”Painolasti oli niin suuri, että vaivuin lattialle huutamaan, kyynelten valuessa. En edes tiedä, lähtikö minusta ääntä, tuntui kuin kurkkuani kuristettaisiin. En enää jaksa, ei ole enää voimavaroja. Elämä tuntuu niin vaativan kovalta, että litistyn sen alle. Koen itseni niin arvottomaksi, enkä taaskaan riittänyt. Miksi minua ei rakasteta? Milloin saisin levähtää? Milloin olen riittävä?”
Vaativuuden tunnelukko ja siitä vapautuminen, voiko se olla mahdollista? Kyllä – ainakin sen otteen hellittäminen, jolla on suunnattoman suuri vaikutus elämääsi.
Koetko jatkuvaa painetta siitä, että sinun pitäisi suoriutua kaikesta mahdollisimman hyvin, ollaksesi hyväksytty itsellesi ja asetat riman todella korkealle? Tunnetko, että on jatkuvasti kiire ja takaraivossa huutaa tekemättömät asiat, joiden jono jatkuu silmän kantamattomiin? Annatko itsesi rentoutua vasta sitten kun to do -listan asiat ovat suoritettuna ja etenet elämässä ”työ ennen huvia” -mentaliteetilla? Huomaatko rentoutumisen olevan yleensäkin hankalaa (koska tekemättömien asioiden lista ei tekemällä, ei ainakaan rentoutumalla lopu)? Jos aloitusteksti herätti huomiosi ja koet samaistuvasi kaikkiin tai osaan kuvailemistani esimerkeistä, saattaa kyseesä olla vaativuuden tunnelukko.
Vaativuuden tunnelukko on uuvuttava, koska se saa ihmisen luulemaan, että rauha ja palautuminen on tehtävälistan lopussa, kun kaikki on suoritettu. Uupumus tulee siinä kohtaa, kun ihminen on jo niin hengästynyt tehtävälistansa suorittamisesta ja huomaa, että suorittamisen jälkeen jokin uusi asia tulee tehtävälistan jatkoksi, eikä se lista lopu. Palkinto siirtyy tulevaisuuteen ja on vaikeaa pysähtyä vain olemaan, koska vain silloin kun tekee jotain, tuntee itsensä hyödylliseksi. Ei ole tilaa levolle.
On raskasta elää niin suurissa vaatimuksissa, joita vaativuuden tunnelukko voi aikaansaada. Vaatimukset ovat kuin suurensuuri tiilikivistä rakennettu korkea kerrostalo, jonka paine on valtava. Koko ajan pitäisi yltää parempiin suorituksiin ja tunnelukosta käsin tehdyt ylimitoitetut tavoitteet toimivat oman arvon mittarina.
Esimerkkejä Skeematerapian perustajan, psykoterapeutti Jeffrey E. Youngin kuvailuista vaativuuden tunnelukosta
- Minun on oltava paras melkein kaikessa, mitä teen; en voi hyväksyä toiseksi parasta.
- Pyrin pitämään lähes kaiken täydellisessä järjestyksessä.
- Minun täytyy näyttää niin hyvältä kuin mahdollista melkein aina.
- Tähtään aina parhaaseen suoritukseen; ”tarpeeksi hyvä” ei riitä.
- Haluan saavuttaa niin paljon, etten oikeastaan ehdi rentoutua.
- Lähestulkoon mikään, mitä teen, ei ole tarpeeksi hyvää; aina on varaa parantaa.
- Minun on täytettävä kaikki velvollisuuteni.
- Uhraan usein mielihyvän ja onnellisuuden, jotta saavuttaisin itselleni asettamani vaatimustason.
- Kun teen virheen, ankara kritiikki on aivan perusteltua.
- En päästä itseäni helpolla enkä selittele tekemiäni virheitä tekosyillä.
- Olen erittäin kilpailunhaluinen ihminen.
”En ole riittävä, miten voisin olla riittävä? ”
Tunnelukko syntyy lapsuuden sekä nuoruuden kokemuksista ja erilaisista malleista, joita lapsi on saanut, kuten kokemuksesta, jossa hän sai arvostusta ensisijaisesti suoritustensa perusteella. Tunnelukot aktivoituvat aikuisena erilaisissa tilanteissa ja niitä voisi kuvailla sisäisen lapsen ja sisäisen ankaran aikuisen väliseksi kanssakäymiseksi. Sisällä oleva lapsi kokee suurta tarvetta tulla nähdyksi, hyväksytyksi ja rakastetuksi. Sisäinen ankara aikuinen on se, joka vaatii lapselta, eikä anna lapselle sitä, mitä se oikeasti kaipaisi.
Vaativuuden tunnelukon kolme eri selviytymiskeinoa
Tunnelukoissa on aina selviytymiskeinoja, joita käyttämällä lapsi sisällä pyrkii selviytymään tilanteesta ja ne ovat antautuminen, välttäminen ja ylikompensointi.
Antautuja käyttää loputtomasti aikaa yrityksessä pyrkiä täydellisyyteen siinä mitä hän tekee.
