumuksella on aina mukanaan tärkeä viesti. Uupumus pakottaa pysähtymään elämän ja omien tunteiden äärelle. Uupumus on se, joka painaa jarrut pohjaan, eíkä anna enää lupaa jatkaa ilman, että tunnemöykkyjä käydään läpi, tai se ei ainakaan ole pitkällä aikavälillä hyvä ratkaisu. Usein uupumuksen aikana ihminen alkaa etsiä vastauksia kysymyksiinsä ja kyseenalaistaa omaa elämäntapaansa ja sitä miten on elänyt ja miten oikeasti haluaa elää.

Uupumus voi olla tienviitta vapautumiseen

Usein uupuneen ihmisen kaipaus on jonkinlainen vapaus, mitä ei ole aina niin helppoa sanoittaa tai määritellä. Moni etsii vapautta eri tekemisen muodoilla ja huomaa lopulta, ettei se tuo kuin hetkistä tyydytystä. Mikä on se vapaudenkaipuu joka yhdistää monia uupumuksen kokeneita?

Hyvin usein se on sisällä oleva tunnemyllerrys, joka kaipaa huomiota sekä vapautusta. Niin, että tunteet pääsisivät virtaamaan ja näin vapautumaan. Voisi kuvitella, että tunteet ikäänkuin kahlitsevat ja kun niitä pystyy vapauttamaan, kahleet irtoaa. Tuolloin on mahdollista vapautua odotuksista, uskomuksistani, oletuksista. Vapatua ajatusmalleista, jotka tekevät vain haittaa.

Uupumus opettaa tunnistamaan omia tunteita ja löytämään tunteiden takana olevat tarpeet

Jokaisen tunteen takana on tarpeita. Uupumus kertoo usein siitä, että omien tunteiden ja tarpeiden kuuntelu on tukahdutettu. Uupunut ihminen alkaa kyseenalaistaa elämäänsä ja tapaa jolla on tähän saakka elänyt. Polku uupumuksesta vapautumiseen on se, että ihminen kohtaa tukahdetut tunteensa, ne vaikeimmatkin. Sen tehtyään voi huomata, että vaikka se olikin vaikeaa, se silti kannatti. Tämä tapahtuu jokaisella omalla tahdilla ja tavalla. Tunteiden kohtaamista ei ikinä saa pakottaa, vaan alitajuntasi kyllä tekee sen aikanaan, kun aika on oikea.

Tunteiden kohtaamisesta tulen tekemään oman artikkelinsa myöhemmin. Tunteiden takana on aina jokin tarve, joka kaipaa tulevansa tyydytetyksi. Kun oivallat tämän luonnollisen tarpeen ja prosessin sen selvittämiseksi ja sen täyttämiseksi, alkaa se vaikuttaa elämääsi myönteisesti.

Uupumus on opettaja, joka auttaa sinua etsimään oman valosi, sen kuka todella olet

Hyvin usein uupumuksesta toipuva kyseenalaistaa omaa elämätyyliään ja monia asioita omassa elämässään. Hän voi kiinnostua aivan uudella tavalla henkisestä hyvinvoinnista ja elämän tarkoituksesta. Hän etsii vastauksia. Hän voi myös nähdä aivan uudella tavalla oman elämänsä, omat halunsa ja tarpeensa. Hän voi huomata, että on tähän saakka elänyt liikaa muiden odotuksia täyttäen ja melkein unohtanut sen, joka sisimmissään todella on. Uupumus voi olla portti oman valon sytyttämiseen ja sen kirkastamiseen.

Se, että ihminen elää elämäänsä puolittaisena, uuvuttaa. Se, että yrittää piilottaa osia persoonastaan ja ei ole sitä mitä oikeasti on, uuvuttaa. Uupumuksen kokenut alkaa usein pohtia sitä, mikä hän oikeasti on. Vuosien saatossa hän on saattanut pukea päälleen erilaisia rooleja ja asuja, jotka eivät enää tunnu omalta. Voi olla, että uupumuksen jälkeen tulee tunne, että kaikki nämä roolit on tärkeää purkaa ja lähteä katsomaan, kuka on syvällä sisimmässään.

Tämä prosessi on välillä kipeä, mutta todella, todella kaunis prosessi. Tämän prosessin aikana kohdataan omia varjoja ja valaistaan niitä. Riisutaan rooleja ja katsotaan kuka kaiken sen alla on. Tämä prosessi on eheyttävä ja voimaannuttava, mutta vaatii sitoutumista ja voimavaroja, sekä jonkun joka tukee matkalla ja kulkee rinnalla. Usein se voi olla esimerkiksi terapeuttí tai valmentaja.

Oman valon etsimisen matkalla tutustutaan usein omaan sisäiseen lapseen ja esimerkiksi tunnelukkoihin. Oman valon etsimisen matkalla harjoitellaan läsnäoloa ja etsitään sisäistä tyyneyttä joka on portti omaan ytimeen sekä yhteyteen (joka on jokaisessa meissä, sen yhteys vain on katkennut ja sen voi yhdistää milloin tahansa). Lisäksi matkalla tutustutaan tunnetyöskentelyyn ja kokeillaan erilaisia työkaluja erilaisten tunteiden kohtaamiseen ja käsittelyyn, joista ne omilta tuntuvat voidaan ottaa itselle pysyvään käyttöön.

Tärkeintä uupumuksesta palautumisessa

Mielestäni tärkeintä uupumuksesta palautumisessa on se, että jokin muuttuu. Pelkkä sairasloma ei riitä, vaan jotain on muututtava elämässä. Muutoin uupumus uusii ja uusii niin kauan, että tarpeet tulevat huomioiduksi. Uupumuksen sisältämä viesti tulisi kohdata, eikä tunteita ja tarpeita enää lakaista tunteita maton alle.

Uupumukseen ei ole ihmelääkettä, vaan uupumus on useimmiten merkki siitä, että on aloitettava jokin uusi alku. Uudella tavalla, eri tavalla. Jotain on muututtava. Olet tullut elämään tänne maapallolle ja ansaitset elää täyttä, onnellista elämää. Uupumus ei estä sinua elämästä täyttä ja onnellista elämää, vaan se voi olla sinulle jopa avain siihen, että löydät todellisen itsesi ja oman valosi.

Jos etsit itsellesi henkistä valmentajaa, rinnallakulkijaa ja sinulla on tunne, että haluaisit tutustua minuun valmentajana paremmin, voit tehdä sen täällä.

Olen tehnyt sinulle maksuttoman 5 askeleen ohjelman, joka vie Uuden alun äärelle. Ohjelma sisältää huikean 360-teknologiaa hyödyntävän meditaatioäänitteen, sekä 5 askeleen tehtäväpaketin. Lataa ohjelma itsellesi maksutta TÄÄLTÄ.

Muita artikkeleita jotka voisivat kiinnostaa sinua:

Kokeile tätä voimaannuttavaa harjoitusta stressinhallintaan

Miten olla rohkea vaikka pelottaa? 4 askelta kohti rohkeampaa elämää