Välttelijä viivyttelee ja välttelee tehtäviä, joissa on riski joutua jotenkin arvioinnin kohteeksi.
Ylikompensoinsoija tekee tehtäviä sinnepäin -mentaliteetilla, hutiloiden, eikä piittaa annetuista standardeista.
Vaativuuden tunnelukko ja siitä vapautuminen: näin lähdet avaamaan vaativuuden tunnelukkoa
Ihan ensimmäiseksi tärkeintä on tulla tietoiseksi tunnelukon olemassaolosta. Tämä teksti on voinut herättää sen tietoisuuden sinussa, tai tekemäsi tunnelukkotesti, jonka voit käydä tekemässä täällä.
Seuraava askel on alkaa nähdä tunnelukon aiheuttamien vaatimusten kohtuuttomuus omassa elämässä ja olla halukas muutokseen. Tämä tarvitsee usein elämän tarkkailua lintuperspektiivistä ja astumista sivustaseuraajan rooliin, varsinkin alussa. Alat suhteuttamaan omaa toimintaa ja ajattelua, joka on sinulle täysin normaalia, mutta joka ei sellaisille ole, keillä tämä lukko ei ole aktiivinen. Tämä voi nostaa ylös ärsytystä ja epätodellisen tuntuisiakin fiiliksiä aluksi.
Kolmas askel on huomioida ja tarkkailla, missä tilanteissa vaativuuden tunnelukko yleensä aktivoituu. Mitkä ovat ne elämän osa-alueet ja tilanteet joissa lukko on erityisen vahvana aktiivinen? Miltä lukon aktivoituminen tuntuu kehossa? Missä kohtaa?
Neljäs askel on alkaa hiljalleen löytämään yhteyksiä sille, mistä tunnelukko on mahdollisesti syntynyt. Ilman syyllistämistä, vain tarkkaillen. Toki, tunteita varmasti nousee pintaan ja on tärkeää antaa niiden nousta ja kokea kaikki se, mitä on tullut koettavaksi. Voi olla, että tämä vaihe tunnelukkotyöskentelyssä vaikuttaa alkuun todella kokonaisvaltaisesti kehoon ja tunteisiin, nostaa eri tilanteita lapsuudesta esimerkiksi uniin ja voi tuntua raskaalta vaiheelta, mutta huomaat ajan edetessä sen olleen tärkein vaihe prosessia. Tämä vaihe kaipaa inhimillisyyttä, anteeksiantoa. Se tarvitsee myös sen, että muodostat yhteyden sisälläsi olevaan turvalliseen, rakastavaan ja myötätuntoiseen aikuiseen, joka on läsnä sisäiselle lapselle ja täyttää tämän tarpeet.
Vaativuuden tunnelukko ja siitä vapautuminen: Sinä olet se joka täyttää arvostuksen tarpeesi
Se ei ole puolisosi, ei lapsesi, ei ystäväsi tai vanhempasi. Kukaan ei täytä sitä syvää tarvetta samalla tavalla, mitä sinä itse pystyt täyttämään. Totta kai, ihmiset ympärillämme ovat tärkeitä ja voimme vastaanottaa heidän kannatteluaan elämässä, todellakin. Siti, se pohjaton kaipuu, joka sinussa asuu, sen pystyt täyttämään vain itse itsessäsi. Olemalla sisäiselle lapselle se syli, halaus, kehu, kosketus, kannattelu, arvostus. Kun annat sitä itsellesi, alkaa tämä tunnelukko hiljalleen hellittämään otettaan.
Hiljalleen alat huomata, miten riität jo nyt. Hiljalleen tunnet, miten kuristus kurkun ympäriltä hellittää ja alat saada tilaa hengittää sekä olla. Voi olla, että tunnet ensimmäistä kertaa elämässäsi sen syventyneen rakkauden ja myötätunnon itseäsi kohtaan. Elämässä on nyt tilaa keveydelle ja ilolle. Rentoudelle. Ja voit vain olla kiitollinen itsellesi siitä matkasta jonka päätit kulkea kohti syvempää itsetuntemusta.
Haluatko jatkaa tunnetyöskentelyä kanssani ja ottaa selvää siitä kuka todella olet?
Henkilökohtainen Kasvumatka on sinulle, joka haluat mennä elämässäsi eteenpäin, kohdata ja muokata kukoistustasi rajoittavia uskomuksia ja lukkoja, löytää suunnattomia voimavaroja itsestäsi ja elää täyttä sekä merkityksellistä elämää. Valmennus on juuri sinulle räätälöity kokonaisuus ja voit olla varma, että se palvelee kasvuasi ja vaikuttaa elämääsi hyvin kokonaisvaltaisesti. Kaikki kukoistus lähtee mielesi hyvinvoinnista. Kun sisäinen maailmasi muuttuu, muuttuu myös ulkoinen maailmasi.
Varaa maksuton kartoituspuhelu kanssani joko TÄÄLTÄ lomakkeen kautta tai sähköpostitse: info@elinavaananen.fi
🤍Elina